85% от българите: Корупцията е широко разпространена у нас

Тя е и безнаказана според мнозинство от анкетираните
9 дек 2019 17:15, Елка Василева
35
85% от българите: Корупцията е широко разпространена у нас
Снимка: архив, Reuters

Мнозинството от българските граждани (85 на сто) е на мнение, че корупцията у нас е разпространена широко. Това показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

За сравнение средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 63 на сто от гражданите.

Според 68 на сто от българските участници в допитването (44 на сто от останалите в ЕС) не може да се очаква, че участвалите в корупция ще бъдат заловени и предадени на прокурор, предаде БТА.

Сред българите 70 на сто не очакват уличените в корупция да бъдат обвинени, докато такъв отговор в останалата част от ЕС дават 48 на сто от участниците в проучването.

За 77 на сто от българите и 55 на сто от останалите в ЕС не може да се очаква, че корумпираните ще бъдат наказани със затвор или поне с тежка глоба.

Попитани дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75 на сто от българите и 56 на сто от останалите в ЕС отговарят отрицателно.

Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 на сто) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 на сто).

Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи, или при регистрацията на автомобил.

Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават пет на сто от участниците, а у нас - 12 процента.

Близо половината български участници (49 на сто) са заявили, че през последните три години корупцията е станала пречка за спечелването от тях на обществена поръчка. Такъв отговор са дали 30 на сто от останалите в ЕС. Същевременно 46 на сто от българите и 63 на сто от останалите в ЕС са отговорили отрицателно на този въпрос.

Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто у нас срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащина (57 на сто у нас срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 у нас срещу 37 на сто в ЕС).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: корупцияпроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако попитате управниците,ще ви кажат,че у нас такова животно нема.
29
3
 
4
 
! Отговори
Мила преди 4 години
До АнонименНавсякъде я има, но има места, където е толкова ограничена, че изобщо не я усещаш. Страната с най-ниска корупция е Нова Зеландия!
28
5
 
2
 
! Отговори
Да-а-а-а-а ! преди 4 години
До ТОВА Е ИСТИНАТА - подкупвахме за да откраднем от държавното, рушветите бяха ежедневие, жените ни друсани за едни чорапогащи, мъжете без капка самочувствие, но думата корупция беше литературно понятие. безочливи плямпачи се упражняват с нея
27
2
 
2
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 4 години
никакви червени атаки - нагли лъжи за новото поколение ! По цели дни се тресяхме как да спипаме връзкар или "важен" във ласта за най-дребно нещо !!!
26
1
 
12
 
! Отговори
2020 преди 4 години
Корупцията е в гена на българина.Само с нея са просъществували дедите ни и сега ние е носим също в нашите души и сърца.Да живее корупцията за доброто бъдеще на корумпираните .А другите са будали и ще изчезнат.Затова ако искаш да оцелееш стани политик ,общинар и всякаква друга професионална държавна прослойка за да си добре.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде по Света я няма...? Естествено, че щом стандарта на живот е нисък, ще има и корупция...Като прибавим и манталитета на българина и всичко си е на мястото...
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Моето си е мое, чуждото е общо. Социалистически лозунг. Който може го може. Да му мислят останалите.
23
2
 
14
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 4 години
Аз много мразя корупцията, която не ме засяга пряко.
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фрапираща през последните десет години.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корупцията е измислена още в Османската империя и доскоро Турция беше още на почит в Турция, но на тях ще им дойдае акъла а на нас не!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОКАТО дпс са в управлението все така ще е!!!
19
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Корупцията беше измислена от ***, само че тогава й викахме "връзкарство". Без връзки човек и чорапогащник или парна ютия да купи на жена си, да не говорим за образование, лечение, службица, кола, жителство, екскурзия в соцлагера и прочие - елементарни необходимости в съществуването.Връзкарството и шуробаджанащината са в природата на комуногнидите, които приписват всекиму собствените си грехове - тъкмо по това лесно се разпознават.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да има корупция за обикновения човек - да мушнеш някой лев на доктора, че да ти обръща повече внимание, ако се наложи. Да дадеш калкан на главния архитект, че да ти разпише за строеж, да почерпиш солидно даскалицата по математика, че детето ти да мине по-лесно. Това са нормални неща. Обаче какво ще кажем за корупцията наречена лобизъм, в който "нашите" големци печелят проекти за милиони? Ами източването на 4 милиарда от КТБ? Ами 8 самолета за 2 милиарда? Ами програма САПАРД?
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи останалите 15% от българите са тези които ги прибират
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина така разбира света на генетично ниво. Азиатски гени има тука.. толкова паравани, фалшификати, корупция и силно иразено чрез гласувания последните вече 10 години предпочитание за силен и едноличен водач на племето. Къде другаде по света са така? Китай, Туркменистан, Азарбейджан, Узбекистан и т.н Да не ми говорят разни че няма азиатски гени тука
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествено корупция има, имало е и ще я има.Парите са движещата сила за корупцията.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може ли някой да ми обясни разликата между корупция и шуробаджанащина? И кое е по-безобидно пред закона? На мен лично повече ми харесва "корупция", идва от лат. "corrutio", по-модерно е и човек се чуства пълнокръвен гражданин на едно модерно общество. А шуробаджанаците? Звучи много по селски и някак си ми говори за дребни кокошарски истории.
13
3
 
24
 
! Отговори
Тошко преди 4 години
Простите българчета не могат да разберат, че ония бандити отгоре искат да мачкат корупцията само по ниските етажи - да не можеш да дадеш на катаджия 20 лв., да е ти свърши приятел чиновник услуга и т.н. В същото време ония хулигани по висшите етажи си правят каквото искат. Най-мръсните власти са съдебната и изпълнителната. Там мирише на корупция отвсякъде.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А 90% от анкетираните спомагат за корупцията пряко или косвено.
11
2
 
19
 
! Отговори
след Грузия преди 4 години
Шайката направиха така, че думата конфликт на интереси да се води за чуждица. В Бустана всеки е корумпиран до крайност.