Руски ракети удариха гарата в Краматорск, жертвите са десетки

Железопътният възел се е използвал за евакуация на цивилни
8 апр 2022 12:47, Елка Василева
429
Руски ракети удариха гарата в Краматорск, жертвите са десетки
Снимка: Twitter

Две руски ракети са поразили жп гара в източния украински град Краматорск, причинявайки жертви, съобщи украинската държавна железопътна компания, цитирана от Ройтерс.

Гарата е използвана за евакуиране на цивилни от райони, бомбардирани от руските сили. Две ракети са улучили жп гарата в Краматорск.

По информация на Франс прес най-малко 20 души са загинали. Агенцията цитира свой журналист на място.

Директорът на Украинските железници Олександър Камишин каза, че са загинали най-малко 30 души, а 100 са ранени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според железопътната компания вчера в същия район са били блокирани три влака, превозващи евакуирани хора, след като е бил нанесен въздушен удар по линията.

Управителят на Донецка област каза, като се позова на полицията и спасителните служби, че има предположения за десетки загинали или ранени при ракетен удар по жп гара в Краматорск. По думите му на гарата е имало хиляди цивилни, опитващи се да се евакуират към по-безопасни райони на Украйна, посочва Ройтерс.

Кадри от социалните мрежи показват много тела на убити хора, както и горящи автомобили.

Други кадри показват останки от ракета, като според автора на публикацията тя е била с касетъчна бойна глава. Това обяснява и липсата на големи кратери в района на гарата. Касетъчните бомби съдържат голям брой малки взривни устройства, като се използват предимно за поразяване на живата сила на противника.

Очаквано, руски потребители лансират версията, че украинската армия е стреляла по собствените си цивилни.

Едно от основанията е, че ракетата прилича на изстреляна от ракетния комплекс "Точка - У", който е на въоръжение в украинската армия. Русия официално го замени с "Искандер" през миналата година, но кадри от края на миналия месец показват, че явно е върнат в експлоатация в хода на войната.

Представители на украинските власти казват, че руските войски се прегрупират за ново настъпление и че Москва планира да завземе колкото може повече територия в Донбас. Местните власти в някои райони призовават мирните жители да напуснат, докато все още е възможно и сравнително безопасно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полковник, никой ли неразбра, че украинците са в тяхната си държава...
338
2
 
2
 
! Отговори
Двг преди 2 години
Абе в Мариупол украинци бяха тези, които не пускаха цивилното население да се евакуира и стреляха по тези, които се опитваха
337
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русите така направиха и в Алепо, бомбрдираха болниците и цивилните на първо място. Това е армия която се командва от наследниците на Чикистите (сега ФСБ). Правят мърсотии и отричат до дупка, такава им тактиката.
336
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тактическите ракети "Точка-У", чиито фрагменти са открити в близост до жп гара Краматорск, се използват само от украинските въоръжени сили.
335
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много ***, хората ли неразбират? Примерно Ердоган взема Кърджали, българите искаме да си го върнем и има цивилни жертви и ние ставаме нацисти защото си защитаваме държавата. Според русофилите ние ще сме си виновни, то Кърджали си е на Турция. Абе народа изпростя, трагедия. Няма друга държава в света където голяма част от хора да се кланят на чужд президент / Путин / и да не защитават българско.Трагедия..
334
3
 
5
 
! Отговори
Maybe преди 2 години
Проверено ли е, че са руски ракети или просто така си върви пропагандата?
333
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом преди 100 години света е повярвал на Ататюрк , че християните сами подпалили кварталите и че башибозука изпълнявал хуманитарна мисия, що сега да не повярвам на свободната и демократична журналистика.
332
6
 
7
 
! Отговори
До До Анонимен 314 преди 2 години
Точно руснаците имат изгода от такъв обстрел, в който те уж не били изполвали вече такъв вид оръжие (изобщо не им е проблем да го използват специално за случая) ! И не случайно това стана целенасочено по време на визитата на Фон дер Лайен, най-вероятно с цел именно да бъде дискредитирана Украйна ! Твърдението ти за "живия щит" също не важи - Зеленски призова жителите да се евакуират по-скоро, заради планираната руска офанзива !
331
4
 
7
 
! Отговори
До Елка е лъжец преди 2 години
Руската армия не ги използва, но сепаратистите -да ! При това на руската армия изобщо не й е трудно да си ги набави, за да направи уж че украинците са ги изстреляли ! КГБ-то е изкусно във всякакъв вид монтажи и фалшификации, и това изобщо не е тайна !
330
3
 
6
 
! Отговори
Марк Рюте преди 2 години
Лъжата в политиката не е грях! - евроатлантическа ценност.
329
5
 
12
 
! Отговори
Елка е лъжец преди 2 години
Руската армия много отдавна не използва ракети "Точка Y"
328
9
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 314 преди 2 години
Руснаците нямат екипажи, които да работят с Точка-У, даже и да бяха изровили някоя трофейна. Но по-важното е, че руснаците нямат никаква изгода от такъв обстрел. Нито военна, нито политическа. Хората в Краматорск са про-руско настроени. Краматорск е част от Донецка област и хората там са гласували на референдум за ДНР! За какво им е на руснаците или на ДНР да убиват собствените си хора??? Обратно -- ВСУ има полза да не се евакуират и да ги използват като жив щит! И за пропаганда, разбира се!
327
1
 
11
 
! Отговори
Анкета преди 2 години
Смятате ли, че заради победата над Русия е оправдано да се послъже малко (или много) в публичната информация?
326
8
 
6
 
! Отговори
az преди 2 години
Коментиращите са руски *** на копейки платени и сега ги е яд че няма какво да си купят.
325
6
 
8
 
! Отговори
ww преди 2 години
не знам кои вярва на ООН това вече не е организация за защита това е покер зала с големи залози които даде повече за него гласуваме
324
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да си направи труда, да види какви са разликите между валутите, ..между стокообмена, ....между гласуванията в ООН . Между противниците на Русия, които са 18% и останалите, които тук се споменават само като 2 държави Индия и Китай с незначително население, но иначе литва с огромното си население се отказва от руския газ
323
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте видеото с Юрий Подоляк.Обяснява как украинците са убили тези хора и обвиняват руснаците.
322
7
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Само ЦСКА Москва ! Апропо,на вчерашният концерт на "The Exploited" - за мен , най-великата пънк банда получих одобрението на двама от членовете за туй,че нося Руско знаме. Уверявам Ви,че вокалът на тази легендарна група е най-доброто създание на света.
321
4
 
12
 
! Отговори
До 370 преди 2 години
Така са им наредили Господарите им. Тоя сайт е проклет и служителите му ги очаква жестока съдба
320
10
 
23
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Поредната Укро пропаганда. Украинските военни избиват проруското население. Нещо което правят вече 8 години НЕСПИРНО .Руската Армия е единствената оказвала първа помощ на ранените. В телеграм канала Операция Z има достатъчно видео материал който доказва думите ми !