Ще пушим ли в баровете или не

ГЕРБ иска отмяна на пълната забрана за димене на обществени места
18 фев 2010 11:51, Красимир Ангелов
896
Ще пушим ли в баровете или не
Снимка: БГНЕС

Промяна в Закона за здравето, която отменя пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, ще внесат депутати от ГЕРБ.

Това съобщиха в парламента народните представители Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев.

Анкета

Забраната за пушене на обществени места е:

Предложението предвижда в заведения до 100 кв. м собственикът сам да преценява дали там ще се пуши, или не.
В по-големите заведения пък собствениците ще трябва да предвиждат отделни помещения за пушачи. 

Мотивите на вносителите за промяната са, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за бизнеса.

Според депутатите от ГЕРБ цялостната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира.

По думите им към пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места може да се пристъпи след четири-пет години, и то "не от раз". 

Против тази теза се изказа съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

Според лидера на ДСБ няма смисъл дебатът да бъде откриван отново, тъй като вече е воден преди много време и е решен.

“Изводите са категорични и еднозначни в целия евроатлантически свят”, посочи Костов.

Още по темата
“В България нямаме право да пречим на никого да уврежда своето здраве, ако реши да го направи, но този човек също няма право да превръща хората около себе си в пасивни пушачи”, отбеляза в заключение бившият премиер. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


896
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
732
2
 
4
 
! Отговори
вв преди 14 години
Единствено трябва пълна забрана и след като никъде не се пуши,клиентите къде ще отидат? Пак на бар.
731
4
 
1
 
! Отговори
елена преди 14 години
ЩЕ ПУША И ОЩЕ КАК! отивам на бар а не на седянка с плетка в ръка.
730
0
 
1
 
! Отговори
LongJohnSilver преди 14 години
Strastna Pusha4ka, къртиш мивки и рулираш. Моят идол. Научи ме сенсеи.
729
1
 
1
 
! Отговори
Бай Пешо преди 14 години
Ани, отвори един ресторант за непушачи и ще останеш под пари , щом има толкова желаещи ,а няма къде да отидете.
728
2
 
4
 
! Отговори
Ani преди 14 години
До скоро и аз бях пушач обаче още тогава смятах че е нужна такаква забрана,защото непушачите стават все-повече и за такива хора е много неприятен дима и цялата тази смрад.В баровете-да,не ходят малки деца.Обаче те не ходят и на сладкарници,защото навсякъде се пуши ли,пуши.Аз лично моите няма къде да ги заведа,освен през лятото.Това не е ли дискриминация?
727
1
 
1
 
! Отговори
бивш пушач преди 14 години
Това да ни е проблема. Просто непушачите няма да ходим по барове и няма да сме обслужващ персонал на "димящи" заведения. Няма да им дишам "фашкийте" я. Да не говорим ,че в градския транспорт има някой шматки, които пушат по време на работа.Ама си кютаме,защото да не ги дразним. Все пак хора возят . Абе шофьор на снимка да го видиш,шамар да му удариш
726
0
 
1
 
! Отговори
veni преди 14 години
ami dobre no az kato nepu6a i otidada v dadeno zavedenie to4no sled 1 4as se edno sam izpu6il edna kutiq cigari,neiskam da se sasipvam zaradi drugite koito iska da pu6i da go napravi otvuna ne tam deto 150 4oveka sasipvat zdarveto na drugite.koito pu6i e ***
725
2
 
1
 
! Отговори
Marlboro преди 14 години
Ако живеете на юг е приятно да пушите отвън, но ако сте по-на север?
724
3
 
1
 
! Отговори
Marlboro преди 14 години
В баровете нали не ходят малки деца и болни от астма? Забраната е чисто безумие!
723
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да те питам ... ако случайно си от София. Някой да те питал, дали случайно ти пречи Кремиковци ?
722
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Права си Melisa- винаги ме е дразнело оправданието- студено ми е! Ами аз не съм длъжна да дишам дима от твоята цигара. Също така има и доста нагли пушачи- никога не се сещат да попитат ще ми пречи ли цигарата им, става въпрос като съм в компания и най- вече докато се храня.Много е неприятен цигарения дим докато ядеш- разваля целия апетит.
721
1
 
5
 
! Отговори
Диди преди 14 години
Дори и в мразената и хулена от нас българите Турция има такава забрана още от 2007 год. Там е забранено абсолютно навсякъде пушенето(вкл. и спирки на обществения транспорт) и всеки я спазва. Значи ние сме пак най- изостаналите!! Жалко...Аз лично съм пушачка и нищо не ми пречи като съм в ресторант или клуб, когато ми се допуши да излезна от вън за една цигара. Както е и в Европа.
720
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
... всеки пушач пуши по кутия на ден - акциз 1,5 лв., по 30 дена 45 левчунгера,по 20 процента ДДС става 54левчунгера........по 2 000 000 пушачи над 100 000 000 на месец.....и над милиард на годинка в бюджета........и кой е съвестен гражданин, кажете......дали ненужните на държавата непушачи, или хората ,които пълнят бюджета :)))))))))----------------------------Какъв ви е проблема да пълните бюджета, разтъпквайки се пред заведението? Пълнете си бюджета без да ми пълните дробовете с дим.
719
1
 
3
 
! Отговори
Melisa преди 14 години
Да забранят пушенето и в заведенията, но най-вече на работните места! Там положението е трагично - от всички страни нагли пушачи димят непрестанно, без да се интересуват за хората около тях, които са подложени на нечовешки условия за работа - мръсен въздух в помещението, дим, смрад, кашлица, алергии, бронхити... Но когато решим да отворим прозореца - надават вой до небето - било им студено!?!
718
0
 
2
 
! Отговори
Непушач преди 14 години
Да не мога да пуша с кафето,да не мога да пуша след храна ами все едно съм в столова все едно като бях студентка.---------------- Защо просто не си похапваш л..*** директно от нужника? Така няма да ми пречиш? Изглежда се мислиш за много оригинална.
717
1
 
1
 
! Отговори
Az преди 14 години
Putyovci - pushachi plyuyat na avtoriteta na Parlamenta i GERB
716
1
 
7
 
! Отговори
lll преди 14 години
E ..."nema" da pushite.Ne moze vse nepushchite da se suobraziavat.Na obstestveni mesta ne moze da se pushi.
715
1
 
5
 
! Отговори
somebody преди 14 години
Спрях цигарите вече могат да ги забраняват и даже да ги направят по 50 лв кутията. Който иска тогава нека пуши. Може даже и затвор за такива хора, че като почнат да ми говорят ми идва да повърна. Даже въздух немога да си взема. Това е посегателство върху непушачите, затвор !!!
714
5
 
7
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Забелязала съм, че пушачите ще извадят не от девет, ами от деветстотин кладенеца вода, за да се изкарат прави. Отделните салони не са решение. Повечето компании са смесени - пушачи и непушачи. И вместо пушачите да се съобразят и да не тровят околните, непушачите цяла вечер се давят с дим.
713
8
 
6
 
! Отговори
чико преди 14 години
Моля непушачите да не скачат много, щото ние пушачите вързваме бюджета на държавата. Една кутия цигари по себестойност е 50-60 стотинки, а останалото е данъци и акцизи. А да помислят и за пушенето по влаковете, че с тия автобуси си е отврат