Цените на едро скочиха с цели 31% за година

Производството на ток и газ са поскъпнали най-много
40
Цените на едро скочиха с цели 31% за година
Снимка: Dnes.bg, архив

Общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. се увеличава с 5,8 на сто спрямо предходния месец и с 31 на сто на годишна база, съобщава НСИ.

Повишение на месечна основа е регистрирано през ноември при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16,3 на сто, в преработващата промишленост - с 1,8 на сто, и в добивната промишленост - с 1 на сто.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на химични продукти - с 6,3 на сто, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 3,4 на сто, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 2,6 на сто. Намаление на цените се отчита при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,6 на сто, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,1 на сто.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2021 г. нараства с 31 на сто в сравнение със същия месец на 2020 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 70,5 на сто, в преработващата промишленост - с 19,4 на сто, и в добивната промишленост - с 12,5 на сто.

В преработващата промишленост значителен ръст е отчетен при: производството на основни метали - с 50,9 на сто, производството на химични продукти - с 31,5 на сто, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 22,1 на сто, производството на изделия от каучук и пластмаси - със 17,2 на сто.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: токценигаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Това е също в програмата на така шумно рекламираната "промяна", нали? От новите "спасители" на нашата БЪЛГАРИЯ. Колко ли още ние, българите, ще ги траем?
23
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 34 === ХораДругарю, разбери най-накрая, че Харвард е толкова компрометиран в момента, колкото няма накъде повече. Раздават дипломи по пощата, след завършен дистанционен курс и тест. По компютъра!!! Не по присъствено обучение. Хиляда пъти тук написах, че моята любовница също има диплома от Харвард по този начин. Даже в рамка си я сложила на стената. :)))) Харвард е най-големия смях на света. Американска работа. Плати си дипломата и я изкарай по компютъра от Занзибар. Ние ще ти я пратим по DHL :))))
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по-големият проблем е евро*ейският съюз, където дебело**зи търтеи и интелектуални инвалиди вземат решения в полза на лобито, което плаща най-много. Никой не го интересува кво ще прави нормалният човек - данъкоплатец, борбата с корупцията е химера, подкрепят се послушни и изпълнителни политици - на мен лично такъв съюз не ми трябва, на него трябва да благодарим за цената на енергията. Да не забравим и боко, който 10+ години спа и прави теманета, вместо да разработва дългосрочни политики
21
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
E, 2 годИни лОвим китайскиОт прилеп , вместо да бачкаме ! СЗО че ни спонсорира , вече са способни и на спонсорство !
20
1
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Цените на ЕДРО скочили с 31%...иначе ни убеждават,че инфлацията е 5-6 % .... Интересно!!!!
19
0
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Производството на ток и газ са поскъпнали най-много" Един журналист решил да се подиграе на един болклукчия "А бе вие държите ли изпит за грамотност за да станете боклукчии?" "Държим разбира се, как да не държим!" "И какви ставате ако се провалите?" "Ами журналисти"
18
2
 
5
 
! Отговори
долу ЕС преди 2 години
а фед още не са почнали да печатат по новия план на стареца 2.5 трл както и ецб
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо Белорусия!Тук не е Българорусия!
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тро_ловете на ГЕРБ да спрат с опорките, че Радев, Киро Канадеца и не знам си кой са виновни за кризата. Всеки подкрепял Ковид мерките през последните почти 2 одини носи вина за икономическата криза, която тепърва предстои. Неслучайно са нарекли процеса "голямото нулиране". Така хубаво ще ни нулират, че свят ще ни се завие и то благодарение на Ковид-зом_битата по света. Да ходят там да си бият 4-тата игла, да повтарят, каквото чуят по телевизията и това е. Друго явно не могат.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ГЕРБ!Живееше се леко при тях!
14
6
 
1
 
! Отговори
Сергей Ст преди 2 години
Държава БелоРусия няма - има Беларус.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърници!Само позьори!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аа това е конспирация. Преди година и половина, когато обяснявахме, че благодарение на Ковид мерките ни очаква невиждана криза, разни тук обясняваха колко опасен бил вируса и как не трябвало да ни интересува икономиката. На тези същите Ковид-зом_бита им пожелавам да усетят цялата "красота" на идващата криза и вместо да се оплакват, да ходят за се ваксинират за 68-и път. Също да не забравят да си носят маската дори и навън, защото въпреки че са ваксинирани някой друг ваксиниран може да ги зарази!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте превратаджията другаря Юмрук!И неговите последователи заблудените овце!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов се вдигаха само пенсиите и заплатите, а сега ток, парно, вода, храни и всичко. Трябва да си голям мазохист за да се радваш на мизерията, но идва от харвардци. Някак си гладуването и студуването е по приятно за другарите-чалгари-харвардци. Това си го заслужаваме и сега ще търпим. Честито на всички 80 % де-би..ли.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Производството на ток и газ са поскъпнали най-много". Ток произвеждаме, но газ. Мисля, че производството на руски газ не е поскъпнало. Доказателство е ниската цена, която плащат Белорусия, Унгария и Сърбия. Причина за поскъпването на газа и тока е неадекватната енергийна политика на европлашилата. Причината е в алчността на европейските спот-спекуланти.
8
3
 
9
 
! Отговори
в Белорусия преди 2 години
Белорусия е съвършено изолирана от Запада и под жестоки санкции наложени от ЕС и САЩ. В Белорусия при "кървавият" диктатор Лукашенко няма локдаун и строги мерки, няма принудителни ваксинации, няма сертификати, няма увеличение на цените на тока, водата, отоплението и на хранителните продукти. В Белорусия няма несигурно бъдеще, няма фалити, няма уволнения, няма енергийна криза, няма икономическа криза, няма соцаилна криза, няма хомосексуални бракове и истамбулски конвенции.
7
4
 
9
 
! Отговори
Стадо преди 2 години
Спираме да купуваме и след 7 дни спекулантите ще свалят цените... но явно не иска ме по ниски цени
6
7
 
8
 
! Отговори
ст. преди 2 години
Радевите *** са толкова ***, че идея си нямат как се движи една икономика. То и идола им няма. Под фуражка акъл не вирее.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да обясни,как цените на едро на годишна база са скочили с 31% а в същият момент ни отчитат инфлация на годишна база,едва 7.3% ?????