Отлив на пътници от автобусите, БДЖ отчита 30% ръст

Конфедерацията на автобусните превозвачи иска помощ от държавата
Обновена: 9 яну 2022 10:00 | 9 яну 2022 09:45, Камелия Цветанова
54
Отлив на пътници от автобусите, БДЖ отчита 30% ръст
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От БДЖ отчитат увеличаване на превозените пътници - за отминалите празници то е с 30 процента, в сравнение с 2020 година. Обратна е ситуацията с превозените пътници с автобуси заради липса на интерес към използване на услугата. От бранша обмислят още следващата седмица да поискат среща с министъра на транспорта Николай Събев и настояват за мерки в настоящата ситуация.

Пътувалите с влак в сравнение с 2019 година, преди да се разрасне Covid пандемията, са с 16% по-малко, каза Калин Маринов, ръководител на отдел "Маркетинг" в БДЖ, пред БНР.

"Интересът към пътуване с железопътен транспорт продължава да се възвръща, макар и с бавни темпове и се надяваме това да продължи, за да можем да достигнем нивата отпреди пандемията", посочи той.

Очакванията на автобусните превозвачи не звучат оптимистично. Проблем за тях е не само намалелият пътникопоток, но и увеличението на цените на горивата.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни, че за една година цената на метана се е повишила три пъти.

"Освен намалелия брой пътници се завиши драстично и цената на горивата. След нова година цената на метана стана 3,25 лв.", обясни тя.

Предстои следващата седмица от бранша да поискат среща с министъра на транспорта Николай Събев. Целта е да се търсят варианти за компенсиране на превозвачите заради условията, в които работят в момента, каза Милтенова и допълни, че се увеличават фирмите, които преустановяват транспортната си дейност: "Когато в един момент вие имате само разходи и нямате приходи, няма транспортна фирма, която може да издържи".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: влакБДЖавтобуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
22
 
! Отговори
Ж преди 2 години
Аз лично предпочитам жп транспорта. Приятно и удобно.
37
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Предстои следващата седмица от бранша да поискат среща с министъра на транспорта Николай Събев. Целта е да се търсят варианти за компенсиране на превозвачите заради условията, в които работят в момента " >>> Работят в пазарни условия. Защо трябва да се компенсират?!
36
1
 
35
 
! Отговори
Albanian, Plovdiv преди 2 години
Пловдив - Варна директният експрес пътува точно 6 часа и 5 минути и пристигна с 0 секунди закъснение. Бях поразен от точността. БДЖ има огромен потенциал за развитие. И се пътува много удобно. Широко, на достъпна цена. Пожелавам успех на БДЖ.
35
1
 
39
 
! Отговори
Браво преди 2 години
В развитите страни именно това е предпочитания транспорт. Естествено там и влакове и релси са много по-развити, но предпочитам там да се наливат пари, вместо да се подпомагат бакшиши и рейсове. Влакът е много приятен транспорт, пътувал съм в Холандия и Италия с влак, Ами няма такъв кеф. Дано един ден и тук така
34
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има влакове и метро няма смисъл да се ползват автобусите.
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся пък и тея ще просят държавата да им дава. Да ги таковам в бакшишите. Видяха сметката на БДЖ-то и всички на часните автобуси каторги дето горят по магистралите. Да си продадат джиповете и вилите в чужбина дето помпаха народа 20 години и да си платят горивото. Нали сме пазарна икономика като си на минус затваряш кепенците. Неща от мойте пари да се дават, на хотели, кръчми, автобуси и всякакви дето дояха десетилетия
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много браншове ще изчезнат. Както изчезнаха и много професии. Бъдещето се очертава много страшно за народите по света. Паричните потоци се държат от една шепа световни айдуци. А това трябва да се промени.
31
10
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
София - Бургас с влак - 8 часа, по магистралата комфортно и в собствен автомобил около 3 часа!?. В една нормална цивилизована държава влакът ще пристигне преди автомобила.
30
1
 
55
 
! Отговори
. преди 2 години
Влакът е прекрасно транспортно средство! Само да се спрат кражбите и да оправят навсякъде амортизираните линии, а после да почнат да обновяват малко по малко и подвижния състав и ще е чудесно!
29
0
 
13
 
! Отговори
115 преди 2 години
Хаиде автопревозвачите да реват, с изключение на тези дето возят за БДЖ, там са доволни и превозвачи те, и началниците в БДЖ дето са сключили договорите с тези извозвачи!
28
0
 
57
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Влаковете са много по-икономичен, удобен и приятен начина за пътуване. Автобусите са по-скоро за градски, фирмен и училищен и туристически транспорт. Понеже БДЖ е все още държавна компания, се направи всичко възможно да бъде съсипана, за сметка на разни Ивконита и тема подобни.
27
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви помощи от данъкоплатците ,това е пазарна икономика като нямат сметка да затварят,други ще заемат бизнеса .
26
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това автобусните фирми да искат конпенсации е мега наглост - 99% от тях укриват приходи, имат също ниско качество *** обслужване и на сигурност.... Де факто, да се бръкнат и да извадят от неосчетоводените суми вместо да плачат...
25
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми купете няколко хубави влака поне по централните линии - по-чисти и по-луксозни.Вдигнете двойно цените на билетите и ще пътуват хората с влак.А и да са по-бързи влаковетеИначе кой да пътува сега в тези кочини.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сме в криза и всички обедняваме, хайде стига с това реване за компенсации.
23
6
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
А според мен си малоyмен. !0 часа, за път, който с кола е 4,5 часа. и какви маски те гонят за 10 часа бе, оли?
22
1
 
12
 
! Отговори
Idiot преди 2 години
Предвижвайте се със самолети и яхти.
21
3
 
15
 
! Отговори
до СПОРЕД МЕН преди 2 години
А полицайчето във влака какво направи, глоби ли някой или люпи семки по целия път? Във всеки влак пътува и полиция
20
1
 
26
 
! Отговори
фен на БДЖ преди 2 години
Автобусите са много опасни, ето как се запали на АМ Струма и измряха всички вътре
19
1
 
35
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 2 години
тук пишат много хора, които не са пътували с влак в последните години. За Нова година ходих и се върнах София- Варна с бърз влак. Пътуването е точно 8 часа, като километрите по ЖП са 550 и влакът спира на 10 гари. Нямаше и минутка закъснение и на отиване и на връщане. Проблем бяха пътниците без маски на лицето, но кондукторите нямат право да ги глобяват.