Полша предава на международното правосъдие клането в Катин

Геноцидът няма срок на давност, отчете Анджей Дуда
10 апр 2022 20:32, Красимир Ангелов
139
Полша предава на международното правосъдие клането в Катин
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда заяви, че ще изправи пред международното правосъдие клането в Катин – масовото убийството на близо 22 000 полски военни от полицията на Сталин през 1940 г.

"Геноцидът няма срок на давност. Ето защо ще настоявам този случай да бъде решен от международни трибунали. Скоро ще подадем съответните петиции", каза Дуда в реч по случай 82-ата годишнина от клането, като също изтъкна "бруталната агресия на Русия срещу независима и демократична Украйна".

„Това престъпление трябва да бъде окончателно осъдено и извършителите му да бъдат посочени“, добави той, без да уточни кой съд възнамерява да сезира и кой ще бъде обвиняемият.

Още по темата
26 ное 2010 23:33
109
Тази дата съвпада и с 12-тата годишнина от въздушната катастрофа в Смоленск, при която загинаха 96 души на 10 април 2010 г., включително полският президент Лех Качински, който пътуваше до Русия, за да отдаде почит на жертвите на клането в Катин.

След нахлуването на СССР през септември 1939 г. в източните райони на Полша, 22 000 полски офицери, пленници на Червената армия, са разстреляни в Катинската гора и в Медное (Русия), както и в Харков ( Украйна).

В продължение на десетилетия Съветският съюз обвиняваше нацистите за това клане, а това бе и официално приетата теза за жестокото престъпление. Едва през април 1990 г. съветският лидер Михаил Горбачов призна отговорността на своята страната за тези кланета.

"Това беше геноцид, извършен от Съветите върху напълно беззащитни жертви. Това престъпление никога не беше наказано. Вместо това получихме лъжата за Катин", твърди Дуда.

Той спомена „кратък епизод от началото на 90-те години на миналия век при президента Борис Елцин, когато най-накрая беше признато, че „сталинските власти“ са отговорни за клането в Катин“.

Но, продължи той, "никакви по-нататъшни действия не бяха предприети. Разследването за Катин беше прекратено и никой от извършителите така и не бе наказан. Докато Русия на Путин прославя отново, в продължение на десетилетия, Сталин и Съветския съюз. Лъжата за Катин отново им е полезна, удобна “, каза полският президент, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
2
 
5
 
! Отговори
Магелан преди 2 години
Шок и ужас.Където е стъпил руски болшевишки ботуш трева не е поникнала.Всички бивши соц.държави бяхме заложници и изпитахме на гърба си диващината на тази бплшевишка дяволска окопация и продължаваме да бъдем заложници.Тази дива пиянска нация нищо старо не е забравила нищо ново не е научила.
98
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Някой може ли да ми разясни от къде се появява през ВСВ армията на полският генерал Андерс в Палестина?
97
6
 
2
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Анджей Дуда да даде на съд ШОЛЦ,колкото знам Хитлер ги нападна
96
6
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Поредната измислица на Зеленски и шефа му Байдън, опс, това беше друго...както и да е, пак е измислица на прогнилия запад, нищо че Русия го призна. Въпреки признанието, аз вярвам, че руснак не може да направи такова нещо. Слава на Путин и на свободата, така де, на Zвободата.
95
3
 
5
 
! Отговори
Кико преди 2 години
По добре късно отколкото никога!
94
0
 
0
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
125 Кой пише от чужд ник?Въпросът е реторичен!
93
4
 
3
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
След като бях на бърз курс по правопис, реших да се презентирам отново.. Нищо чудно, че поляците са толкова нахъсани срещу Русака. Самите те са с исторически традиции и емигрантсвото и в алко+холизма не само ШАЩ и от там е и връзката и настроенията са подхранване. Идват нови избори и в Полша на които народът на Полша ще отсече с трева глава на къде да върви и тая объркана държава.
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами предайте на международното правосъдие и клането в Хатин и в още стотици такива села. А, пардон, там не са ги клали, а са ги горили живи. Това, според някои, явно е нормално.
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е против Путин и Русия, да заминава на фронта, а не да скимти из форума.
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Путин спокойно може да ги изпрати при Сталин, за да могат лично да му предадат обвиненията.
89
4
 
4
 
! Отговори
******************** преди 2 години
Да клането е било и з р у д с к о. Не съм на страната на комунистите. Но знаете ли че Наполеон Бонапарт окупира Москва и използва 70% плюс наемници от Полша за да разбират какво си казват хората в Русия. Всичките и з р у д щ. и н и през нападението на Московската област се извършват от наемници и доброволци Поляци. Погледнете го сами в историята на Франция. Всичко се връща от съдбата.
88
3
 
4
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Хага,съд,но Сталин е мъртъв и няма как да съдят мъртвец,но Сталин влиза.След малко лицето му се стича и се показва това на Путин.Ах,тези гримьори казва,но не можех да дойда заради санкциите,но ви оставям подарък и се качва в бронираният си автомобил.Свалят хартията и четат на кутията "има съд,има проблем,няма съд,няма проблем - с мир и любов от Путин!Отворите ли кутията,ще разберете мисълта на Сталин".
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците окачиха от злоба .... хаххахахаххахаха Преди 100 години нещо станало - ще ходят в съда сега ... Психясаха че нищо не могат да направят ...
86
13
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
СССР и Русия са злото на Света. Тези убийци ще се сринат икономически,след което ще се разпаднат,за радост на Света.
85
15
 
17
 
! Отговори
Възмездие преди 2 години
Катин е възмездие за 100-150 000 избити съветски военпленници през 1921/22г.
84
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проzzия,трябва да плаща както германците за 2та св.война
83
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
роZZия -фашисти,световни терористи
82
5
 
15
 
! Отговори
История преди 2 години
Да не забравим че хитлер и сталин започнаха втората световна война заедно срещу Европа!
81
5
 
17
 
! Отговори
Хи хи преди 2 години
Оная деменция на всички ли изпраща от БЕЛОТО ???Че са НАДРУСАНИ винаги като ЗЕЛЕНСКИ ?????
80
8
 
11
 
! Отговори
Поляците преди 2 години
Взеха много да подскачат , ама на един крак !!!! Не са ги перунтили скоро ......!