Безплатно море за ученици? Учители масово се отказват

Много от преподавателите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за децата
17 юли 2021 16:40, Красимир Ангелов
129

Слаб интерес към програмата за безплатно море за ученици отчитат в някои области у нас. Много от учителите се притесняват да поемат 24-часова отговорност за учениците, а се оказва и че училищата трябва да плащат командировъчни от бюджета си.

Масово учителите от област Русе са отказали да поемат ангажимент и да отидат с група ученици на морска почивка. От общо 63 училища в областта, до момента заявления за участие са изпратили само 6.

"Може би някои колеги се въздържат от това да се включат по този проект с ученици, тъй като онлайн обучението ни затвори продължително време. Бяхме непрекъснато заедно ученици и учители, работихме доста повече отколкото при присъствено обучение. Натовареността и за децата, и за нас беше наистина по-голяма", посочи  старши учителят в МГ "Баба Тонка"- Русе Нели Тихомирова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според туроператорите, програмата е шанс да се подкрепят както децата и учителите, така и туристическият бранш, който бе сред най- пострадалите от пандемията. Много училища обаче отказват да кандидатстват заради сложни условия.

"На някои училища им е трудно да определят критериите за това кои деца точно да бъдат изпратени, тъй като 7% от учениците имат право да участват по програмата, която е безплатна", сподели управителят на туристическа агенция Снежана Стефанова.

Има и училища, които вече се възползват от програмата. 24 ученици от ОУ "Димитър Благоев" във Велико Търново в момента са в курорта Албена. Учениците са избрани по критерии - да са от многодетни семейства, или са без един родител, с най-голям брой часове онлайн обучение или да са печелили олимпиади, конкурси и състезания.

Средствата по програмата покриват почивката и пътуването, но командировъчните на учителите трябва да се поемат от училищата. За по-малките учебни заведения, това се оказва проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време имаше ученически и международни лагери сега или са разграбени или са в разруха Сетили се да правят нещо ама какво и те не знаят
112
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Да напомня ли, че всички ученически детски лагери край морето бяха заграбени от видните демократи бизнесмени и ги превърнаха в кичозни бетонни клоаки, сега с нашите пари да стимулираме техния джоб пак, доста добра сделка, а ;) ???
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Слънчев бряг се разкарват някакви дебели вратове, и всеки има охрана от около 4-5 човека. На тези ли в хотелите ще отсядат учениците. М да, трябва да се подпомага родната хотелиерска мафия с нашите пари.
110
0
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Като се знам какъв бях като ученик, с вечно намалено поведение и какви простотии съм правил направо ме е страх като си помисля, какво е да отидеш с 20 такива идиотчета на море
109
3
 
1
 
! Отговори
До гусин Свиреп преди 2 години
Уважаеми гусин Свиреп, като чета написаното, от Вас по-скоро очаквам да не забавлявате деца в контролирана среда, а да бъдете въдворен скоропостижно в такава.Както казваше Тодор Колев в един от култовите му филми:- Препоръчвам Софийския, килия 12, Северното крило при бай Ставри - строг, но справедлив.
108
2
 
1
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Злостни халюцинации?! би колегата Ви над Вас - 115 с ник Свиреп.113 просто използва сарказъм, но явно толкова се справяте и с БЕЛ.
107
2
 
2
 
! Отговори
Той преди 2 години
Революционна идея представиха министрите на туризма и на образованието Стела Балтова и Николай Денков от служебното правителство, 30 000 деца и учители ще имат по една седмица безплатно море тази година. Държавата прави туристически пакети с ваучери за тях. Те ще са на стойност по 500 лв., от всяко училище в страната могат да се по 70 деца. Програмата е за 15 милиона лева. ПОНЕ ТОВА ДА БЯХА НАПРАВИЛИ КОТО ХОРАТА!
106
22
 
5
 
! Отговори
Аре стига! преди 2 години
Учителка ще ми взема заплата колкото леяр! Аре стига! Оная си чеше катерицата по час и после *** какво е свършила. Ми то се вижда - неграмотно поколение!
105
5
 
11
 
! Отговори
Сета Аведисова преди 2 години
Отново опити за настройване на обществото против учителите!Защо не пишат, че повечето учители се съгласяват, лишавайки семейството си от тяхното присъствие в краткото време ,което ни оставиха да им обърнем внимание и на тях,защото нямаме тази възможност през учебната година!
104
5
 
23
 
! Отговори
Свиреп преди 2 години
Да нося отговорност за 15 деца ?! Никакъв проблем! Моите условия: 10 000 лева заплащане за 10 дневна почивка. Декларация от ВСЕКИ родител, че имам право да пребия контролирано (без осакатяване разбира се) всяко малко и нагло *** ако не изпълни мое разпореждане. От мен се очаква децата да си прекарат забавно и ползотворно, да натрупат знания и да се забавляват в контролирана среда.
103
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 Учителите имат голяма отпуска, но все пак - не е три месеца. Отдавна ли имате злостни халюцинации?
102
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как ще искат, като имат само три месеца лятна ваканция. Дайте им я по време на първи и втори срок, за да да видите как всички учители ще се юрнат да водят децата по почивки щото не може само да се работи/преподава, нали?Елементарен пример- през изтеклата учебна година 5 клас ги спукаха от онлайн часове от октомври до май. А когато през юни най-после ги пуснаха присъствено за последните три седмици започнаха едни екскурзии, излети и походи само и само да не се налага учителите да преподават!
101
2
 
40
 
! Отговори
Има пЛандемия преди 2 години
И аз да съм и аз няма да искам да отида с тия ***. Родителите не възпитават децата си, после учителите не искали да поемат отговорност - щот родителите поемат отговорност?!
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При внезапна карантина,следва ли евакуация като в Артек?Какви декларации ще се подписват от родителите при "евентуални"зарази и какво ще се случва с децата им?
99
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С днешните отвраително възпитани дрогирани деца кой луд да иде на море и да влезе в затвора заради някое ненормално дете
98
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяха дали ваучери на децата и така родителите щяха да вдигнат посещаемостта на хотелите като си заведат децата семейно.От къде накъде учителите ще ходят да водят децата и няма да им се заплаща труда? Тази почивка за учителите изобщо не е почивка. Недай си, Боже ако стане инцидент - тогава ще се изпишат 2 кофи мастило в следствието..Пенсионер съм.Преди 30г.водех деца по лагери. Но децата навремето бяха много изпълнителни.Сега ще пушат и няма как да ги приберат вечер в лагера. За това отказват.
97
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле за кави простотии се харчат парите от данъците ми, за хрантутене на хотелиерската мафия! Този безплатен обяд не е дори за оставка, ами директно за съд и затвор. Бива наглост ама да използваш и деца за гнусните си схеми...
96
2
 
4
 
! Отговори
Пиши и Вежди преди 2 години
В сметката на квота НДСВ.
95
0
 
9
 
! Отговори
Значииии ... преди 2 години
Държавата му плаща, ама е общински служител, та да мое общини да дерибействат, как така?Как така на калпак? Къде в Европейския съюз е на калпак? Никъде. Защо тук е? Що кажа що - да се икономисва.Що четири НВО-та ? Къде в ЕС са четири. Никъде.Тотално нов образователен модел - пледирам невинност за квото и да ме топите и за истинска реформа, която да върне нещата на местата им!
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ," нашите хотелиери " ще върнат ли парите от резервациите на децата ???????? Или тихо ще запишем бройката????