Неграмотността създава трудности на пазара на труда

Работодателите все по-взискателни към кандидатите
Обновена: 24 мар 2014 16:36 | 24 мар 2014 16:21,
109
Неграмотността създава трудности на пазара на труда
Асен Ангелов. Снимка: БТА

Неграмотността създава трудности пред комуникацията между работодателите и търсещите работа“, каза председателят на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов като лектор на втория панел „Гласът на бизнеса“ на конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

„В момента в България има около 401 хил. безработни, регистрирани в бюрата по труда. От тях над 180 хил. са с основно образование и с по-ниско от основното. Имайте предвид, че по-голямата част от тях са неграмотни”, каза той.

„Образованият човек винаги ще си намери работа. Обратното стои зад необразования човек. Икономиката има нужда не само от високообразовани специалисти, но и от среднообразовани и квалифицирани кадри. Но настъпва проблем, когато високообразованият заема място на среднообразования. Трябва да е ясно обаче, че има възможности за политики това да не се случва“, категоричен бе Асен Ангелов.

На въпрос защо растат и разкритите работни места, и безработицата Ангелов посочи, че причината се крие във факта, че все повече се засилва тенденцията за увеличаване на изискванията на работодателите към качествата на кандидатите. А от друга страна – подготовката на търсещите работа или не е актуална, или не покрива изискванията на работодателите.

„За последната една година младежката безработица в България леко намалява. Това сигурно означава, че младите хора все повече разчитат на своите знания и умения и имат желание да продължат кариерното си развитие“, продължи директорът на агенцията по отношение на проблема с нарастващата младежка безработица.

„Как се прави образование? Практика – учене чрез правене. За мен няма друг начин, защото цялата концепция на образованието е грешна“, защити тезата си Светлин Наков, създател на алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която обхваща обучението по програмиране и софтуерни технологии. „Ученето на хората да мислят е практика, която не е лишена от смисъл. При нас е теория, теория, теория.“

„Теоретичните знания са много важни. Трябва да познаваш тенденциите, добрите практики, самият фундамент. Но нашите теоретични познания са леко остарели“, добави старши директорът „Развитие и разработка на софтуер” във VМ Ware България Борислав Борисов. „Според мен огромният пропуск е, че не са дефинирани областите, в които да правим иновации, да решаваме трудни проблеми и да има практика.“

„Да се говори как бизнесът не влага пари в образованието, е меко казано несериозно“, категоричен бе и другият участник във втория панел „Гласът на бизнеса“ Румен Радев, зам.-председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ).

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“ се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Още новини от форума можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образованият човек винаги ще си намери работа - това важи за цивилизования свят, но въобще не е вярно за БГ, освен ако не си доктор или ком. специалист. Много е лесно стоейки там горе, без да си се сблъскал никога с реалнат ситуация и ***.bg да правиш такива изказвания. Масово се предлагат граждански договори, ниско заплащане, работа на процент, нереални осигуровки, искат ползване на личен автомобил...и т.н.Когато няма реален бизнес и работеща икономика, няма и пазар на труда.
75
0
 
0
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Клисарова каза,че не е верно
74
0
 
0
 
! Отговори
Vidinski sela преди 10 години
mda, golema bulgarska evrodeputatska negramotnost ni predstavlyava v eu. ot teh nie faida nemame nikakva.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Неграмотността създава трудности навсякъде, но това беше целта на управляващите - да се хвалят, че всички са образовани, а реално на конвейр да се произвеждат хем необучени на ниво, хем безработни. Създаваха програми, с които точеха пари за себе си и не променяха истински нищо, което да е полезно за хората. Затова се предпочиташе обучение в чужбина, след което се оставаше там. Безпаричните, но умни деца, го правеха след завършване у нас. Това са резултатите от некадърния егоизъм, а и на 50 ВУЗ.
72
2
 
7
 
! Отговори
Методий и Кирил преди 10 години
Не е вярно, че неграмотността е пречка! Колко платени драскачи има тук, и неграмотността не им пречи да вземат кинти за карашика от букви, които скятат за коментар.
71
1
 
19
 
! Отговори
работеща преди 10 години
Аман от изискванията на т.нар.бизнес.Колко от бизнесмените са коректни към служителите си и към д-вата?Колко от тях плащат истински заплати,осигуряване,спазват почивки,отпуски и пр.Защо по Коледните,Великденските празници,когато в цяла Европа всичко е затворено,тук затварят магазините в 22 ч.?Отиват на далечни почивки,купуват скъпи коли и имоти,а другите да бачкат-за тях няма празник.Дори на 3 март,всичко работеше-къде го има това?Но иначе бизнеса само иска от Вузовете и все е недоволен.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не им трябваме, те не се страхуват, че няма кой да им работи, защото нищо не се работи. Всичко е една перачница България. На запад трябваме за обслужващ персонал. Така че няма да ги уплашиме нашите ***-работодатели за съжаление.Те знаят много добре инямат нужда от всичко, служат на когото трябва, както и депутатите и точка.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тез пусти реформи..За какво ги ручахме? Нали "болезнените, но необходими" реформи съсипаха икономиката. Останахме сал с тез клети бизнесмени и бизнесуомъни, сиромашките, нямало кой да иим пработи ангария...Та дори в Гулга заплатите са били по-високи - от 150-200 рубли за пазач до 700-800 рубли за миньор със 100% изпълнен план(днешни 750 до 3000-4000 лв.). Плюс безплатна храна, дрехи и спане, лекар, зъболекар и пр. екстри...
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Името на новия председател на Агенцията по заетостта Асен Ангелов изскача от доклади и публикации за скандални сделки с европейски средства по времето на тройната коалиция. При управлението на кабинета "Станишев" Ангелов е бил шеф на отдел в агенцията, а след това административен секретар на фонд "Земеделие", но напуска преждевременно и двата поста.
67
0
 
17
 
! Отговори
Вервайте ми! преди 10 години
"Неграмотността създава трудности пред комуникацията между работодателите и търсещите работа...Прав е, 80% от работодателите са мутри, без образование...
66
0
 
1
 
! Отговори
Влад преди 10 години
До ЧиновникПоредната жертва на масовата пропаганда от всичките платени сайтове за новини. Човече, осъзнай се- разгледай малко обяви, за спорта просто. Звънни и виж какво предлагат за продавач, рецепционист или нещо подобно /ниско управленско ниво дори/. Радвам се за теб, но това, че при теб е така- това не означава непременно, че е навсякъде и миродавно... ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ, ЧИНОВНИК!
65
0
 
17
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
"Неграмотността създава трудности на пазара на труда"ОБАЧЕ ОСИГУРЯВА ХИЛЯДИ ГЛАСОВЕ НА ВСЕКИ "ПЕЧЕН" ИЛИ НАЧИНАЕЩ ПОЛИТИК.С ПО-ДЕБЕЛ ПОРТФЕЙЛ.Защото от хилядолетия е известно, ЧЕ *** ЧОВЕК СЕ УПРАВЛЯВА НАЙ-ЛЕСНО.ОСОБЕНО КОГАТО Е И БЕДЕН.
64
0
 
18
 
! Отговори
грамотен преди 10 години
То неграмотните няма да си търсят никаква работа.....*** не работи, само се записва на борсата за да има помощи...Намерете работа на останалите,а това,че всеки грамотен ще си намери е илюзия в провинцията...Тези 220х. явно са ***,че не могат да си намерят работа?Има неграмотност,но тя е при работодателите и най-вече в държавата!25 г се прави всичко възможно да се унищожи всякаква промишленост и земеделие/животновъдство, работа остана в големите градове,но е ниско заплатена...........
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наи-големият проблем на тази страна е образованието, а не здравеопазването както мислят повечето хора. Западането му вещае края на страната, защото от образованието тръгват всички професии.
62
0
 
8
 
! Отговори
of преди 10 години
Предлагам на бизнИсменитИ да мотивират работниците си с понижаване на заплатите понеже "на портала е пълно с безработни висшисти" и така до момента в който видят как тези висшисти пишат в молбата за работа в графата (Моля да бъда назначен като "без прИтенции"....) и после да се оплакват пред медиите, че няма квалифицирани кадри ...... ако ме разбирате правилно ;)
61
4
 
2
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Едно време който имаше средно образование(а това беше на 1000 човека -1) го правеха ефрейтор в казармата. Сега положението е по-зле!
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Станишев с неговия опит в работенето може да Ви покаже как се работи.И жената му изпозвачка също.
59
0
 
13
 
! Отговори
смеем или плачем преди 10 години
Не мога да повярвам-за 25 години демокрация-и образованието на такова ниско ниво...
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвените по времето на соца кадри свършват жизнения си път. Сега от човешките ресурси ще си произвеждате сами кадри. Това е. Икономиката иска прилагане на законите, образование, профилактика в здравеопазването, накратко - силна и социална държава. Баницата я изядохте, сега ще се учите как се прави, ако искате да ядете!
57
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да обясня: Работодателя си крие данъците следователно в бюджета влизат по-малко пари следователно по-малко пари за образование и наука следователно по-неграмотни хора следователно по неграмотни работници и работодатели и кръга започва наново това е специално обяснение за предприемача от долните коментари