Гърция и Македония подписват на 17 юни за името

В Атина обсъждат вот на недоверие срещу правителството
80
Гърция и Македония подписват на 17 юни за името
Снимка: БТА

Гърция и Македония ще подпишат на 17 юни, неделя, споразумение за промяна на името на бившата югославска република, съобщиха близки до процеса източници, цитирани от Ройтерс.

Споразумението, което предизвика яростна съпротива и в двете страни, ще бъде подписано в района на Преспанското езеро, разположено на границата между Гърция, Македония и Албания.

Още по темата
Гръцките депутати обсъждат вот на недоверие срещу правителството заради неговото колебливо споразумение за прекратяване на десетилетния спор със съседна Македония. Очаква се министър-председателят Алексис Ципрас да оцелее на поста след вота, който се очаква в събота.

Той контролира 154 от 300-те места в парламента, а националистическият му младши коалиционен партньор "Независими Гърци" заяви, че ще отхвърли предложението за сваляне на правителството, въпреки че категорично не е съгласен с името, предава американският телевизионен канал ABC News.

"Няма да подкрепим подобно споразумение по името на Македония по този начин, когато стане дума за ратификацията", уточни Мария Колия Царуха, която е заместник-министър на вътрешните работи за северните гръцки провинции Македония и Тракия.

Извън парламента в центъра на Атина няколкостотин души протестираха срещу споразумението, развявайки гръцки знамена и крещейки лозунги, обвиняващи правителството в предателство. Но активността им беше далеч по-ниска от предишния митинг, който привлече повече от 100 000 души на същото място по-рано тази година.

В пробив, обявен от министър-председателите на двете страни във вторник, Македония ще промени името си на Северна Македония. Това разгневи националисти от двете страни на границата, които смятат, че техните страни са направили прекалено големи отстъпки, предаде "Фокус".

Протестите са насрочени за неделя в граничния район, където се очаква двамата външни министри да ратифицират първоначално споразумението и да започнат процес на ратификация, който ще продължи месеци.

Гръцката консервативна опозиционна партия "Нова демокрация" се възползва от възможността да свика вот на недоверие заради споразумението за името, надявайки се да се възползва от разцеплението и да свали правителството на Ципрас.

Често напрегнатият дебат в петък беше нарушен от крайно десен депутат, призоваващ армията на страната да арестува висши държавни служители за подкрепа на сделката. Депутатът от партията "Златна зора" беше изгонен от дебата и старши прокурор разпореди разследване дали да бъде обвинен в подстрекателство към насилие. "Златна зора" по-късно го изгони от партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете ,,За произхода На Древните Гърци'' на пдф.Ще ви се отвинти шайбата,хем ще научите и нещо за Нашата история.
40
1
 
4
 
! Отговори
8099 преди 5 години
Компромис е Северна заради македонските зомбита.Те не са етнически македонци ,защото древните местни са тракийски племена-древна Паония на територията на днешна " Македония".По късно завладени са от Филип,без Скопско,но завладени като територия.Западната част са живели гръцки племена.Изобщо е един абсурд.В Пиринския също са живели тракийски племена преди да ги завладеят.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците не са европейци.Те са различни,и държат да бъдат такива.Нека си останат в ,,Атика'',но за останалата чат на балканският полуостров,да нямат претенции,защото всички останали са Българи,с изключение на ,,сърбежите'',те са от южните германци.Балканите са на Българите.А който се чувства ,,отоманец'' да си ходи в Анадола.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега само им гледайте сеира на макетата.Ще ги пишат че са гърци.Нали се опъваха много.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимус преди 5 години
Истинското име на Македония е България
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко пъти да ви повтарям че пудела от банкя води българия на заколениепратиха го да забърка тая каша хамериканците и сега ще сърбаме попарататака е с народ дето се оставя на женски полов орган да го управлява
35
8
 
6
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво ! Дойде времето България да признае македонците тук и бг съдът да регистрира македонска партия.
34
5
 
1
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Пиринска Македобия е диалектна общност.хаха
33
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвсем естествено е Пиринска Македония в бъдеще да се обедини с Македония защото тя винаги там е била и там и е мястото.
32
5
 
10
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
То българи няма, те тръгнали към Македония.Най- голямата българска глупост е как гърците говорили майчин език български.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анонимен, с кого разговаряш на български в Северна Гърция- с гурбетчийте ли?знаеш ли и друг виц да кажеш.Солунчанин грък ще ти говори македонски..хаха.
30
4
 
9
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Пак правят компромис гърците , че допускат името Македония изобщо.За това ще има много протести в Гърция.А ния отдавна сме прознали Македония, че сега е късно да я искаме.А и те не ни искат, защото сме мизерия.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратително е това, как македонците отричат българския си произход. Много пък чувствителни станаха. Разделяни били семейства, затова сега не искали да са българи. Няма държава, където отделни градове или области да не са се опълчвали идни срещу други. Погледнете Италия. Погледнете Германия, където има области, населени с немци, които не разбират какво говорят немците в Берлин. Всичките ми роднини са македонци, но никой не може да ме накара да се нарека македонка.
28
4
 
8
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Тази вечер засякох Цецо и Волен заедно с гърди да защитават правата и свободите в парламента. Стана ми мило ем драго. Душици. Виждате ли как БСП-то направили голям гаф като напуснали партамента. ГРЕБ забравиха как, когато на власт бяха други не влизаха въобще в тази сграда ??? Е тогова беше демократично, а сега .....
27
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
до "26",не "23"!..
26
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
до 23:-Младите "искат" това,за което ги дресират!..Тук става въпрос за политика,при това коварна!..Младите "искаха" и при Адолф да режат "неарийски" глави....Та "Кучето скача според тоягата"..
25
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До до ПроСоТоточно за това става въпрос.-ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ на претенциите им!..толкова ли е трудно да се вникне в написаното?...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 много фавтазия написа.Младите искат ? да търгуват да пътуват да са в ЕС.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После трябва да подпишат за Южна Македония. Съединението на Северна Македония и Южна Македония.
22
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ако НАИСТИНА приемат че съществува "държава Северна Македония",това автоматично ще означава,че има "Южна Македония","Източна и Западна Македония",а вероятно и "Централна Македония"...-Така,както има Северно полукълбо,но има и Южно...Както има Северна Америка,има и Южна..И един ден,може и след10-20 години,"Родината-Майка" "Северна Македония" ще поиска да приобщи към себе си останалите "македонии"Това е неизбежно!!!...Просто "някои сили" залагат поредната бомба със закъснител на Балканите!