Над 26 хиляди първолаци получиха помощ от държавата

Условието - доход до 450 лева на член от семейството
17
Над 26 хиляди първолаци получиха помощ от държавата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 15 октомври се подават заявленията за отпускане на помощи за първолаци, напомниха от Агенция социално подпомагане.

До момента са подадени 30 230 заявления – декларации за помощ, а издадените заповеди за отпускане на помощта са 25 912 и се отнасят за 26 492 деца. Няма издадени заповеди за отпускане на помощта в натура, а заповедите за отказ са 1362.

Помощта е в размер на 250 лева, а заявленията се приемат след записване на детето в първи клас.

Помощта за първокласници се отпуска по реда на Закона за семейните помощи за деца, като право да я получат имат семейства, чиито деца са записани за пръв път в първи клас на държавни или общински училища.

Задължително условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв.

За деца с трайни увреждания, сираци и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини и близки по реда на Закона за закрила на детето, помощта се отпуска без условия за доход. Заявлението за отпускане на помощта се подава в съответната дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Към него се прилагат удостоверение за брутните доходи на семейството за предходните 12 месеца и удостоверение от съответното учебно заведение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище.

От тази година изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас се извършва на два пъти: 50% след влизане в сила на заповедта за отпускането й,а другата половина - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи. Родителите ще връщат помощта, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Ако в рамките на един месец от учебната година има допуснати 5 неизвинени, родителите също трябва да възстановят помощите.

Помощта се отпуска без доходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: помощпърволаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
5
 
! Отговори
Предлагам преди 4 години
Полагаемата се помощ да бъде раздавана чак в края на учебната година и то само на онези първолаци, които са се научили да четат и пишат. Но този своеобразен изпит да не бъде провеждан от учители, които преподават в същото училище, защото тогава ще има корупция. Да идват учителски комисии от друг град.Не си научил азбуката, няма помощи.Ама как щели да се подготвят за учебната година? Децата са лична отговорност. Който не си е подготвил детето, глоба! Ако няма пари, ще я отработи.
10
1
 
1
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
те хубаво взимат помощи ама барем да ходят на уч-ще и да учат нещо, но и това не правят от сутринта още две ми се домъкнаха в офиса да искат пари и сладки ( на тези двете цялото им семейство обикалят по улиците цял ден и просят и преравят кофи за ***) 3-4-5 клас не знаят азбуката и да си напишат името и не искат и да знаят ама научили - ,,стинке, сладке" и така...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АЙ СТИГА ВЕЧЕЧул те Господ!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В стремежа си да накараме "Вуте да е зле" българите се самоубихме.Не съм против ромите, те са добри за себе си.Уникална е злобата на българина към ближния българин.В желанието си да сме по-, по-, най-, българите сме най-бързо изчезващият етнос на планетата.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...28 000 етнически българчета в 1 клас и близо 30 000 на помощи от държавата. Добре, а какво правим като етническите българчета станат още по-малко?Кой ще издържа мнозинството?Повечето" малцинствени" са в сивия сектор: :парфюми, дрехи, строителство.От моите доходи не мога да укрия лев-по ведомост сме.Защо българските държавни чиновници са толкова зли къ собствения си етнос?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво излиза като изкючим децата в София и тук там децата на местните гаулайтери в провинцията,навсякъде другаде е тотална нищета!
5
11
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Мисли с тая кратуна,безработицата в България е под четири процента,тук говорим че повече от 65 % от първолапите се нуждаят от помощ!Официални данни първолаци сезон 2019-2020 година 55000,помощ ще получат около 36000 хиляди това включва децата с нисък семеен доход, деца сираци, деца с увреждания, деца в приемни семейства!
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До2Как да няма значение?Вместо да храним по още едно свое, насила ни изнудват да хрантутим потомството на безделници, които арогантно подчертават етническата си различност и се обявяват за българи само в чужбина.Ако родителите на всички тези 26 000 работеха и отговорно създаваха толкова деца, колкото могат да изхранят със свои, честно изработени пари, тогава дали в цяла България щяха да се намерят 2-3 000, които да се нуждаят от такава помощ?
3
18
 
5
 
! Отговори
До2 преди 4 години
Тарльо,какво значение има каква етническа принадлежност имат децата? Лошото е че от около 55000 първолаци над 30000 се нуждаят от помощ,което говори че бедността е тотална!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Колко от тези първолаци са етнически българчета?2. Родителите на колко от тях работят или имат поне някакъв трудов стаж?
1
1
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Да де тия са от ония нали знаете "пилците се броят на есен" нека мине нова година и пак да ги преброят я са останали половината, я не.