Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
752
0
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Наздраве Кирчо, честно искренно, ме разсмя:))))))))))), това дето си го написал в пост 807 е повече от смешно, непушачите от какво умирате от здраве ли, от какво се разболявате ,от непушене ли ???????? Пък вярвам ,че ще си възпиташ детето да не пуши........и де не посещава заведения за пушачи!!!!! Но живота си прави шеги и често става обратното:))))
751
0
 
1
 
! Отговори
бивш пушач преди 14 години
Това може да стане ,но само в бяла държава. В нашата ганьовска *** никога. В Сащ ,вече и латиноамериканците не пафкат из улиците. А тук разни пикли вървят и пуфкат цигари. Въобще голема работа Простаци на рояци. Това за САЩ го видъх това лято с очите си. Ама хората са възпитани,а не като нас дураци.
750
0
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Ще ти кажа какво ми пречи - Пречи ми, че в тези кръчми, ще има много хора, които ще тровят себе си и околните, след което ще се наложи да се лекуват с парите на всички здравноосигурени... Пречи ми, че много хора ще влизат с децата си там. Пречи ми, че и моето дете някой ден може да влиза на такова място, още преди да е оформило позиция по въпоса. Пречи ми, че хораята, които работят там, няма да могат да избират и ще се тровят. ДА изброявам ли още?
749
0
 
0
 
! Отговори
baykolu преди 14 години
Няма и да ти отговорят! :))))Аз вчера цял ден питах, никой нищо не казва! Явно непушенето в нечии глави има силата на религиозна догма! Аргументите нямат значение! :)))))))))))
748
1
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Не ми отговори на конкретното въпросче - "Какво пречи на непушачите , че ще има кръчмите за пушачи", пък вече пазара ще определя, от кой тип ,колко ще има !!! Защо по комунистически........ще ми забраняват нещо легално....., естествено никога през живота си не съм посещавал и нема да посетя кръчма за непушачи, така че със сигурност, нема да им преча в живота....
747
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Познавам много пушачи, които са "ЗА" пълната забрана за пушене в заведенията. Но не познавам и един непушач, който да не е съгласен с нея :):)Така че не ми обяснявай, колко СТЕ толерантни ВИЕ пушачите, защото за мен е очевдино, коя част от обществото иска анархията да продължи. И не се обиждай, но тя далеч не е от най-интелигентните...Така и не каза "Наздраве!"
746
1
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
Толкова ли е трудно за разбиране..........всеки собственик определя ,какво ще е заведението му..............за пушачи , или за непушачи..........и от тук всеки си избира ,какво заведение иска да посещава.........от това по-просто ,нема как да стане, макар че ,ако некой не пуши в заведение за пушачи нема да го изгонят:)))))))))))и именно ,това показва колко пушачите сме по-толерантни...
745
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Личи ти, че не си съвсем запознат, но не ти се сърдя. Свикнал съм нашенеца да разбира от всичко по много, и в крайна сметка - по нещо от нищо! :D Явно посещаваш тук-таме по някоя квартална "сладкарница", та си много наясно!И сега има заведения за непушачи! След 01.06 обаче, ще има много повече такива заведения! И то ще стане, защото хората почват да променят културата на търпимост към долнопробните задимени дупки! Хващам се на бас, че това ще се случи! Наздраве!
744
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Единици са хората, които са доволни сега.Най-вече това са собственици на заведения или върли пушачи, които са склонни да обвинят другите за вредния си навик!Ясно е за мен открай време, че българите не сме най-добри в бизнес-мисленето! Когато в Словакия въведоха по-лека забрана за пушене, най-недоволни бяха .... хотелиерите и ресторантьорите! Те искаха пълна забрана, защото инвестициите, които трябва да направят са много по-големи от тези, при пълната забрана!!! Не сме дорасли то това мислене!
743
0
 
0
 
! Отговори
Чао преди 14 години
До 790.........абе Кириле, открий кръчма за непушачи и направо удряш джакпода:))))))))))))....от далеч ти личи ,че никога не си се занимавал с подобен бизнес, и просто дрънкаш от простотия......не виждам какъв е проблема ,ако на едно заведение пише за ПУШАЧИ......... просто непушачите, са предупредени ,да не влизат там и да си пазят здравето!!!!!
742
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Работа във фирма в която пушенето в сградата е забранено за неспазване на заповедта глобата е 20 лв,шефът ни е пушач,но също не пуши вътре и дава личен пример може би това е вариянт,до момента няма глобени!
741
0
 
3
 
! Отговори
Didi преди 14 години
И как може наистина аргумента да не се въведе тази забрана да е, че никой няма да я спазва. Ами като треснат на заведението веднъж, два пъти глоба от по няколко хиляди, ще видите как управителите сами ще следят стриктно да не се пуши. Както стана и с допускането на непълнолетни в заведения, които се сервира алкохол - като започнаха да ги глобяват, вижте сега дали има непълнолетен в което и да е завдение след 22ч ...
740
1
 
5
 
! Отговори
Didi преди 14 години
Като бях в Сащ от начало ми беше странно, че като седна в някой бар и си взема нещо алкохолно за пиене не мога да запаля цигара.Но бързо се свиква и дори сега в България ми е много странно и дори неприятно, че само след половин час в уж елитното заведения излизам воняща на пепелник. А и тази забрана би била полезна и за много от пушачите- ако не да спрем цигарите, то поне значително да ги намалим.
739
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бай Пешо,ако можех бих го направила.Да знаеш,много сме наистина желаещите да пием кафе без да гълтме катрана на другите.Що сте толкова дебелокожи,нямат ли право децата да изядат парче тортичка без да рискуват да получат астматичен пристъп?Не, не ви разбирам,честно.
738
1
 
7
 
! Отговори
plovdiv4anin преди 14 години
Снощи гледах по телевизията аргументите срещу забраната за пушене на обществени места. Всичко се свежда до: "То тъй и тъй никой не я спазва....". Тогава предлагам да отпадне и Закона за движение по пътищата защото :" То тъй и тъй никой не го спазва...."
737
5
 
2
 
! Отговори
Браво Бойко преди 14 години
Да живеят пафкането, поркането и любовта! Който им посегне, бял ден да не види! Бойко, не слушай импотентите - аскети, прати ги при талибаните - без алкохол, без цигари, без пички - нека живеят, както им харесва!
736
2
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Аз тогава почвам да си *** в ресторантите и баровете... Ще ям само боб и целуозни храни.. и ще събирам, за да мога да го освободя в някое заведение.. и то не за друго, амио ЩОТО МИ Е КЕФ!! Майната им на всички които им мирише, мен кво ме касае. Ако ми забранят да си ***, ще фалират много заведения заради мен, и ще падне оборота на земеделците произвеждащи боб!!!!:):):):):)
735
2
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Представете си да отпадне забраната за сране на обществени места. Питам; колко *** ще са необходими за да се отвратите? Или няма да ги гледате?
734
2
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Пушачи и непушачи подкрепящи каузата, заповядайте да се включите във фейсбук групата с име: "От 01.06 НЯМА да стъпвам в заведения, в които се пуши!!!!". Смятам, че ако успеем да се съберем голям брой хора, които заявят, че няма да влязат в заведение, в което се пуши от 01.06, бихме могли да докажем на депутатите от ГЕРБ, че този мотив е несъстоятелен!!! И то нАгледно така да се каже :):)!Знаем, че те променят мнението си като вятъра. Да им дадем насока! :)
733
2
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Когато не искаме нещо да се случи, правим така ,че да не се случи. Не можело да се контролира. Ами сложете няколко пенсионера и им кажете че ще има % от глобите за тях и да видим ще се пуши ли.