Над 200 хил. започнали работа в пандемията от март насам

Почти 1/4 намерили заетост в преработващата промишленост
33
Над 200 хил. започнали работа в пандемията от март насам
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 203 099 безработни са започнали работа от 13 март до момента със съдействието на трудовите инспектори от Бюрата по труда, съобщиха от МТСП.

Най-много са намерили ново работно място във фирми от преработващата промишленост - почти 50 000, по данни на Агенцията по заетостта.

Над 30 000 души са постъпили в компании от сектора на търговията и ремонта на автомобили, а близо 20 000 - в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство". Част от тях са заети както за летния, така и за настоящия зимен туристически сезон. 

Най-много от намерилите работа са от София - 22 158 души. В област Варна на нови позиции са започнали 9100 безработни, в Пловдив - 5989, а в Бургас - 5389.

Безработни продължават да се наемат и по схемата "Заетост за теб". Тя е част от пакета мерки на правителството "Заетост х3" и чрез нея работодатели могат да получават средства от държавата за наемане на безработни и за покриване на минималната работна заплата и осигуровките към нея.

До момента по програмата за сключени 3308 договора с работодатели, по които са наети 6693 души. Най-много нови работни места бяха разкрити в секторите "Преработваща промишленост" (33,7%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (22,3%) и "Търговия и ремонт на автомобили" (18,5%).

Възможностите по програмата бяха разширени в края на ноември, като работодателите могат да наемат безработни за до 6 месеца. След това те трябва да задържат 75% от новонаетия персонал за период, равен на половината от периода на субсидирана заетост. Тоест, ако наемат човек за шест месеца, той трябва да работи във фирмата за още три.

Повече информация за кандидатстването може да се намери на адрес: https://www.az.government.bg/pages/zaetost-za-teb/.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
пешо преди 3 години
Безработицата расте това е истината.ГЕРБ са задействали пропагандната машина по медиите и са пуснали *** по сайтовете и соц.платформи,защото ще се опитат да направят всичко възможно за спечелване на изборите.Истината ще излезе обаче ,защото бизнеса най -много мрази да губи пари .
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започнали са... На мястото на напуснали, пенсионирани, емигрирали... Няма нищо за хвалба!
30
4
 
4
 
! Отговори
тъпи софийски геги преди 3 години
Прави впечатление обаче, че много от отговорите са на софиянци. Отбелязвам го като факт, защото от постовете лъха много самоувереност и наглост...за голяма част от бг народа това си е непосилна сума, далче в мечтите им. София и 1-2 големи градове не са БГ.
29
2
 
6
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
А какво работиш бе герберски **ник? С висше като кажа 2000 лева на интервю ме пращат вкъщи. В София. Ей много сте нагли това връзкарчетата.
28
2
 
6
 
! Отговори
БГ е гето преди 3 години
Варшава - редова къща - 100 хиляди евроВ София една такава е поне 500 хиляди, а за 100 хиляди взимаш апартамент ново строителство, но в Левски Г.
27
7
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Не работя ИТ и средната заплата при нас е далеч над 6000лв.. Швейцарска компания 120 човека в София. Жена ми не е ИТ и взима 7000лв.. Свери си часовника.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените ГЕРБ *** вече се уляха 9500 лева заплата хахаха. Не всички са ИТ-та. Някои си живеят в балон на герберска издръжка, но ще реват един ден, че няма учители и лекари.
25
7
 
7
 
! Отговори
Бюро по труда Подуян преди 3 години
На мен ми звъннаха от бюрото по труда кв Левски София да ми кажат че ми прекратяват регистрацията понеже "не съм търсил работа чрез тях". Не е вярно, те никога при ходенето ми нищо не са предложили. Ако сам си търсиш за какво са сложени тия герберастки калинки там да лапат мухите?
24
6
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Абе по форумите все митове 3600 лева заплати. Пълни глупости, по фирмите в София извън ИТ това е нечувано за редови служител. Аман от пропаганда колко богати сме при нереза ББ.
23
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Бюрото по труда не са намерили работа на никого Те просто са назначени да получават възнаграждения за несвършена работа Това са хора назначени без образование без никакви знания и умения за дадената работа която работят
22
2
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Това не променя факта каква квалификация изисква работата, която си работила- това е казал човекът. Аз съм завършил информатика, ама имам бизнес, корено различен от това. Въпреки че като програмист взимах петцифрена заплата, не е моето, на сила беше, за да спестя за идеите си. Туризма го забрави, свърши се. Едно време вски се натискаше да става икономист, днеска ме молят по телефона да ме консултирали в кой фонд да влагам тройкаджии от УНСС, защото нямат работа.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе дай на българина да лае колко е зле. Кръчмите- пръскаха се по шевоете и *** пръв по смъртност. Морето- претъпкано, не можеш място на плажа да си намериш. Иначе нямали работа. Да ги ожалиш...
20
2
 
1
 
! Отговори
писна ми преди 3 години
до 18 , съгласна съм с доводите ти :)
19
5
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Редица чужди компании работят с бюрото по труда по младежка заетост. Например, при нас взимаме хора на начална заплата 3600лв. бруто с висше образование. Част от тях са от бюрото, част- от компанията. Жена ми преди много години започна през бюрото, като завърши университет. В момента самата тя управлява човешките ресурси на немска компания и работи с млади хора от бюрото. Дори през сайта на компанията да започнеш работа, пак се минава през бюрото в твои интерес- взимаш от компанията + бюрото.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почи цялата истерия с безработицата идва от изританите от ЕС сезонни работници без никаква квалификация. Върнаха се по села и паланки и започнаха да лаят. Друга част са хората от сивия сектор. Хотели, ресторанти, барове. Нормално е помощ да получиош според платените данъци и осигуровки. Каква помощ да получи Мими, сервитьорката, която на вечер изкарва по 300лв., ама по документи се осигурява на половин работен ден- 305лв.. Каква помощ да получи Пенка- фризьорката, която касов бон не знае що е?!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До писна миОт бюрото по труда има смисъл, ако искаш да почнеш работа по специалността ти и си завършил скоро, но досега не си работил. Може да се уредиш, но трябва да чакаш.Също има смисъл, ако си пред пенсиониране и искаш някоя работа, която да не я раобтиш, за да можеш да се пенсионираш.Хубавите позиции в бярото по труда са малко.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Местата за квалифицираните кадри не са много в някои градове.В някои градове най-лесно се намира обща работа.
15
4
 
6
 
! Отговори
Ужааас преди 3 години
но над милион са изгубили работата си.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А въпросът е колко са останали без работа.То може да измислят и някакви програми да се брой колко хора спазват мерките и колко не спазват и след това да се пишат доклади с цел намаляване на безработицата ако искат.
13
4
 
6
 
! Отговори
писна ми преди 3 години
Бях в туризма,защото ми харесваше.Имам висше образование,учила съм в Германия..така,че трети клас...без коментар...но тъй като съм " проста " съм взимала хилядите, имах спестявания и сега пак съм на работа..дано никой не остава без работа,макар че тенденциите за други

Спонсорирани публикации