50% от завършващите гимназия са неграмотни

Днес се проведе първото състезание по правилно писане
22 ное 2009 12:44,
275
50% от завършващите гимназия са неграмотни
Снимка: Булфото

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева.

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски работи по български и литература.

В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите, и от страна на държавата, подчерта тя.

Когато часовете са малко и не достига време, преподавателят не може да подготви децата достатъчно качествено, каквото и умения да има, изтъкна още създателят на образователния портал.

В началото на тази есен електронният портал "Академика" стартира инициативата за добро владеене на българския книжовен език под мотото “Бъди грамотен". Кампанията започва с дискусия за обучението по български език в училище, в която взимат участие преподаватели от средното и висшето образование у нас.

По време на дебатите всички преподаватели се обединяват около тезата, че трябва да се преработят учебниците по български език и литература, тъй като те в голямата си част са неизползваеми и са изпълнени с чуждици и неразбираеми словосъчетания.

За децата трябва да се пише разбираемо, защото когато един учебник ги отблъсне, какво остава за книгите. По този начин ги демотивираме да четат, обясни Гечева.

Преподавателите правят предложение и за увеличение на часовете по български език и литература, но не успяват да се обединят около идеята дали трябва да бъдат променени учебните планове.

Днес се проведе първото състезание по правилно писане, в което участваха 19 ученици – 8 от шести и 11 от седми клас на ЧОУ “Петър Берон”.

Децата се представиха изключително добре и 3-ма от тях събраха максималния брой точки на теста по езикова грамотност.

След състезанието учениците споделиха, че днешният тест е бил по-лесен от тези, които решават в рамките на учебните часове и че дори техните родители понякога се затрудняват да решават техните тестове по различни предмети.

Учениците не искат допълнителни часове по български език и литература. Сред това, което ги затруднява, са причастията, обособените части, пунктуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
пишман-моралисти преди 14 години
Не младите са ви виновни в тая държава,а ВИЕ,от прехваленото соц-поколение!!!Вие сте виновни за проваления преход,понеже се правехте на ощипани госпожици,вместо да резнете главите на крадците.Вие сте виновни за изтърваното от релси младо поколение,което отказахте да възпитавате.Вие сте виновни,че 1,5 млн. грамотни млади българи напуснаха и никога няма да се върнат.Вие сте тези,които гледаха как да врътнат някоя далавера,когато в Унгария,Чехия и т.н. градяха ДЪРЖАВИ.
33
0
 
0
 
! Отговори
ГЛАДЕН преди 14 години
НЕАМ ПАРИ НИ МЪ ИБЕ ЗА ВАШИЯ ПРАВОПИС
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДО 31 -ЛЮБИМ ИЗРАЗ В ХАСКОВО - АВЕ КАУУН, А И *** КЕФИ ВРАЧАНСКОТО--ИМ ГИ Е ,А И НАВРЕМЕТО УЧИХ С АРАБСКИ СТУДЕНТИ УСВОИЛИ БЪЛГАРСКИЯ В ПЛОВДИВ-ЗА ТЯХ ОСНОВНА ДУМА БЕШЕ -МАЙНА ТВА МАЙНА,КОЙ ГИ БЕШЕ НАУЧИЛ НА ТАКЪВ БЪЛГАРСКИ НЕЗНАМ
31
0
 
0
 
! Отговори
vidintown преди 14 години
Интересно ми е как преподават учителите в онези региони на страната,където не говорят правилно - с мьекане и тем подобни ? Изобщо как е възможно да се допускат хора,които не умеят да говорят правилно български език - да преподават на толкова ученици.Срам и позор. "КО ША ПРАЙ ДНЬЕСКА ВА" или "АРИ ВЪРИ С МЬЕН" и тем подобни.Без коментар просто.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дъщеря ми е ученичка в пети клас. Не знам кой съставя тези учебници и учебни програми, но е истинска трагедия.Вместо да се наблегне на диктовки и упражнения по БЕЛ, в момента изучават древногръцка, скандинавска и т.н. митологии.То не бе сътворение на света, то не бяха чудесии! За какво им е тази информация, изобщо не ми е ясно! И децата се уморяват !И когато се стигне до до правописа, те вече са толкова уморени от излишна информация, че не могот да запомнят същественото и важното.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вината е основно в учителите. Моята класна ми беше по БЕЛ от 8-ми до 12-ти клас, но наблягаше ИЗЦЯЛО на литературата. Само в 12-ти клас се сети, по повод матурите, да ни занимае малко и с граматика. За щастие, аз имах добра самоподготовка и дори влязох във ВУЗ след изпит по БЕЛ тази година. Но много мои съученици си останаха полунеграмотни.
28
0
 
0
 
! Отговори
TAPAN преди 14 години
ДО 23 -КАТО СИ ЗАКАЧА ПО СВЯСНА КИРИЛИЦАЦИЯЩЕ СТАНА И ПО ГРАМОТЕН.ЗА ТАКИВА НЕ МНОГО ДОБРЕ РАБОТЕЩИ ПРОГРАМИ ЯВНО НЕ СИ И ЧУВАЛ
27
0
 
0
 
! Отговори
MURDOC преди 14 години
Неграмотни не защото не могат да учат а защото не искат ,ето това истината .Мама ,Тати нали ги хранят ,обличат . Абе какво обвинете само другите, вижте себе си.Политиците не искат грамотни избиратели-иначе кой ще им гласува на всеки 4 години.
26
0
 
0
 
! Отговори
ninKa преди 14 години
Така е, но защо да си правят труда да учат те, след като учителите им не могат да ги накарат да го направят. Това им е психологията, никой няма да седне да учи сам, ако срещу него стои "учител", на който не му пука на какво ще ги научи. Или такъв, който просто на нищо не може да ги научи.Истината е, че на днешно време учители стават тези, които нищо друго не са станали. Факт! Някога професията е била престижна. Сега се влиза с 3.00, завършва се някак и после просто се работи НЯКАК.
25
0
 
0
 
! Отговори
TAPAN преди 14 години
А ЗАЩО НИКOЙ НЕ ГОВОРИ ЗА УЧИТЕЛСКАТА ДАЛАВЕРА С ЧАСТНИТЕ УРОЦИПЪРВО ТЕ НЕ ГИ УЧАТ ,ПОСЛЕ -ПЛАЩАЙ ДА ГО НАУЧИМАКО ОТИДЕШ НА АВТОМОНТЬОР КОИТО ТИ ОПЛЕСКА КОЛАТА ЧТЕ ВДИГНЕШ ЛУД СКАНДАЛ, ЗАЩО ТОГАВА НЯМА ЕФЕКТИВНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА РАБОТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
НАВРЕМЕТО учителката по български език ни накара да изпишем по една тетрадка с думите "буржоазия" и "акумулатор" ! Не зная, дали това е правилния подход, но започнахме да гледаме на правописа и граматиката като на важно нещо.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
я се погледнете във форума.Пълна неграмотност.Нали сте получили образованието си в доброто комунистическо време.До преди 4 месеца цели 60 години комунистите обучаваха и възпитаваха.Защо не се харесвате *** прости.На вас все някой ви е виновен.
22
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Според мен вината е 50 на 50 - на ученици и на учители. Учителите отдавна не гледат съвестно на работата си и я вършат през пръсти. Правопис се учи с диктовки, упражнения, писане. Учениците пък ги е обзело невиждано безхаберие и си мислят за всичко друго, но не и колко са грамотни. Все пак вече се ражда на 11...
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Очакваме бате Бойко да махне запетаи, точки, скоби, пълен член, сложни изречения и пр. БАН, университети и гимназии да бъдат закрити. Всички да се запишем на самбо, тенис и карате. Задължителни кратки пожарникарски курсове. Изпит по чалга - цялото творчество на Ивана. *** народ - слаба държава!
20
0
 
0
 
! Отговори
az преди 14 години
dobar den!
19
0
 
0
 
! Отговори
ninKa преди 14 години
Не само гимназистите. Знаеш, че ние дори правопис почти не учим, а се предполага, че трябва да сме най-грамотни и да преподаваме после правила, които доста голяма част от нас не знаят. Ако изпитите ни бяха писмени, нещата щяха да стоят по съвсем дург начин.Да не обвиняваме учениците за това, че са неграмотни, те няма как сами да си налеят грамотност в главата. На първо място отговорността е на учителите и учителите на техните учители и чак после тяхна.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трагично е.
17
0
 
0
 
! Отговори
DANTES преди 14 години
ЕДИНСТВЕННОТО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА Е ДА СЕ ВЪРНЕ СТАРАТА РУСКА ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА
16
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Номер 11, и аз съм българска филология и имам много неграмотни колеги. А се влиза с писмен изпит.Повече от 50% от гимназистите са неграмотни. Трагично е.
15
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
СПОКОЙНО ! Това е "Проблем на прехода" и ще бъде решен в следващите 40-50 години, а може би и по-бавно. Написах ви тъжна и глупава шега. Извинявайте!