20% по-ниски ще са глобите от НАП, ако се платят до 14 дни

Новата разпоредба е в сила от 23 декември тази година
29 дек 2021 23:00, Анисия Иванова
22
20% по-ниски ще са глобите от НАП, ако се платят до 14 дни
Снимка: БГНЕС

Глобите от НАП ще са с 20% по-ниски, ако се платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното им постановление. Това гласи нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г.

Според новите правила за административнонаказателно производство лицата, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80% от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка "Данъци и други приходи за централния бюджет" на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22.12.2021 г. или преди тази дата, в случай че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23.12.2021 г.

В този случай наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ.

Новите правила за административнонаказателно производство са подробно разяснени в становище на НАП, публикувано в сайта на Агенцията, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: НАПданъциглоби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да са поне 50% по ниски
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изостават, промоцията на КАТ е 30%.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що говорите пълни глупости повечето по-надолу? Да нямаш второ жилище, вилата ли ще продадеш? И ако излезе наследство, ще го откажеш ли? А ако шефът ти не е съгласен за минимална заплата? И за тъмните има решение - не пускат в чужбина, докато не си платиш глобите. Но няма воля
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което трябва да стане е България да премине към Турция чрез референдум.България е е домазала многократно че за нищо не става а по-про сти от българите е трудно да бъдат намерени по Света.
9
2
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
В нормалните държави са наясно, че пък на бедните понякога им пада пердето и като не се усещат като хора, пък вземат и режат гърлата на квалифицираните. И квалифицираните са изумително изненадани в последния миг.
8
1
 
10
 
! Отговори
Мдаааа.. преди 2 години
Уж имало "излишък" от 6млрд лева в бюджета, ама май само пред медиите, инак са опоскали всичко и са огладнели като Триглава Ламя за парЕ.
7
2
 
11
 
! Отговори
Гърмян заек преди 2 години
Да поясня: Над 1000 лева глоби от КАТ ми бяха за невключени светлини в ярък слънчев ден, неопасан с колан като паркирам, превишена скорост на участък "ремонт на пътя", ама ремонта е приключил преди 3 години. Топлофикация ме беше осъдила без изобщо да съм информиран, че е заведено дело срещу мен заради "сградна инсталация". Там с хонорарите на юрист-консулте им ставаше дума за към 10 000 лева. Е, малко четене и воалла - среден пръст на башибозука. Запорираха ми сметка с 29 лева в нея.
6
2
 
10
 
! Отговори
Гърмян заек преди 2 години
За глоби от КАТ отстъпката е точно 100% ако три години карате като мишка и изчакате да мине давностния срок. За ЧСИ-тата, които ви преследват за сметки от топлофикация годините са вече 5. При кредитите вече говорим за 10 абсолютна давност. Важно е да не е ипотечен. И още е важно да имате само един имот /жилище, води се несеквестируемо/ и да се разберете да ви осигурявят на минимална заплата - не могат да я пипнат. В тия филми вече съм участвал.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пак трябва да се подава молба и щуротии, защо винаги се прави да е трудно.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обжалване до край. Съда си знае работата.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма ви плащам , безработен съм и социално слаб
2
2
 
11
 
! Отговори
От чешмата преди 2 години
Мустафа Карадаьй използва езика на омразата с неприемлив тон .С деиствията за кой ли път нарушава нормалността.Да каже за гара Буново за вагона на дечица с майки за бомбат на афера му почетен?
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До няколко месеца 90% от фирмите ще са фалирали, нападжиите ще останат гладни :)