Днес е Рождество Богородично - Малка Богородица

Православната църква отслужва божествена света литургия
8 сеп 2019 08:45, Петя Славова
49
Днес е Рождество Богородично - Малка Богородица
Снимка: БТА

Православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва божествена света литургия. Днес е храмовият празник на Роженския манастир "Рождество Богородично", съобщава "Фокус".

Рождество на Пресвета Богородица е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Дева Мария. Сред народа празникът е известен като Малка Богородица. Този празник е първото събитие, свързано с Евангелието и се възпоменава в настъпващата нова църковна година.

Според преданието Дева Мария е дъщеря на праведните юдеи Йоаким и Анна, потомци на цар Давид. Дълго време двамата нямат деца, докато накрая Бог чува молитвите им и ги дарява с дъщеря. В Назарен Анна родила светата Девица, на която дали име Мариам, което се тълкува "госпожа-надежда". Родителите дават обет да посветят детето си на Господ. Именно за това, когато Мария навършила 3-годишна възраст, я посвещават на Бога.

На този ден празнуват всички, които носят името Мария и неговите производни: Мара, Марена, Маренка, Маретка, Мари, Мариела, Мариета, Марийка, Марика, Марила, Марилка, Мариола, Мариона, Марионела, Мариора, МАрита, Марица, Маричка, Маришка, Мариям, Марула, Маруся, Маруца, Маруша, Марче, Маря, Маряна, Маша, Машка, Мери, Мика, Мима, Мими, Мица, Мича, Миче, Мичка, Мария - Ана, Мария - Анка, Мария - Антоанета, Мария - Магдалена, Мария - Мара, Мария - Маргарита, Мариел - Мариан, Марий, Марио, Мариус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Ако някой твърди, че религията е една нелепица, това е негово право. И може да го твърди открито и без страх от легендарния хел. Разбира се, ако можеха религиозните девиянти биха ни горили и убивали с камъни като в едни почитани от тях времена, но е вече късно за това, та им остава само да заплашват и безпочвено да претендират за уважение.
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да пази господ!
30
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
немате представа за какво пишете,хора!.....
29
8
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До До 20/32/.Ще ти повярвам безрезервно ,ако разкажеш как "вашия Джизъс" тай разпорил ,"Не подбирайки въобще"!..Та ?...Как беше?
28
6
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 години
За сметка на това пък сексуалността на вашия Джизъс е ясна. Не е подбирал въобще- дали Марчето Магдалина, дали Петър, Йоанчо, Лазар, кой както свари. Но това си е семейна черта, майка му даже не е знаела от кого е отрочето, та разправяла, че е от светия дух. Жена ти ако ти каже нещо подобно ще повярваш ли или ще направиш тест за бащинство, исусиански калтак.
27
6
 
3
 
! Отговори
Коба преди 4 години
До алтавия 29Имаш ли някакви доказателства за тия "истини", промито мозъче? Оня тюрлюгювеч, съставен от 77 книги и послания с неясни автори, дето наричате Библия не е доказателство. Галилейската ковр@ не е знаела кой е бащата на малкия бастардо и в резултат- ето ти нова юдейска секта. Поредната. Не е имали ДНК анализ пи онова време. Пояснявам за игноранти като тебе- това е оня анализ, дето доказва еволюционната теория.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, днес.бг, но в тази статия ИМА грешка. Родният град на Пресвета Богородица и Дева Мария е НАЗАРЕТ, а НЕ Назарен!А Празникът Рождество Богородично трябва да се почита и тачи на 21 Септември, а НЕ на 8 Септември!Целият Православен свят ( Русия, Беларус, Украйна, Света Гора- Атон, Светите Земи и в Назарет и Иерусалим, Грузия, Сърбия, Молдова) почита Рождество Богородично на 21 Септември, само гърците, българите и румънците празнуваме на погрешната дата 8 Септември и с католиците.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимен 5" Големи хора вярват, че Девствена Жена може да забременее, да роди и в крайна сметка да си остане Девствена (Приснодева). "Да, защото това е Истина. Не искам повече да говоря по този въпрос, но Това е самата Истина, колкото и да НЕ искаш да я приемеш. Пресвета Богородица и Дева Мария е ЕДИНСТВЕНАТА НЕОБИКНОВЕНА, Пресвята, Пречиста Жена и Дева. Няма друга като Нея. И НЯМА и да има.
24
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонименв известен смисъл си прав.Не само датите,но и ГОДИНИТЕ са объркани!..По причина,която не знам../макар че предполагам/....във всеки случай,"Заговорът" срещу човеците НЕ е от вчера......а до другия "анонимен",който написа :-"Пак заповядай":-...Предполагам си видял,че ЗАТРИХА отговора ми?..Ако не си,ще го повторя:-Далече си от ситуацията!..ПОВЕЧЕТО същества като теб си мислят,че ТЕ са "критерия,истината и същността",но...това е заблуда!......както и да е...Срещу "гумата" не
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, НО днес ,на 8 Септември НЕ се почита Празника Рождество Богородично.Този Хубав Православен Християнски Празник -Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария ( известен по народно му като Малка Богородица) се почита и тачи на истинската дата - 21 Септември (по Юлианския Календар). В Православният свят се почита на 21 Септември, а НЕ на 08.09.Докога православните християни ще празнуват, почитат и тачат Празниците си по нов стил и като и с католиците и протестантите? Това е срамота!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, НО днес на 8 Септември НЕ се почита Този Красив Християнски и Православен Празник Рождество Богородично. Празникът Рождество на Ппресвета Богородица и Дева Мария се почита и тачи на истинската дата - 21 Септември.
21
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анониментака,анонимен!..-Никой не те кара ЗОРЛЕМ да си християнин!!!..ВЯРАТА Е ИЗБОР!!!!!!!...В това е красотата й!....а "религиите",....е те са малко извращения от Вярата,но..."Всяко стадо си има ***"...
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоПак заповядай! Радвам се, когато мога да помогна на човек в нужда. Все пак съм социален работник и се занимавам с подобни хора, като теб.
19
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До АнонименПросто цитирах текст от "Писанията"!!!!Ако не си съгласен/съгласна,обърни се към автора!а другия "Анонимен":-Благодаря за честитката!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТо 19Да не само, да имаш взема-даване с някой, който не са го жалили с пръчката въобще, че ще ти стане мъчничко.
17
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Маша&Медведьне си наясно с нещата,кукло!..Защото:-"Който жали пръчката,ненавижда чедото си.Който го обича,наказва го на време"..
16
6
 
1
 
! Отговори
Маша&Медведь преди 4 години
Ако Бог ви обичаше, нямаше да се родите в бг.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Празник!Бог да пази България!
14
2
 
5
 
! Отговори
Нзпротив преди 4 години
До Просвета!Когато Бог влезе в душите и сърцата, чак тогава ще се оправим, което е истинското второ пришествие. На запад не са вързали и цъфнали, защото и там доста са се отдалечили от БОГ.
13
7
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха на цар Давид... евреите навсякъде са се намесили... вън от библията еврейските имена...