Полицията съветва: Внимателно, абитуриенти!

Органите на реда с препоръки за празника на зрелостниците
Обновена: 23 май 2012 12:51 | 23 май 2012 12:45, Красимир Ангелов
32
Полицията съветва: Внимателно, абитуриенти!
Полицията пусна своите съвети към абитуриентите. Снимка: Булфото

Полицията публикува специални съвети към абитуриентите, като целта е да се предотвратят пътните инциденти по време на празничните вечери на завършващите.

По време на предстоящите абитуриентски балове е налице голяма опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти.

От МВР посочват, че рисковите фактори са: управление на автомобили с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници (показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите); возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението; посещения на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и др.

От полицията отчитат, че най-тежките катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги през последните години настъпват след края на баловете в ранните сутрешни часове.

За да не се помрачат празниците, от полицията съветват:

1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си за въздържание, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви на опасност от тъжен провал.

3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 

4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.

5. Ако в определен момент не можете да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, след като сте и пийнали, оттам да Ви откарат с автомобил хора, които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания, на абитуриента, и Вие в най-голяма степен може да въздействате!

8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

9. Ако Вие - абитуриентът, лично шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите за състезаване с останалите и като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

От полицията отправят и няколко препоръки към родителите:

1.Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и тези, които го съпровождат.

2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел - при пътуванията от дома Ви до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал.

3. Ако все пак предоставите на Вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете:  да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др. потърсете съдействие от полицията чрез тел. 166.

4. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.

5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания, отнемане предимство и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
neka svinstvat :)
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре като сте загрижени толкова защо не превозват абитуриентите с автобуси на отиване и на връщане няма да има инциденти и шоуто в автобуса ще е много по голямо
18
1
 
0
 
! Отговори
O4evidec преди 11 години
Abe tupaanri vie ste za poleto pri Todor jivkov vuob6te snimkata e izvadena ot konteksta na subitieto, tui 4e vuob6te ne deite da komentirate
17
2
 
3
 
! Отговори
eмигрант преди 11 години
Какво има да предупреждава полицията.Засилено полицеиско присъствие,глоби,дрегери,задържане под стража,изтрезвител.Не на другия ден в съда,веднага и ефективни наказания за хулиганство.То бива *** ама наще се осират.Само ми е чудно камерите снимат ли абитуренти или те си минават с 200 излезли до кръста от прзорците.Само глобички ще оправът палавите пубери, тря да има някаъв порядък.
16
2
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
Аз благодарение на твоя коментар осъзнах, че пишело "Внимателно, абитуриенти!".
15
5
 
7
 
! Отговори
Пълна трагедия преди 11 години
Тези пияни *** заслужават за по една тояга и да ги пратят на полето.Само Тодор Живков ги оправяше навремето, учиха се и на акъл, и на работа ,и на уважение.После в казармата и ставаха хора. А сега са едни палячовци ,*** за зеле не става от тях.Навремето се възхищавахме на Левски и Ботев а те се възхищават на Азис и Елза Парини,мъкааааа,мъка.
14
3
 
2
 
! Отговори
VENCEREMOS преди 11 години
А бе издайте заповед на 24май се забранява движението на пешеходци и мпс-та по еди кой си улици на градовете и учениците да си карат,както си знаят и да си пируват на воля,инак в тая дива балканска идиотска страна ред не може да се въдвори никога...
13
2
 
24
 
! Отговори
луда работа преди 11 години
Това е събитие на парадоксите. Семейства без пукнат лев дават сума ти пари да облекът Иванчо и Марийка така, все едно получават по 2 000 евро на месец. А истината е дале далеч по тежка. Гледаш го Иванчо с костюм за 300 лева с обувки за 200 с кола под наем за 1000 лева вечерта, а накрая вилнее в чалготеката като първобитен. Странни традиции са се зародили в страната ни.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не ми е ясно за какво се радват толкова?Да завършиш училище не е чак такова велико постижение! Пък и като знам какво ги чака после, наистина не виждам чак такава причина за радост. ОК, нека си празнуват, ама чак пък такава селяния и крещене по цели нощи... не си струва!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това,че днес бала е кич,свинщина и комплексарщина, е защото цялата държава в лицето на висшето ръководство е мутренско-чалгарска.И не злобейте комплексарчета.Това какво чака абитуриентите след бала,зависи от това какво възпитание имат,какъв манталитет са оформили и в крайна сметка какво искат от живота.Ако искат да станат хора ще учат,ще се усъвършенстват и няма да позволят на мутренско-чалгарската мафия да ги експлоатира за жълти стотинки.Бели хора в бели държави.GOOD LUCK!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готини съвети, ама хич не ми се вярва, че точно абитуриентите ще се вслушат в тях! Нали се сещате, че в деня на бала, той/тя се има за най-великия и дори и през ум не му минава, че нещо може да помрачи празника. Що глупости се правят в деня на бала само от гъзария. И за какво? За да се покажеш, че си най-великия! Простотия, ама какво да правиш! Такава била традицията. Да се напиеш и да правиш глупости.
9
1
 
20
 
! Отговори
Дразнят ме! преди 11 години
Адски много ме дразнят наглите чалгирани ***! И аз съм бил абитуриент, но такава простотия като сега не е имало. Не че не сме се забавлявали. Но не е било така извратено както сега.
8
2
 
7
 
! Отговори
има изход преди 11 години
Да се забрани движението,... в широкия център на големите градове!
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от пишлемета!
6
3
 
13
 
! Отговори
Инструктура преди 11 години
Да се чете : Внимание ! Абитуренти.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРЕШКА !!! Трябва да е: Полицията съветва: Внимателно, *** !
4
3
 
44
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Ако знаят какъв *** ги чака след балната вечер просто им е бедна фантазията, тогава няма да има броене от 1 до 12 и смехът ще се превърне в плач до 100.
3
6
 
31
 
! Отговори
Митю Пищоа преди 11 години
Аз убичам абитуренткии, мабитуренткии... Снощи двечки ги къпах в жакузитуу, макузитуу... Викат ми Митьооо, ще се оправим ли в животаа, мивотааа... Аз им викам пиленцаа, миленцааа, бат ви Митю ще ви оправиии, моправиии... с 28-сантиметра либовна писалкааа, мисалка... Ще ви жасъм, жасъм, доде не изпликам водата от жакузиту. Те ини убавии, с дупита като детски барабанчетаа, марабанчетааа... Абе яко!
2
1
 
36
 
! Отговори
с. преди 11 години
Наистина са малко досадни,но и ние сме били същите някога!Макар,че абитуриентския бал тотално се опорочи през последните години,както и много други неща в България!Бала е сбогуване с етап от живота,учители и съученици!В момента обаче,бала е кич,свинщина и комплексарщина!В интерес на истината в гимназията си е екстра и буйната радост не я разбирам!Навлизаш в живота на възрастните,който не е розов!
1
7
 
30
 
! Отговори
ии преди 11 години
Милите, Аз не бих се радвал толкова много сега започва мъката. Ще опъвате некаде по 8 часа на ден (ако имате късмет да ви вземат на работа), за едно портомоне с парички. Терминал 2 е решението.