Двойките на матурите не изненадали учителите

Така ще е докато не се промени начинът на преподаване
33
Двойките на матурите не изненадали учителите
Снимка: Булфото, архив

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" заявява своето безпокойство и притеснение, но не и учудване, от рекордния брой слаби оценки по математика и от нарасналия брой слаби оценки по български език при външното оценяване в седми клас през тази година. Негативните резултати потвърждават трайната тенденция за влошаване на успеваемостта на учениците, се посочва в позиция от синдиката.

Още по темата

В нея се казва, че "опитът на експертите на МОН да намалят точките за тройка от минимум 18 на 16 точки, не променя днешната трагична картина".

Според експертите на Синдиката "Образование" тази негативна традиция няма да се промени и ще продължи и през следващите години, ако не се направят комплексни промени, не само във формата и технологията за организиране на изпитите, но и в начина на преподаване и в трудността на учебния материал.

Налице е лоша мотивация на учениците в учебно-възпитателния процес, има липса на партниране от страна на родителите и незадоволителна дисциплина по време на училищните занятия, се констатира в позицията.

От синдиката заявяват, че продължават да предлага нов компонент "Образование" - за положително отношение към учебния процес и за спазване на училищните правилници, който да носи определен брой точки при формиране на бала за прием. Тази иновация би направила оценяването по-обективно и по време на приема, и би спомогнала за по-добра дисциплина по време на учебната година.

"Друго фундаментално предложение, което синдикатът поддържа към експертите на МОН, е разбиване на представата за два елитни предмета и определянето им като най-ценни", се посочва в позицията.

И се уточнява, че е наложително балансираното използване на всички учебни дисциплини при формиране на бала.

Акцентът в това наше предложение е в повишаване на тежестта и авторитета на всеки учебен предмет и неговото използване при комплексната оценка на ученика.

При сегашната система за оценяване огромен брой от учебните предмети изпадат в забвение месеци преди националния изпит. Честа практика е учениците да отсъстват от училище през април и май, не без съдействието и настояването на родителите, за да посещават частни уроци по български език и математика, заявяват от Синдиката "Образование", с председател Юлиян Петров.

Според синдикалистите много важно е да се намали академизмът и трудността на учебния материал не само по български език и математика, а по всички изучавани училищни дисциплини.

Очакваме това да се случи при прилагането на новите учебни програми, посочват от синдиката. И информират, че продължават категорично да предлагат отпадането на външното оценяване след четвърти клас поради липса на обективност и значение за преминаване в следващ етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кокоДо коко от един неучител!Коко явно бърка българските учители със собственото си ниво. 100% от учителите са станали такива, далеч преди да бъдат въведени делегираните бюджети, и са високо квалифицирани. Учител със заплата 800 лева няма - дори и с 40г. стаж е към 650. Трето - след не повече от 7-8 години повечето от тези нещастни учители - обиждани, низко платени и поболяли се от изнурителен труд ще се пенсионират. И тогава децата на България ще станат по калъпа на Коко.
24
0
 
4
 
! Отговори
66 преди 8 години
До АнонименСендов е един изкукал Алцхаймер!
23
0
 
4
 
! Отговори
88 преди 8 години
Всички тези "идеи" на "синдикат" "Подкрепа" са пълни недомислия,целящи да превърнат обучението в покрустово ложе,а учениците -в манастирски послушници.И това е така ,защото в този синдикат са най-слабите учители.Те,ако си спомняте,бяха "бойния отряд" на СДС след 10-ти ноември.Масово сваляха директори и заместници,докато разрушат образованието.Така,че да мълчат и да изчезнат изобщоот училище!"Оценка за положително отношение"-само за книгата на Гинес.Външно оценявяне-да,но обективно!
22
0
 
1
 
! Отговори
проблемите преди 8 години
Допустимо ли е да се дава текст за интерпретиране и това да е някаква отвлечена статия за слонове , хлебопекарни и сгради в Дубай вместо многото стойностни литературни текстове?!?!?!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80% от децата вече не са българчета.Те не могат да говорят български,та какво остава да четат и пишат.
20
5
 
4
 
! Отговори
коко преди 8 години
Учителите получават твърде високата заплата от 600-800 лева. За хора, изкласили с 3ки и станали учители, за да не работят, това е една твърде висока заплата. Резултата е налице, учениците масово не знаят... точно както не са знаели и сегащните учители навремето.
19
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Има ученици, които в 7-ми клас не владеят добре български, вие искате да нямат двойки. Ани направете матурата на турски и ромски и ще се представят по - добре.
18
0
 
8
 
! Отговори
политкомисар преди 8 години
Единствената индустрия у нас е създаването и настаняването на "партийци" на служба и "слуги " подпомагащи размножаването им за всичко друго няма средства.Трудно ще намерите и недоволни от този факт
17
2
 
29
 
! Отговори
Бивш учител преди 8 години
Основния виновен се нарича Даниел Вълчев, който въведе принципа "Парите следват ученика", или Делегирания бюджет. Сега борбата е да има ученици в училището, да ги пребутват от клас на клас, за да има делегиран бюджет, тоест-пари за издръжка на училището +заплати. Закриваха се "нерентабилни" училища, превърнаха се в търговски дружества. Може ли въобще да се говори за финансово рентабилно УЧИЛИЩЕ ???Върнете нормативната уредба от преди стачката, и ще се оправят нещата!Дани Вълчев -на съд за вреди
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да ползват компютри таблети и телефони Да почнат да четат книга и ще се образоват много повече от Интернет
15
0
 
19
 
! Отговори
Учител преди 8 години
Бях квестор по математика на 7 клас и първото,което ги затрудни беше"тъждествен израз". После питаха какво е "мащаб"....Ученици от "елитно" училище.
14
0
 
12
 
! Отговори
политкомисар преди 8 години
Колко пари са необходими за производство на неграмотност в промишлени количества,у нас много и не стигат,като гледам всеки си е заслужил заплатата
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Америка много се залага на образованието и учителите са сравнително добре платени.Те вероятно знаят българската поговорка "*** народ слаба държава".
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИСТИНАТАточно така е! но затова е виновен най вече този който ги наложи...Даниел Вълчев!Същия който беше с Орешарски против учителите, нагаждач и тарикат от висока класа!
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът не е само в учителите, цялата система е за смяна. Първо матурите са нещо абсурдно в този си вид и не трябва да ги има. Второ не може нормален човек да е добър във всяка област. Един лекар, примерно, гл.упак ли е само заради това, че може да е двойкаджия по математика?
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато учих аз, то от инспектората винаги често идваха на посещение на уроците. За внезапни проверки. Родители също, ако желаеха да присъстват на урока, бяха добре дошли на последния чин.
9
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За многобройните слаби оценки вина имат главно преподавателите.Ако МОН направи тест и на учителите си,няма да се учудя,ако много от тях постигнат слаби резултати...
8
1
 
35
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
ВСИЧКО Е ЗАРАДИ ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ,СЕГА ДВОЙКИТЕ НЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ И ОСТАВАТ И 8ми КЛАС В СЪЩОТО УЧИЛИЩЕ ,ДИРЕКТОРИТЕ ДОВОЛНИ.ДРУГОТО Е ,ЧЕ ДЕЦАТА СЕ ЗАПИСВАТ В УЧИЛИЩА КЪДЕТО СЕ ИЗКАРВА ЛЕСНО И ДИРЕКТОРИТЕ ЗАПОВЯДВАТ НА ДАСКАЛИТЕ ДА БУТАТ ДЕЦАТА ЗА ДА ИМАТ ПОВЕЧЕ ДЕЦА.ДЕЛЕГИРАНИЯ БЮДЖЕТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ТОЙ НЕ ВОДИ ДО НИЩО ХУБАВО ,ДАСКАЛИТЕ СТАВАТ РОБИ НА УЧЕНИЦИТЕ
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що да ги изненада Те са същите инфантили на прехода създадени от СДС
6
0
 
11
 
! Отговори
политкомисар преди 8 години
Какво ще ги правим толкова протежета/предимно негодни/,ако беше само в образованието ми то навсякъде.Ще прехвърлим топката в полето на Европа естествено