Стратегия: За достоен живот на възрастните хора

Султанка Петрова: Бързото застаряване е световен феномен
23

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. В контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

"Бързото застаряване на населението е световен феномен. Именно заради това разработихме Национална стратегия за активния живот на възрастните хора. Тя има няколко акцента, като един от най-важните е живот в добро здраве, сигурност, достойнство", коментира заместник-социалният министър Султанка Петрова в "Денят ON AIR".

Други приоритети на стратегията ще бъдат достъп до здравни грижи, обучение през целия живот и участие в обществените дебати.

"За нас е изключително важно да осигурим достоен живот на възрастните хора, защото те са мостът между поколенията. Ние сме им изключително длъжни. Най-важното, на което трябва да акцентираме, е доброто здраве", категорична бе Петрова.

По думите ѝ възрастните хора имат потенциал, който трябва да използваме.

"Националната стратегия ще се изпълнява чрез двугодишни програми, в които ще са включени различните министерства. Тя не може да се изпълнява от едно министерство, защото тази политика е хоризонтална", уточни зам.-социалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че е много важно да има съдействие от страна на местната власт, за да могат да се изпълняват целите на стратегията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Човеконенавистната хунта ГЕРБ-СУДЖУК иска да унищожи населението на България и да сенастанят тук араби,*** ,агганистанци ! Това ще бъде началото на ислямизацията на Европа ! Това е заръката на ,,Козяк,, !!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Кой не скача е червен ! Помните ли при мен на колко се пенсионирахте ?! А ? Учителите на 55,учителките на 50 ! Миньорите на 45-50 съобразно времето в което са се пенсионирали .Шофьорите на 55... Наскачахте ли се ?А ???
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работа до гроб - така е при демокрацията и пазарната икономика и при управлението на режима на демократите. Подрипвахте и ревяхте като мага рета за банани, а какво получихме всички? Режимът богатее, народът беднее.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Султанка дразни.Има вид на поработилаинституционалнаcurva.В институциитевсе по тази част са разработени.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за стратегия ве другарко.Първо завишихте годините за пенсиониране.Сега ново 20 сиреч,няма да ви завишаваме пенсиите съобразно инфлацията,а ще работите, докато тотално изкукате!?????????¿?????
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсионерите треби да работим до гроб,за да може червените милионери да станат милиардери! А,ако може и без погребение,а на прасетата,както в концлагера в Белене.
9
1
 
20
 
! Отговори
SS преди 4 години
За обикновенните хора,достоен живот в България няма.Това трябва да е ясно на всички.Затова яжте,пийте и си носете новите дрехи.Нихилизмът също е сила.*** не е способен да промени нещата със сила но с бездействие и нихилизъм може,това е в природата му.И споко,нещата без дори да искаме сами ще се променят,климатичните промени са факт.Милиони ще пострадат,без значение,дали са бедни или богати.РАДВАЙТЕ СЕ НА ЖИВОТА ДОКАТО ОЩЕ МОЖЕТЕ.
8
0
 
20
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
Управляващите показват много тежък дефицит на интелигентност. Не разбраха ли, че при глобалната икономика хората не са закрепостени и ходят , работят и живеят където си искат. И работата не е задължителна, както при робовладелството. Който иска - работи, който не иска - си пие джина със тоник. Дано да поумнеят така наречените управляващи България, ама надали.
7
1
 
22
 
! Отговори
Нур Султан преди 4 години
В България задължително трябва хората да се пенсионират на 60 - мъже и жени. Какво е това делене по пол ? Отврат. Сякаш мъжете живеят по триста години че да работят по дълго. И още - българското население намалява и скоро никой няма да ви работи до 50, да не говорим повече. Всичките ми познати и старите включително избягаха навън. И още - ако продължавате с безумията ще трябва да си внасяте народ.
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли Стратегията на Другарката. За тези които не са разбрали ще поясня. Няма да ви вдигат пенсиите за да си правите екскурзии. Стратегията се отнася до това Колкото може по Дълго да Работите ако трябва и Памперси ще ви купят да се не омажете. Тук в Австрия нито един навършил пенсионна възраст не работи даже ако иска пожелание. Пращат ги на заслужена почивка като най ниската пенсия е 1500 евро плю социал за да си плщат тока водата и отоплението. А вие ще бачкате до Гроб. Честито.
5
0
 
36
 
! Отговори
А за пенсионерите ? преди 4 години
А за пенсионерите забравихте ли след като минаха изборите ? Забравихте ли обещанията си (заради които ви избраха) за 300 лв. минимална пенсия, повишаване на всички пенсии и падане на тавана на всички пенсии ? Всъщност таван на пенсиите няма в нито една друга европейска страна. Какво стана с парите за пенсиите?
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достоен живот в България ? - "Популизъм" отсече Борисов.
3
1
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Кристин Лагард казва друго по въпроса-старите са в тежест на държавата си, искат ресулси за пенсии, лекарства, социални грижи.Нищо случайно няма, а вие си мислите, че случайно здравеопазването е зле и пенсиите малки. На тази държава, по всичко личи, и трябват *** изпълнители, грамотни колкото да прочетат някоя инструкция и да се подпишат, и да излязат от строя по възможност летално, щом децата им навършат трудоспособна възраст.Цинично, но факт.
2
0
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Султанка Петрова: Бързото застаряване е световен феномен."Тоталното затъпяване е български политически феномен.
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стратегия пълна с клишета! Обучение през целия живот - на кого на 65 годишния пенсионер ли? В грамотния свят се ползва ОПИТА на пенсионера, нееее да се обучава. Стратегия писана за 40 минути с помощ на копи пеис. Срам и пак срам за " творилите " ТОТАЛНО НЕГРАМОТНИ НЕОБРАЗОВИ АВТОРИ НА СТРАТЕГИЯТА.