Всяка седмица 400 км - за любовта на 4-годишната Калина към цигулката

Талантливото дете с лекота овладява тънкостите на инструмента
27 дек 2021 17:58, Елка Василева
4

Момиченце на 4 години пътува всяка седмица по 400 километра от Свищов до Велико Търново и обратно за уроците си по цигулка. Калина Борисова с усърдие овладява тънкостите на струнния инструмент, подкрепяна от своите родители, които вярват в нейния талант.

Сама избрала цигулката, след като гледала видеоклип в социалните мрежи.

"Тя постоянно пее, танцува, имитира някого… Съвсем случайно в едно клипче във Facebook видя едно момиче, много я хареса, слушаше я постоянно, после си пожела цигулка за рождения ден – истинска, защото преди това тя имаше играчка", разказа майката на Калина Биляна Борисова пред Bulgaria ON AIR.

Оказало се, че в Свищов няма педагог за малки деца и най-близката школа е във Велико Търново. Семейството не се поколебало да изминава два пъти седмично общо 400 километра.

"Всяка седмица пътуваме два пъти - в сряда и в събота, като в сряда след градина я взимаме, а в събота - сутринта, за да е по-свежа и по-енергична. Отначало се притеснявах дали няма да е изморена, особено в делничен ден, но тя като види господина и влиза в час", сподели още майката на Калина.

4-годишната ученичка бързо започнала да овладява струнния инструмент.

"Още с първите уроци Калина показа, че е доста пъргаво и умно дете. Тя се справи с нотите достатъчно бързо за възрастта си, което означава, че е имала някаква подложка преди това. Също много бързо свикна с поставянето на пръстите и свиренето на четирите струни", посочи преподавателят по цигулка Веселин Върбанов.

Съвсем наскоро Калина с интерес изгледала и балета "Лешникотрошачката" в Софийската държавна опера. Мечтата ѝ е да стане виртуозна цигуларка, която да покорява международните сцени.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, като бях на четири, исках самолет за подарък, ама не съм станал пилот...
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко хубаво, но защо ни занимавате с всичко това? Моето дете, както и много ходи на тренировки, но не съм тръгнал да разправям по медиите колко пари и време ми коства това! Болни родителски амбиции!!!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
помня имам спомени от 5 или 6 годишен с децата си играехме на улицата а пък в съседната къща едно 5 годишно момче свиреше на цигулка на балкона всеки ден . сега свири в световноизвестен оркестър .
1
10
 
15
 
! Отговори
Е стига, де! преди 2 години
Малката Калина си е 4 годишно дете. Ама мама е откачено амбициозна и нещо с интонацията когато говори подсказва за някакво психическо заболяване. Даскалът пък си прибира парите и си направи безплатна ТВ реклама. Но защо някой снимачен екип се занимава с това? Толкоз им акъла на джурналята