Ще има ли колапс на американската демокрация?

Политолог: До 2030 г. САЩ може да се окажат под дясна диктатура
188
Ще има ли колапс на американската демокрация?
Снимка: БГНЕС

До 2030 г. САЩ може да се окажат под властта на дясна диктатура, предупреди канадски професор по политически науки, призовавайки страната си да се защити от "колапса на американската демокрация".

„Не бива да отхвърляме тези възможности само защото ни се струват нелепи или твърде ужасни, за да си ги представим", пише във в. "Глоуб енд мейл" Томас Хоумър-Диксън, директор-основател на Каскадния институт към Университета Роял Роудс в Британска Колумбия.

През 2014 г. предположението, че Доналд Тръмп ще стане президент, също се стори абсурдно на мнозина. Но днес живеем в свят, в който абсурдното редовно се превръща в реалност, а ужасното - в нещо обичайно, подчерта професорът.

Посланието на Хоумър-Диксън е твърде откровено: "До 2025 г. американската демокрация може да се срине, което ще доведе до изключителна вътрешнополитическа нестабилност, включително широко разпространено гражданско насилие. До 2030 г., ако не и по-рано, страната може да бъде управлявана от дясна диктатура.”

Авторът цитира възможни варианти, свързани със завръщането на Тръмп в Белия дом през 2024 г., сред които е и отказът на републиканските законодателни органи на щатите да приемат победата на демократите.

Той предупреждава, че Тръмп "ще има само две цели - оправдание и отмъщение" за лъжата, че поражението му през 2020 г. от Джо Байдън е резултат от изборна измама.

"Изследовател на насилствените конфликти" в продължение на повече от четири десетилетия, Хоумър-Диксън заяви, че Канада трябва да обърне внимание на "разгръщащата се криза".

„От юг се задава ужасна буря, а Канада е страшно неподготвена. През последната година насочихме вниманието си навътре, разсеяни от предизвикателствата на Covid-19, помирението и ускоряващите се последици от изменението на климата.

Но сега трябва да се съсредоточим върху неотложния проблем какво да правим с вероятното разпадане на демокрацията в Съединените щати. Трябва да започнем, като осъзнаем напълно мащаба на опасността. Ако г-н Тръмп бъде преизбран, дори при по-оптимистичните сценарии, икономическите и политическите рискове за страната ни ще бъдат безброй.”

Според Хоумър-Диксън е напълно възможен сценарий, при който новата администрация на Тръмп, след като ефективно е обезсилила вътрешната опозиция, започне да вреди умишлено на северната си съседка.

"При по-малко оптимистичните сценарии рисковете за страната ни в техния кумулативен ефект лесно могат да се превърнат в екзистенциални, далеч по-големи от всички досега в историята на нашата федерация. Какво ще се случи например, ако в страната ни пристигнат високопоставени политически бежанци, бягащи от преследване, и американският режим поиска да ги върне обратно. Ще се подчиним ли?"

Според него Тръмп "и много негови съмишленици и подражатели като Тъкър Карлсън от Fox News и представителката на Джорджия Марджъри Тейлър Грийн" са превърнали Републиканската партия "в почти фашистки култ към личността, който е идеален инструмент за разрушаване на демокрацията".

По-лошото е, че Тръмп "може би е само подгряващ актьор".

"Връщайки се на поста, той ще бъде разрушителната топка, която ще срути демокрацията, но процесът ще доведе до политически и социален хаос", казва Хоумър-Диксън.

Посредством целенасочен тормоз и уволнения той ще успее да разбие редиците на опонентите на движението си в държавата - бюрократите, чиновниците и технократите, които следят за безпристрастното функциониране на основните институции и спазват върховенството на закона.

"Тогава ще се подготви почвата за по-компетентен в управленско отношение управник, който след г-н Тръмп да въведе ред в хаоса, който е създал", заключи политологът Томас Хоумър-Диксън./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: канадаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още не съм чувал и виждал демократичн краварник. Добитъкът требре редовно да се дои, дере и пердаши, а това си е диктатура на говедовъда.
121
2
 
11
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Няма такава опасност, защото в Америка демокрация няма!!! Тази дума там е абстрактно понятие и никой не я разбира! А дясна диктатура и да настъпи, няма от какво да се страхуват, това ще продължи най-много 50 години. Доказано исторически- СССР, а сега и ЕС. Американската демокрация е като бившият источноевропейски комунизъм, дума която замести думите ф-а-ш-и-з-ъ-м, н-а-ц-и-з-ъ-м, д-и-к-т-а-т-у-р-а, к-а-п-и-т-а-л-и-з-ъ-м, обединявайки ги в едно!!!
120
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 25 години живия тук, и смело твърдя , че коляпса е настъпил.
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дясна диктатура? И как ще стане това при сегашната болна либерастия, пере//растия, толерастия и комунизъм? Пийте си хапчетата, професори ли сте какви сте.....
118
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . канадски професор по политически науки. . . Като им знам историята, мисля, че първо трябва да си оправят историята с first nation и след това с китайските мигранти построили канадските ж.п. линии с огромни разходи на хуманен капитал на български казано работни жертви на китайците и след това може да се опитат да разберат що е демокрация и ако им остане време да учат американците на демокрация! Оня трудния им премиер Трюдо ги затвори като в концентрационен лагер за ковид!
117
2
 
0
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Предсказанието за бъдещето на САЩ е малко от рода "една жена ми каза". Сбигнев Бжежински ги разправяше подобни преди 20-25 години, давайки за пример следващата петилетка, която отдавна изтече и се изредиха още четири такива без да се промени каквото и да е. Доларът е, и продължава да бъде, световна валута и световно разплащателно средство, окаратяването на злато, платина, сребро, скъпоценни камъни е в долари. Другите природни богатства се оценяват и търгуват тоже с долари. Нещо ново за САЩ ? ;)
116
1
 
3
 
! Отговори
правилното заглавие преди 2 години
"Ще има ли колапс на марксическата диктатура в САЩ?" - Отговора е : Докато имат Втората Поправка, комунизма няма да преживее в САЩ. За Канада, не знам.
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да не се залъгваме Няма какво да се залъгваме, колапс на руската диктатура ще има и то със 100% сигурност.
114
1
 
5
 
! Отговори
Да не се залъгваме преди 2 години
В СА щ винаги е имало подтискани и подтискащи. Независимо под каква форма. Политическа, расова, социална или финансова.
113
4
 
7
 
! Отговори
Политолог преди 2 години
В САЩ никога не е имало демокрация в истинския смисъл на думата. Либералната демокрация си е чиста проба финансов фашизъм, а и не само финансов.
112
4
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Американска демокрация:Такова животно нема.
111
0
 
6
 
! Отговори
Чета между редовете преди 2 години
Демократите са опасната, непредвидима и склонна към фашизиране фракция в САЩ. Винаги крадеца търси лрадеца... За щастие САЩ вече не са едноличен фактор и лидерите в световната политика ги държат "живи" и неразпаднало се за да избегнат съпътстващите финансови сътресения.
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години САЩ все гние и все е в колпс и все се надяват да пропадне. Всъщност североизточната сатрапия загни и пропадна през 90та година. И не умря съвсем и пак надига глава да окупира чужди територии.
109
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има колапс на американската демокрация, защото в САЩ няма никаква демокрация и просто е сатрапия.
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато говорят за дясна диктатура на практика се въвежда лява диктатура,която плаши с фашизма! Абсолютно сталинистки номера!
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не са демократична държава и никога не са били "представителна демокрация". Не знам защо някои хора си мислят, че са демокрация. Те са федерална република, управляват се от сенат и федерално правителство, които не са демократично избрани. Ако бяха демократично избрани (мнозинството печели) само демократи щяха да са президентите, защото най-многобройните щати са демократични. Там е нещо като ЕС, което не е демокрация. Държавите може и да са но съюза никак не е демократичен.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента тяхната демокрация е катастрофирала с лява диктатура, все повече с интернационал-социалистически отенък. От стария модел само дето кафявото е заменено с черно.
105
1
 
5
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Тая тяхната демокрация се крепи на стреляща от страх полиция ,национална гвардия готова веднага да млати народа и разни цереута и феберета на които никой не знае нито финансите нито броя ,едно е скандинавска демокрация едно е да не можеш да влезеш във кварталите със афроамериканци и разни латиноси там е всеки срещу всеки.Иначе технологично са много напред ,но има голям контраст и огромната им средна класа се топи е това е проблема неравенсство и разделение във етносите което е все по видимо .
104
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма демокрация там където има опорочени избори. Преди година и два месеца в САЩ гласуваха по пощата много хора родени през 70 -80 г. на 19 век. И всичките гласуваха за демократите.
103
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Въоръжавайте се кой с каквото може ! Личната,сигурност,живот и здраве е по важна от всичко ! Демокрация ,диктатура,инфлация,пандемия, плюйте на всичко ! Не разчитайте на никого освен на себе си .