30 г. по-късно – природата в Чернобил цъфти!

Оказва се, че резерватът е пълен с лосове, елени, вълци...
Обновена: 6 окт 2015 13:37 | 6 окт 2015 13:15,
82
30 г. по-късно – природата в Чернобил цъфти!
Снимка: Reuters, архив

Близо 30 години след ядрената авария в Чернобил районът е еволюирал от бедствена зона в природен резерват, обитаван от лосове, елени и вълци, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Current Biology".

Забележителният обрат в района, обявен за постоянна необитаема зона за хора след инцидента през 1986 г., кара учените да смятат, че радиационното замърсяване не пречи на дивия свят да процъфтява. Специалистите освен това обръщат внимание на благоприятния ефект от човешкото отсъствие върху популациите на диви бозайници.

"Когато хората не са наоколо, природата процъфтява - дори на мястото на най-сериозната ядрена авария в света. Напълно е възможно броят на дивите животни в Чернобил сега да е по-голям, отколкото преди инцидента", казва Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания.

След пожара и експлозията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г. облаци от радиоактивни частици изпълват въздуха. Хиляди хора напускат района и никога не се завръщат. Смит и колегите му се възползват от възможността да изследват какво се случва с дивата природа в обезлюдената зона.

Направени по-рано проучвания са показали сериозни радиационни ефекти в т.нар. Чернобилска зона на отчуждение с площ 4200 квадратни километра и понижен брой на популациите от диви животни.

Нови данни обаче разкриват, че популациите на диви бозайници са се "съвзели бързо". Наблюдава се относително изобилие от различни видове елени, лосове и диви прасета, като броят им е приблизително същият като в четири незасегнати от радиация природни резервата в района. Вълците в и около Чернобил са седем пъти повече, отколкото в резерватите.

"Фактът, че голям брой животни благоденстват на мястото на ядрена авария разкрива издръжливостта на дивата природа, когато е освободена от човешко присъствие", казва един от съавторите на проучването, Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хрусчатоврадиотрофичен е на баба ти меланина, ти изобщо знаеш ли какво е това, че пишеш глупости само ?
51
1
 
8
 
! Отговори
Хрусчатов преди 8 години
За сърни и елени не знам. Ама на бетона на реактора растат едни огромни гъби... радиотрофични гъби се казват.Еволюирали са така че използват меланина да извличат енергия от гама радиацията. Вие бихте ли ги яли? Аз не. А сърните ги кльопат!
50
1
 
2
 
! Отговори
dp преди 8 години
65 - земята на вълците - много глупости виждам изписани всеки ден но рядко толкова много на куп.
49
1
 
11
 
! Отговори
Цък преди 8 години
Ъъъ......, това да не би да е пряк намек, че едва след една глобална ядрена война природата на-сетне ще процъфти след като изчезне паразитът наречен - Хомо Сапиенс??????? Ах, калпазани, ах шегоУбийци..... -))))))))))
48
5
 
10
 
! Отговори
апокалипсис преди 8 години
Нов световен ред!
47
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вземете нашите 240 депутата в чернобил там да им поникнат 9 глави и само с един *** хи хи хи
46
11
 
13
 
! Отговори
Edikoisi преди 8 години
Абе само дето вълците са като Цербери - с по 6, 8 и 12 крака, рибите си ходят и по сушата, а бобрите вместо дънери обработват бетонни блокове със зъби и са големи колкото има-нема БТР-80
45
2
 
43
 
! Отговори
fsb преди 8 години
тва одавна е известно - няма ли го най-големия враг на планетата - човека, всичко процъфтява... Ние одавна сме се превърнали в едни паразите на тази земя.
44
3
 
16
 
! Отговори
Павел преди 8 години
Някой пак е чел и недочел... няма открита връзка между високите дози радиация и популацията от диви животни. Тепърва започва 5 годишно проучване и преброяване на дивеча в засегнатите райони в Беларус и Украйна. Едно е ясно. Там където няма земеделие, дърводобив, лов и въобще човешка дейност, популациите на диви животни расте. Рано е още да се правят подобни "жълти" изводи и заключения, каквито си е позволила авторката на статията с цел повече четения.
43
6
 
22
 
! Отговори
IDEL преди 8 години
Наблюдават се също стада от циклопи, популация от грифони и два минотавъра.
42
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечеството трябва да се рестартира, Путин и Обама могат да направят това като натиснат червения бутон. След някакви си, 100 000 години, ще има пак разумен живот вероятно по-добър от нашия
41
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54Другарката може да ти е казала, н0 минимум 2 дни след аварията. Това е едно от най- големите престъпления поднесено ни от БКП !
40
3
 
32
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
"ни каза да не ядем плодове - тогава май бяха излезли черешите тъкмо"Точно това е проблемът - черешите излизат юни, а катастрофата беше април!КРИХА и си поемал *** яко, но стана ОГРОМЕН МЕЖДУНАРОДЕН СКАНДАЛ и се предадоха и изплюха камъчето накрая...
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи щатите ще бъдат рай след 30 години.
38
9
 
8
 
! Отговори
горски преди 8 години
Цъвти, щото чернобилските зайци са сакати и дори рахитичните чернобилски вълци могат да ги хващат.
37
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето го 48 как лъже брутално. Никой в онези години не е крил за аварията. Аз бях в 6 клас и много добре помня, когато другарката ни класна влезе в час и ни изброи съответните мерки които трябва да вземем заради аварията. И помня, че задължително ни каза да не ядем плодове - тогава май бяха излезли черешите тъкмо.
36
9
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
Във Фукушима нищо не са крили - всеки можеше да ходи да измери. Просто замърсяванията на водата се появиха по-късно. И беше пъти под Чернобил, не над.
35
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чернобил цъфти, а само в България още вярват, че ги разболявал .:)
34
1
 
4
 
! Отговори
ядрен преди 8 години
Ще разчистват терена в Сирия.
33
7
 
22
 
! Отговори
48 преди 8 години
Що, нали във Фукушима хич не криха, че заразата е колкото няколко Чернобила, и ядеш тихоокеанските скумрии и сьомги за без пари.