Големи пиячи ли сме? На всеки българин се падат по 12 л годишно

Домакинствата харчат по 400 лв. на година за спиртни напитки
7 сеп 2019 09:38, Елка Василева
67
Големи пиячи ли сме? На всеки българин се падат по 12 л годишно
Снимка: архив, Reuters

Българите изпиват средно по 12,3 л алкохол годишно, показва международно проучване. Това ни нарежда на шесто място в света по изпит алкохол на глава от населението, а средното количеството на изпития твърд алкохол в България е 5,3 л.

Според проучването естонците пият най-много - 14,3 л, а след тях с половин литър по-малко са чехите. След това застават германците и австрийците с 13 л годишно, пише „24 часа“.

Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат, разпространени в петък. В тях са включени спиртните напитки, виното и бирата.

Равнището на цените в Румъния е същото като у нас, а след това Унгария и Чехия. Ако средното равнище на цените на алкохола в ЕС е 100, у нас цената е 74 единици.

На другия край в тази класация е Финландия, където индексът на алкохолните цени е 182, следвана от Ирландия, където е 177.

Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство. Харчим с 0,1% повече от средното за Европейския съюз.

Най-много средства за алкохол заделят в Естония, Латвия и Литва. Най-малко пък харчат испанците - под 1% от разходите.

Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол.

Статистика на Световната здравна организация показва, че българите пият най-много на Балканите. След нас са румънците със средно 10 л на човек, сърбите и македонците с 9 л, гърците - със 7 л, а турците пият най-малко - едва 2 л.

Наблюдава се тенденция при намаляване на възрастта при децата, които употребяват алкохол. Често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, но предпочитано питие за тях е бирата. Това се отнася за младежите не само в България, но и в цял свят.

Употребата на лек алкохол нараства у нас през последните години. За изминалото десетилетие българинът е увеличил консумацията на бира със 7,5 л. През 2008 г. сме изпивали по 16,1 л годишно, а през 2018 г. те нарастват до 23,6 л. Въпреки това производството на пиво от малц за страната ни е намаляло през последните 10 години от 553 000 литра на 499 000 литра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: алкохолпиене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тези времена дето живеем, харча близо 2000лв, за пиячка и отделно на някое парти/събирание за някой кристал или тревичка за отпускане.Не ме обвинявайте, все пак трябва да разспусна от терора на който съмподложен всеки ден.
49
0
 
3
 
! Отговори
класик преди 4 години
глупости 36 л се получават годишно ако дневно след работа се пие по 2 ракии по 50 грама ...ако е 10лв литър =360 лв ако си пиеш пред магазинчето до блока иначе сичко друго дига цената и олеква джоба *** нема начин :)
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас класации не ни трябват, ракия ни дайте..
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохола е бил, е и ще си остане част от човешкият бит още доста дълго време!Въпроса не е колко пиете, а как пиете!В Британия пият, за да се напият като пра...та!Във Франция и Испания пият не по малко, ако не и повече алкохол (вино), но с мярка и в умерено количество!Всичко което надхвърля "Нормалното" в човешкия живот е вредно, дори спорта!Не прекалявай с нищо и всичко ще е наред!
46
0
 
1
 
! Отговори
haha преди 4 години
За изминалото десетилетие българинът е увеличил консумацията на бира със 7,5 л.***************************Българина пие бира за да избие махмурлука. За това количеството изпита бира се увеличава.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който пие - зло не мисли,кой не пие-има гли.ти..
44
5
 
1
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
не пия и грам алкохол, тъй че тая статистика е правена на село за съселяните.
43
1
 
4
 
! Отговори
ikar преди 4 години
Аз изпивам годишно около 2-3 л. вино и концентрат. Така че къде са останалите полагащи ми се 10 литра?
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то други останаха ли там в губернията ви. Освен наркомани проститу, тки клошари и пяни, ци други не съм виждал по улиците когато си идвах преди 5 години. . Даже и тези които не лизваха алкохол и дрога са се алкохолизирали и наркоманизирали. Когато ги попитах защо се тровите и съсипвате живота си ми казаха че така по лесно понасяли мизерията.10-ина малади успях да ги убедя да дойдат с мен и ги уредих на добре платена работа и заживяха без стрес и мизерия.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи глупости пише тая... Половин милион литра са един милион бири... Само една марка в промоцията си пише, че има 2 милиона бири награда... В София за ден са изпиват толкова.Много прости и неграмотни журналисти.
40
0
 
15
 
! Отговори
Тео преди 4 години
... добре! Кого лъжете?!? "Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат, разпространени в петък. В тях са включени спиртните напитки, виното и бирата."Живея в Германия, и мога да поспоря с вас. Масово има бири, които са по 7 евро касата! И са изготвени по немски стандарт, сравнително силни. Да, има и бири по евро и осемдесет бутилката, но стартовия пакет - Йотингер, Фалкенфелстер, Бургкроне са по 13 лева касата, а на промоция може и 11!
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е пияч, карач и еач. Ама май само пияч, че по катастрофи на глава от населението сме рекордьори, а децата ни хич ги няма. Само едно не може да ни се отрече - на маса сме велики и можем света да преобърнем.
38
8
 
17
 
! Отговори
якудза преди 4 години
Не бях пил 10 месеца и много познати започнаха да гледат на мен като на аутсайдер който крие някакви лоши мисли, питаха ме "да не си болен" , много странен и *** народ живее на тази територия , но гледам намалява стремглаво , така че всичко е по план фъш фъш
37
2
 
12
 
! Отговори
криминолог преди 4 години
Да, у нас се употребява голямо количество етилов алкохол и тютюн, но за радост консумацията на други психоактивни вещества - наркотици е по-малка в сравнение с по-богатите държави.В САЩ е най-голям процента на база жители, употребата на наркотични вещества.В РФ е най-голям процента на употребяващи наркотични вещества на база разходи за наркотици за единица.
36
1
 
8
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Измерва се в литра спирт, по 12 л спирт на човек, това е само официалното което може да се засече от продажбата на алкохол или от казаните за ракия, сложете още 50% за незаконно произведения алкохол а колко е изпит не ми се мисли, българина пие страшно много и само англичаните и скандинавците ни бият
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носиш си пороците, все едно са медал.Типично ...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Пий по 8-9 големи бири на ден, па ми говори за изтрезняване. Там имат парчета, особено ако са на помощи, които пият от 14 годишни само и единствено бира.
33
2
 
5
 
! Отговори
Дамаджан войвода преди 4 години
Алкохолно море,защо тъй ревеш ?!Вси пияниците можеш,да ги прибереш.
32
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая статия е писана от руснациии, защото ги няма в топ 3 хахахах
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахха 6то място в СВЕТА. Егати алкохошизирания соц народ :))) Това са извадки на легалното пиене. А всеки знае, колко ракия се вари във всеки дом хахахахаТ. Е. Изпива се доста повече, защото виното и ракията, които всеки си прави неможе да се хване, колко е. Така че може да се борим за 1во място спокойно. Народ дамаджани