От ден до пладне: Акцията с връщането на децата в училище забуксува

МОН остави учители сами да издирват отпаднали ученици
Обновена: 30 сеп 2017 14:07 | 30 сеп 2017 14:05, Петя Славова
55
От ден до пладне: Акцията с връщането на децата в училище забуксува
Снимка: архив, Reuters

Голямата акция на просветното министерство по издирване на отпаднали ученици забуксува още преди да е минал и месец от старта й. На много места в екипите за съвместна работа на институциите работят само учителите, а останалите представители - социални работници, полицаи, медиатори и др., просто липсват.

Това се оплака в писмо до медиите и до просветното министерство синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". От профсъюза директно призоваха педагозите да не се включват във въпросните екипи, ако те не са в пълен състав, съобщава  в."Сега".

Кампанията по привличане на учениците в клас започна на 1 септември - с 1100 екипа, в които би следвало да участват близо 12 хиляди представители на различни институции - общини, регионални управления по образованието, дирекции "Социално подпомагане", МВР, медиатори и т.н.

Още по темата

Всички служби декларираха подкрепа към каузата, като лично вътрешният министър Валентин Радев обеща да "респектира внимателно" родителите да пускат децата си на училище. В началото на учебната година от МОН отчетоха, че за две седмици са обходени около 20 хиляди адреса, в резултат на което в училище са върнати 3000 деца (от над 200 хил. души, липсващи в момента от образователната система).

Към 20 септември посетените адреси рязко се увеличиха до 50 хиляди. Очаква се най-рано на 15 октомври да бъдат обявени междинните резултати от акцията.

Още отсега обаче става ясно, че работата на екипите върви трудно.

"В близо 50% от случаите в екипите са останали само учителите. Останалите представители просто не се включват, няма ги", коментира Юлиан Петров, шеф на учителския синдикат към КТ "Подкрепа".

По думите му отпадналите деца в повечето случаи живеят в затворени общности и гета и семействата им не са съпричастни към образованието, което прави работата на педагозите не само трудна, но и опасна. "Влизането в такива квартали и домове крие рискове да станат жертва на вербална и физическа агресия", смятат от профсъюза и призовават оторизираните институции да изпълняват възложените им задължения, т.е. да осигурят присъствие в екипите по обхват, за да има ефект от предприетите мерки. "Дезертирането от задълженията на останалите членове на екипите, неглижирането на тези дейности е недопустимо и опасно и обезсмисля всички добри намерения в тази посока", посочват от синдиката.

За това, че учителите ходят сами по махали и ромски квартали, използвайки личните си автомобили, съобщи и русенският вестник "Утро". Пред медията местна преподавателка споделя, че екипи има, но те са само от учители.

"Гледаме да се комбинираме така, че един колега, който има кола, да се обедини с други няколко човека. Хубаво е в колата да има GPS система, добре е също в екипа да има поне един мъж - ама нали знаете, че мъжете са кът в нашата професия", казва учителка, пожелала анонимност.

"Щураме се по някакви затънтени места, често пъти отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха", разказва тя. Шефът на РУО-Русе Димитър Райнов също потвърждава, че в екипите по издирване участват само учителите, а представителите на МВР и на социалните се включват само при нужда. Досега полицейско съдействие било искано два пъти. По данни на Райнов за област Русе са сформирани 32 екипа, 9 от които са само за града, като в издирването участват около 600 учители. Кварталните полицаи били само 20, а социалните работници - 6-ма.

От МОН признаха, че имат информация, че в определени места в областите Русе, Кюстендил, Шумен, Бургас, Стара Загора и София основната работа по механизма за обхват се извършва главно от учителите и директорите, експертите от РУО и представителите на общинските администрации. Затова са проведени разговори с началниците на РУО, с представителите на Агенцията за социално подпомагане и с МВР за отстраняване на пропуските. Има обаче и примери за отлична работа, където институциите си взаимодействат на много добро ниво и усилията им дават добри резултати - в Благоевград, Габрово, Монтана, Разград, Хасково и отново Бургас.

От министерството подчертават, че действието на механизма за обхват на децата не е еднократно, а екипната работа ще продължава през цялата година. "Разбираемо в процеса на налагане на този нов интегриран подход на работа между отделните ведомства да има проблеми, но МОН реагира на всеки подаден сигнал. Към настоящия момент във всички области в страната е регистрирано участие на всички институции", твърдят от ведомството. В повечето области участието на МВР е при необходимост, само с някои екипи в зависимост от спецификата на населеното място или квартал.

По проблема с транспорта има уверение, че изразходваните допълнително средства за транспорт и комуникации по обслужването на механизма ще бъдат възстановени от бюджета на министерството. От КТ "Подкрепа" апелират да бъде осигурен транспорт за преподавателите, тъй като ползването на лични автомобили е недопустимо, както и да се предвиди реално допълнително заплащане за педагозите.

Пред изданието Юлиан Петров коментира, че в момента работна група в МОН обсъжда новото допълнително трудово възнаграждение за участие на педагозите в екипите по обхват - примерно за едно участие по издирване от около 2-4 часа учителите да получават между 6 и 10 лв. "За следващата година може би ще има целеви средства, но за тази година няма предвидени такива, всичко ще легне върху училищните бюджети", заяви Петров.

От МОН заявиха, че размерът на допълнителното възнаграждение, което ще получават учителите, участващи в екипите по издирване на учениците, ще бъде конкретизиран с анекс към колективния трудов договор, но и към момента няма пречка на училищно ниво да се предвиди допълнително възнаграждение. През следващата календарна година ще се работи по национална програма, която да обезпечи цялостната работа по механизма за обхват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: училищеМОНученициКТ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
5
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Колкото до яслите и детските градини, родителите сами ще решат какви да ги направят и дали да ги ползват, когато осъзнаят, че държавата трябва да служи на тях, а не те на нея. Родителите ще осигурят децата си както решат и вярват, че е добре за тях. Обществото ни е толкова свикнало на началници, че не осъзнава, че демократичната държава не е субект, който да слушат, а технология, която те самите създават, за да им служи. Страхът пред държавата е неуместен. А камерата е едни допълнителни очи.
47
1
 
6
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За какви обсебвания говориш, защо плашиш хората. Не съществува техника, която да внушава мисли и няма да съществува, това си го правят демоните. То си се случва от край време и всеки може да потвърди, че през ума му минават всякакви мисли. Но също така е вярно, че има една вътрешна стая в човека, която остава защитена, там е твоята свободна воля. Няма технология, която да я накърни, небесна или земна и дори обсебените не са обсебени докрай и напълно. Единствено ти решаваш по кой път да хванеш.
46
0
 
0
 
! Отговори
Тренират обсебвания преди 6 години
Масови убиици ползват нова техника з а обемно проникващо обсебване на деца.НАбелязани жертви с е обсебват с цел неадекватно поведение.В белене козар в момента разказа как са обсебили момчета заедно с неговия син и ги принудили да влезат в училище "васил ЛЕвски" .Неговия син е много важен прероден..Сега е в затвора..
45
0
 
0
 
! Отговори
ПАзете децата преди 6 години
Педофили облъчват обемно малки момчета с цел пасивни гейове .Вижда се специфично обемно обсебващо поле около групи момчета на видима възраст от първи до пети клас.Облъчените се следят обемно проникващо с цел искривяване на съзнанието ..Ползват лични телефони декодирани в училищата от англо говорящи педофили позлващи видео техниката без знанието на престъпниците от София.
44
0
 
0
 
! Отговори
затворете и яслите преди 6 години
Педофили пробват рязко усилване на либидото на млади момичета .Облъчените с новия програмен продукт са видимо заблеяни и закачат мъже по улиците.Внушава им с е че е време за женене.Имат специфични увреждания на лимфната очистка с цел СПИН активни увреждания.Видео наблюдението е ЗАБРАНЕНО От чл.32 и чл.29 от Основния ЗАКОН.
43
0
 
0
 
! Отговори
Затворете училищата преди 6 години
Майки спрете децата от училища и детски градини е призива на БЪлгария от 14 септември.Педофили и масови убиици вече увредиха над един милион деца чрез нарочно инсталирани камери в училищата.Стотици хиляди са увредени с раково облъчване .Засега няма лечение на тежките увреждания причинени с нагло престъпна ЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА видео техника.Техниката подържа СПИН вкл AIDS 2016.Ползва се за озверяване на *** в телата на жертвите.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това с делегираните бюджета си е голяма далавера - ако си директор и си в добри отношения със счетоводителя можеш да си купиш джип,да издържаш две любовници и да си мислиш,че можаш да командваш всички -и в училище,и извън него.Чудя се ДАНС що не ги проверяват-сега е момента като се търсят тези деца.Що крадени пари ще излязат наяве!!!!!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък колко школски директори си хапах кокалчетата на пръстите дали няма да им излязат далаверите с ученици,уж записани в тяхното училище,а реално пребиваващи в Германия.Пребиваващи казах,щото там не ходят на училище - само по фитнес зали и турскоговорещи дискотеки като "Рейна " например
40
0
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Зорлем гюзулик олмаз ! На сила хубост не става! Никакви помощи, хрантутниците на б.б. са свикнали да съществуват, а не да живеят. Вижте как ги посрещат във Франция, пък и другаде с багери и обратен билет.
39
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
До мангоМНОГО СИ ЗЛЕ ----ВСИЧКИ ВИЖДАТ ЧЕ ПРИ СОЦИАЛИЗМА ИМАШЕ ---БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И РЕД----А КАЖИ НЕЩО КОЕТО Е В РЕД СЕГА
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ,че не ни подкрепят другите институции е ясно още от създаването на социални грижи, защита на детето - синекурни служби , от 16 деца едно беше в България , с баба си , другите с родителите си в чужбина, най- фрапиращо беше ,че семейство с вила за около 250-300 хил. , значи с добри доходи , българи , чието дете би трябвало да е 2-ри клас на най-доброто училище в града - в западаща Англия, как се правят избори при положение ,че 50души не са тук от малък район , ами от другите райони??
37
0
 
21
 
! Отговори
До Истината преди 6 години
Прав си.Колко пъти видяхме в репортажите тържествуващите, подигравателни физиономии на 14-15-годишни майки и на тъстове и свекъри на 12-13-годишни булки и младоженци? Репортерките с драматичен тон ги питат защо са допуснали това, те отговарят "Е така" или "Ами каквото кажат младите, това ще стане!" Много добре съзнават, че сме изнудени да ги издържаме и не одобряваме това, но им е кеф да се издевават, знаейки, че санкции няма да има!Затова - спиране на помощите и закон срещу безделничеството!
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако искат да намерят липсващите деца ще им трябва интерпол. 90% от липсващите деца от години живеят и учат в чужбина.
35
0
 
13
 
! Отговори
истината преди 6 години
Има ли деца българчета, които не искат да ходят на училище? Е, може би това са рядкост и заради възможност. НО ромите, докато им се плаща на сметка детски и помощи и ръчкат картата в банкомата, няма да искат да ходят на училище. Да ромчетата са БАНКОМАТЧЕТА! И щом няма закон, който да осъди за изнасилване бащите направили деца на малките ромки, така ще е! Законът им защитава традицията! Затова те ще се увеличават, а децата в училище ще намаляват! Така че и танкове даизпратите в махалата все тая
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това просто е смешно
33
0
 
12
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Образованието никога не се е правило с комерсиална цел, още навремето много успешни хора не са били учени. Пари могат да се изкарват и без висше. Образованието е свързано с израстването на личността, то е съдържало философия за живота и към него са прибягвали винаги и само по убеждение хора, готови да посветят години от живота си на подобно непрактично в очите на останалите занимание. Затова не е възможно да се пречупи насила човек, да му се внуши любознателност. Но да работят трябва всички!
32
0
 
18
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Колкото до ци,ганите, няма смисъл да ги лъжат. Образованието не им гарантира работа. Днес има безработни висшисти от елитни професии. А други висшисти, като учителите и лекарите вземат смешни пари. Каквито ци,ганите могат да изкарат с техните си дейности, които извършват. Не казвам, че образованието не е ценност за мен, точно обратното. Но аз не се образовам с цел да изкарам висока заплата, а защото съм Човек, но няма връзка между образование и заплата. А *** искат точно и конкретно пари!!
31
0
 
7
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавата позволи училищата да провеждат индивидуално обучение, но не позволи това да става по решение на родителите, както е по света. А по решение на комисия отново. Освен това, не написаха учебници за това самообучение. Защото то не може да става по сегашните учебници, които изискват учител. Така че държавата половинчато и свидливо е разрешила нуждата на обществото да излезе извън тяхната услуга. И родителите в крайна сметка си купуват образование от чужбина, няма как това да бъде забранено.
30
0
 
15
 
! Отговори
48525 преди 6 години
Социалните работници не ги търсете за такива акции. те са заети да уреждат симулантите и да отказват на гражданите с истински пробрлеми. Защо ли?
29
1
 
11
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Образованието по света е продукт, който се купува, не си длъжен да учиш в точно определено училище. Затова цялата агресия по отношения на семействата извън услугата на МОН е недопустима, докато те не разграничат публично и в документите си родителите, които дават по-добра услуга от тази на МОН от родителите, които не дават никаква. Защото тези две групи хора са диаметрално противоположни като ценности, говорим за най-отговорните и умни и най-безотговорните и прости в един кюп. Не е справедливо.