Трите български тайни на Мустафа Кемал Ататюрк

Родителите на създателя на турската република са българомохамедани от Солунско
254
Трите български тайни на Мустафа Кемал Ататюрк
Снимка: Reuters, архив

Има версия, че Ататюрк е от български произход. Това е записано дори в енциклопедията на братя Данчови, отпечатана през 1936 г. Там се казва, че родителите на създателя на турската република са българомохамедани от Солунско. В този край още има хора, които заявяват, че са рода с Ататюрк. В Гърция Кулов е срещал българи мохамедани, които също твърдят, че са му роднини, пише в "168 часа".

"Ние сме български селяни от Солунско.Викат ни помаци, защото сме помагали на турската армия в османско време. Ататюрк е от нашето коляно”, с тези думи посрещнаха екипа ни жителите на одринското село Азатлъ, писа преди време Кулов в smolyan.bgvesti.net. Това е най многолюдното българомохамеданско село в Одринско. От България са и населилите околностите на Текирдаг и Люлебургаз в Европейска Турция, допълва авторът.

Изследователят Христо Красин пък в книгата си “Има ли турци в България” твърди, че Мустафа Кемал е роден в село Себища – област Голо бърдо, разположена между днешна Албания и Македония. В това село живеят само българи мохамедани, единствен ходжата навремето знаел малко турски. Според руския учен Афанасий Селишев в цялата област нямало дори един турчин.

Там се залюбили левентът Али Реза и красивата Зюбейде.

Името на хубавицата е от староперсийски произход и значи “Обичано цвете”. Те били деца на заможни родители, охридски търговци, а от техния брак се родил Мустафа. По-късно семейството се мести в Солун. Има и версия, че само Зюбейде е българомохамеданка.

Българския разузнавач и дипломат Сребрен Поппетров пише поверителен рапорт № 54 до министъра на външните работи за обиколката си в областта Малесия на 14 август 1930 г., където е изпратен с разузнавателна мисия. Той докладва, че в село Себища се е срещнал и разговарял с роднини на Мустафа Кемал. Никой от тях не знаел турски, въпреки че се опитвал да им говори на този език. Те си приказвали на български и му разказали, че роднината им Али Реза възнамерявал да завърти търговийка и решил, че тя ще тръгне най-добре в Солун. Научил десетина турски думи от местния ходжа и се преселил там със семейство си. Провървяло му и започнал работа в тамошната митница.

Самият Ататюрк е единственият държавник от Балканите, който многократно е заявявал не просто привързаността си към българския народ, а е изтъквал силната си любов към него. Нещо повече, той признава, че в детството си е играл само с българчета.

Но защо само с тях? Може би защото други наоколо не е имало. Дали с думите, цитирани във в. “Утро” от 22 октомври 1931 г, не е искал да подскаже именно това. Ето ги: “Няма да забравя приятните моменти, които съм преживял в България. Бил съм, съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Обичам безпределно българския народ още от детинство. В Солун съм другарувал през всичкото време само с българи. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Винаги съм правил всичко възможно да помогна на България. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е против Турция".

Българи с ислямско вероизповедание и турци алиани в Кърджалийско си оспорват Ататюрк, писа преди 6 години сайтът на град Първомай. Тогава лидерите на двете общности били в лют спор към коя от тях принадлежи Бащата на турците. Първите се позовават на написаното в енциклопедията на братя Данчови, както и на негова версия, повторена 70 години по-късно от писателя Петър Япов в книгата му “Помаците”.

Алианите пък посочват като аргумент името на баща му - Али Реза. Според изследователката на алианската общност у нас Невена Граматикова, която самата е от такъв произход, възрастното населеление в областта е убедено, че Ататюрк е последовател на Али. Даже през 30-те години на ХХ век доста алиани са се изселили от България в Турция с мисълта, че тя се управлява от техен човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
3
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Крайно време е българите да възстанат и да отстранят Комунис...ическата Сг.а.н, неграмотните журнала и продажните политици
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
v turcia vseki den umirat stotici hora i te sa nevinni
123
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво изобщо те засягат нещата в чужда за тебе държва. Кюрдите са толкова различни и далечни от нас и от вас. Терористи-сепаратисти имаше и в Испания и в Северна Ирландия. Турция вероятно и тя ще успее да се справи след време. А и да се разпадне какво? Ако питаш мене, кюрдите си имат право на държава. А какво правите вие? Нали имате държава.Ядете се даже и един друг.Няма оправия докато България се управлява от българи. Не ставате за тия работи.
122
6
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Не съм злобен байганьо. Просто отговарям на лошото ти отношение към българите със същото. Впрочем, след като отношенията ви с братския кюрдски народ процъфтяват, защо тогава има атентати на ПКК в страната?
121
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тънкият ти намек с който уж унижаваш мен и ромите е просто едно доказателство за последнoто ми изречение в предишния ми коментар. Не турците, ромите, помаците или някой друг са проблем в България. Циреят са българите. Точно в тяхната безгранична злоба, непохватност и тъпо самочувствие без покритие е приичината за нищетата и упадъка на страната. Просто ***!За източна Турция изобщо не си информиран или така ти се иска. Турция да е лоша.Внушителна част от войниците в армията са етнически кюрди
120
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 185! За етноса ми не се прави на разсеян! Много добре знаеш какъв съм. В България според последното преброяване сме малко под 600 хиляди души. В Република Турция живеят поне 5-6 милиона изселници и техни потомци от наши земи. Моят роден край в момента е в пределите на държавата - България. Какво ще стане утре, знае само Всевишния. А къде живея е все едно. Винаги съм бленувал за равнопоставен и достоен живот в родината.Но уви, до като има българи, това е невъзможно.Злобно и проблемно племе сте
119
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм Турция, нито пък имам взаимоотношения с кюрдите. В Турция се води не "гражданска война", а борба с кюрдски сепаратици - терористи. Кюрдите са напълно интегрирани в турското общество, както всички останали етнически групи за разлика от България, която е майка за едни и мащеха за други. Обикновените кюрди нямат нищо общо с ПКК, въпреки че се намират и симпатизанти. Не след дълго в България може да изникне ромски политически въпрос, който да прерастне до тероризъм. Дори има дребни наченки
118
1
 
12
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Относно Кюрдистан и "Ромелия"Вие, турците, имате същите проблеми с кюрдите, каквито имаме ние с ромите. Разликата е, че в Турция се води гражданска война за създаването на Кюрдистан. Образованите роми в България се самоопределят за българи или турци в зависимост от религията. Тоест те се претопяват. Скитащите роми, които имат висока раждаемост, и вършат престъпления, емигрират в ЕС подобно на всички останали граждани. Не намалява само българският етнос, но и ромският и турският.
117
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички китайци, японци и корейци са с черни коси и черни очи. Те тюрки ли са?
116
3
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Мала Азия и Балканите.
115
6
 
4
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Колкото до еднородността на населението, нацията е културно-исторически понятие, а не етническо. Например главните герои в турските сериали по Ти Ви -то често са със светли коси и очи (тоест са потомци на ислямизираните балкански народи). В същото време тюркските народи от Централна Азия са с черни коси и тъмни очи. Дори имат и монголоидни черти, защото са се омесили с жълтата раса. Или с други думи днешните турци нямат много общо със своите предци. Турските племена са се смесили с народите от
114
1
 
5
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До АнонимнияКолебанията в броя на населението на дадена държава са нещо естествено. Например Ирландия в средата на 19 в. е била 8 млн. Заради лоша картофена реколта 1 млн. души умират от глад, а милиони емигрират. Населението на страната пада до 3-4млн. Примери за подобни катаклизми могат да бъдат дадени с Германия след религиозните войни - 30% насел. , Парагвай, средновековна Европа, в това число и България, по време на чумните епидемии и др.
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брачед вече има шведски държави и то немалко. Индия, Бангладеш, Пакистан, все са шведи. Нашите шведи тука просто са мигрирали от Индия и Пакистан и са получили ново име. Това е.
112
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пояснение към коментар 176. Автоматичната системата на коментарите цензурира някои думи.Думите обозночени с *** са последователено: цига_нска и Циг_ания.Айде още един път! На територията на България ще изникне първата ромска държава. Ай дъ ви е честиту! Да живее Циг_ания!
111
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдения много, аз съм от рода на Александър Македонски. Докажете, че не съм, а ако ви е по-лесно докажете че съм.
110
14
 
15
 
! Отговори
Тюрк преди 7 години
До 172! Вие не разбирате ли, че е направилно да се говори за българи на Балканите. Такива просто няма. Това е езиково славянизирано местно население, опешано с куп племена и народи през вековете. Няма как да го наречем "българи" при условие че, няма никаква връзка с българите - народът който го е владял преди повече от хиляда години. Гени за народност, език или вероизповедание не съществуват. Още повече, че българи на Балканите няма. Ататюрк се е чувствал тюрк и е посветил живота си на тюрките.
109
9
 
13
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
До Анонимен 173Не бери грижа за българите, ами мисли какво ще правите с Кюрдистан!
108
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 167. Продължение на 170. Според най-добрите прогнози, най-късно към края на този век, народност-българи ще престане да съществува. За турският етнос пък е сигурно, че ще го има дълги векове след вас. А за така наречената ти "българска история", просто забрави! Вие просто нямате собстена, самостоятелна история. В един момент сте били подвластни на българите и нищо повече. В България българи няма. Те са изчезнали преди около 1000 години. Тяхната слава и минало не са ваши. Съжалявам!
107
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност да се върнем към статията. Излиза че "бащата" на турците е българин! Българомохамеданите всъщност са българи. Интересно къде е учил турски език Ататюрк. Интерсно е също и е доколко е "замърсен" и турския геном с български? ......
106
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 167. Всъщност доживяхме потомците на бившите ни "роби", така както вие обичате да се именувате да се качват на главата на своите "господари" - турците - един славен, горд и имперски народ. Нека оставим темите за произход и история тогава! Да видим какво казват социологическите проучвания за България: - Българският етнос се топи с чудовищна скорост, поради сравнително висока смъртност, емиграция в чужбина и най-вече нищожна раждаемост сред етническите българи.