Ще се ускори ли ваксинацията след добавката за пенсионери?

Лекарствата срещу COVID-19 са много скъпи
24 дек 2021 17:35, Анисия Иванова
86

Очакванията на експертите са добавката от 75 лв. за имунизираните пенсионери да ускори процеса на ваксинация у нас. Все повече фармацевтични компании разработват и медикаменти срещу коронавирус, но лечението с новите препарати ще бъде скъпо.

"Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар. Те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница, но предотвратяват между 38 и 39% от хоспитализациите", посочи д-р Александър Симидчиев.

Не всеки българин обаче ще може да си позволи тези медикаменти, тъй като пакетът за 5-дневно лечение струва до 500 евро. Голямото предизвикателство ще бъде тези лекарства да достигнат до най-рисковите групи.

А най-добрата превенция преди разпространението на Омикрон у нас е да продължим ваксинацията с препаратите, които се прилагат в страната ни и в момента, смятат експертите.

"По-добре птичка в ръката, отколкото две в храста. По-добре е да свършим това, което имаме в момента – пълен ваксинационен цикъл с бустериране", заяви д-р Симидчиев.

За увеличаване на броя на ваксинираните е необходимо да се направи адекватна информационна кампания, категоричен е той.

Финансов стимул би сработил и за по-високи нива на ваксинация и в ресторантьорския бранш, където въпреки изискването за "зелен сертификат", по-голямата част от заетите все още не са със завършен ваксинационен цикъл.

"Имаме много хубави примери като Гърция, Хърватска, Сърбия. Но там говорим за по 100, 150, 200 евро на човек. Не мога да кажа, че 75 лева биха били стимулирал", заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От бранша продължават да настояват и "зелените сертификати" да са необходими за всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Вие от Dnes.bg защо не се наведете и н се се ритнете отзад
72
1
 
5
 
! Отговори
Зелен чарап преди 2 години
Обратна корупция: не хората подкупват институциите да им свършат работа а обратно институциите подкупват хората, за да сътрудничат на забогатяването и борсовия комфорт на корпорациите за медински геноцид. Колко про.з.д трябва да си а г-н озъбен премиере?! А лекарите здраво бустерясват - нали взимат по 10 лвна шприцован : 100 нободени днеска = 1000 лв в джеба. Как няма да натискат за бустерясвяне и сернификация. Това е естествения подбор като си про.з. ще слушаш медиите и правителството до гроб -
71
2
 
8
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Вчера ми беше малко криво от 75 левовия подкуп, а нямаше основание. Сега тече подбора по немотия - душевна главно, преди това мина подбора по стадно чувство, още по-преди по лековерие. Време на рзкрития тече... Разкриха на колко сами себе си оценяват експерти и управлявщи. Пък всеки от възрастните сам да си прецени. Личният избор е многоважно нещо!
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият сигурен резултат след постановката на комедийното дуо премиер Кирчо и професор Радка е, че дори колебаещите се дали да започнат да се бодат, вече са решили твърдо да не се.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Очакванията на експертите са добавката от 75 лв. за имунизираните пенсионери да ускори процеса на ваксинация у нас." ___________ Ами значи, толкова им е акъла на "експертите" - ще ускори на баба ми хвърчилото. На тези "ескперти", дето го направиха за смях Кирчо с подобно нелепо изпълнение, мога да препоръчам само две неща: 1. да си изядат дипломите и 2. да прочетат Иван Хаджийски.
68
2
 
14
 
! Отговори
тъжен пенсионер преди 2 години
Ако някой си въобразява,че българина за някакви си 70 лв ще вкара разни *** в тялото си горчиво се лъже!Тези 70 лв са тест за акъла на управниците!Ама от *** освен глупости друго няма!
67
1
 
17
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Признавам - никой не се е гаврил така с хората построили бьлгария
66
1
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Обидно е, не съм стока за продан. И да имах някакво намерение да се боцкам то вече отпадна.
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пенсионерите вече за *** ги взеха. Кирчо много сгафи.
64
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата държава е психясала заради тази ваксинация и всички виждат, че от вируса умират 99% пенсионери, но никой от управляващата шайка не се решава на радикални мерки, като в Гърция и Чехия. Заради техния (пенсионерски) инат и простотия всички останали търпят тези ограничения и мерки.
63
0
 
28
 
! Отговори
до 66 преди 2 години
КОВИД не Засяга деца, защото те почти нямат ACE2 рецептори! Панимаеш?!
62
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция където избухнаха пак заразените и им лепнаха да носят дрипа на муцуната дори на улицата - добър пример ли е?
61
3
 
31
 
! Отговори
555 преди 2 години
Задавате ли си въпроса защо ковид19 почти не засяга децата? Отговора е много елементарен -коронавируса не убива ,той е катализатор за летален изход при хора със сериозни заболявания-високо кръвно, диабет, увредени коронарни артерии, увреждане на микроциркулацията в белия дроб,проблеми с бъбреци ,черен дроб,раково заболяване, трансплантиран орган , затлъстяване,сърдечни проблеми. При аутопсии са констатирани такива проблеми и то най-вече при възрастни хора , а при децата почти на 99.99% отсъстват
60
4
 
35
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Линч за Киро Кленовият лист!
59
2
 
47
 
! Отговори
Ей сега преди 2 години
Пенсията ми ще си остане 438 лв. без увеличение заради стажа ми от първа, втора и трета кат. и пенсиониране преди 8г.Наш Кирчо сега ще ми дава 75 лв. Никой, ама никой до сега не е бил толкова кахърен за моето здраве. Е как да не го пратя на ...........................
58
2
 
16
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 2 години
Глупости! Да умирам за 35? ...
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при децата и възрастните няма да има ментета ваксини ,ще е навържа в петък ,катода да ваксинирани на 80 %в Франция Италия Испания що имат по 100000 на ден ,или лъжат и не казват колко са починалите гадове мошеници
56
7
 
53
 
! Отговори
Киро-Вампиро преди 2 години
е жаден за детска кръв, за това Ваксинира Децата ви! досега никой не си позволи да посегне на децата на българия, но Киро нали е от Канада!!
55
7
 
42
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
да не съм л у д да се ваксинирам за 75 лева, като на близките ми погребението ми ще струва 2000-3000 лева. 2 години, уж има Пандемия, ама аз съм здрав, наборите съседи от панелката също - един не се разболя, а до магазина ходиме с маски под носа! не вярвам, че има Пандемия от личен опит!!
54
2
 
41
 
! Отговори
555 преди 2 години
В онлайн интервюто д-р Атанасов споделя впечатленията си от международен уебинар с други патолози от Европа. Като основен извод той посочва това, че колегите му от чужбина не са открили данни за нито един случай, в който пациент да е е починал конкретно от Covid-19. Вирусът се е явявал по-скоро като съпътстващо заболяване, което е допринесло за влошаването на цялостното състояние, но не е първоизточник за смъртта.