Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев

Харалан Александров: Възхищават се на силния лидер
199
Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев
Снимка: БГНЕС

Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение, коментира социалният антрополог Харалан Александров пред БНР.

"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ", коментира той пред БНР.

По думите му у нас има огромни очаквания към президента Румен Радев, който е естествен кандидат за това.

Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръхочаквания могат да доведат до разочарования, обясни той.

Александров подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко:

"Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елити, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти - най-могъщите сред тях, са Румен Радев и Бойко Борисов -  започват да се чуват все повече и повече".

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за "Продължаваме промяната", ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм.

"Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам да си мисля как ще изглежда - това е най-лошият сценарий", коментира социалнитя антрополог.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
3
 
2
 
! Отговори
Глупости... преди 2 години
Хора, който подктреят Путин и симпатизират на западната марионетка Радев има сериозен вътрешен конфлинкт на унтереси :)
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, защо ни натрапвате мнението на Боковият анаЛизатор
131
3
 
20
 
! Отговори
Рънърса 4 преди 2 години
По селата има доста по-стойностни и успели хора от новоизлюпените празнодумци.
130
5
 
6
 
! Отговори
Мистър Пропър преди 2 години
В БА 90% са от старата школа , говорим за офицерския състав , мужици в червата с угодническо отношение към всичко руско , мързеливи търтеи със мечта за тлъста НАТО всяка пенсия , простовати натуралисти без дисциплина
129
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По плана на ДС "окончателния спасител" е Радев Самодържец, и след това можем да закриваме държавата, защото преминава в режим руски сателит.
128
9
 
3
 
! Отговори
Право в десятката преди 2 години
"Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията...." Казвл съм го много пъти, маргиналите подкрепят диктатурите и разрухата, защото не могат да се примирят, че има успешни хора и искат да ги видят "като тях".
127
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя гербераст търси под вола теле.Нищо общо няма между харесващите Радев и Путин.Единия е натовски генерал и не може русофили да го харесват.Просто омразата на автора е замъглила съзнанието му и пише глупости
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 161 - А ти какво - Да не си кралска особа от останалия 1% , дето живееш във Версай и закусваш в Сент Тропе , а после си пиеш кафето в казиното на Монако докато ти се стопли бойлера да се изкъпеш ?!
125
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99% несретници най вече такива дето по онова време ги нямаше никаде на пистата майките им и бащите им работеха в някой мърлив завод за по едно 200, 250 кинта подмазвачи велики, е какви да са децата им плод на незбъднати мечти и блянове естествено мераклии за онова, онова дето никога вече няма да го има, а това подсилва още повече мерак им.Мечтайте си мечтатели това ще ви остане от жалкият животец дето повече от свинско ракия салата и жената слугинята нямате нищичко други в главата Мечтайте си..
124
5
 
11
 
! Отговори
Харалантии преди 2 години
Харалане, Харалане кръчмарските мъдреци са по мъдри от теб самия, или поне не са купени. Позицията на губещия казваш, па си и вярваш. Ако палачинката се обърне ще станеш първи русофил сред русофилите.
123
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ме разочарова. Да предизвикваш война в 21 век в Европа е безумие. Той и съветниците му наистина са изтрещели.
122
8
 
8
 
! Отговори
Днес на протеста преди 2 години
Кирил Петков, вместо да ми говори глупости като взе микрофона трябваше да каже на протестиращите: "Вашият лидер Костя Копейкин е един *** и жалък популист, който не може да свърши смислена работа за 5 ст, а е тръгнал протести да ми организира." След което с достойнство да си тръгне.
121
4
 
13
 
! Отговори
заедно с опаковката преди 2 години
Харалане, пий си лекаствата заедно с опаковката, може и да те поолаби
120
3
 
3
 
! Отговори
В Библията се казва преди 2 години
че якият кютек/мариз/лабут/бой очиства от злото. Та хората с "чувство на дълбока прецаканост и маргинализиране" имат нужда от нещо точно такова. След което, с цел да бъде завършен по-бързо Хемус ,може да им се даде по една кирка. Тежкият физически труд също изгражда характера.
119
12
 
9
 
! Отговори
ЮМРУКА - РАДЕВ преди 2 години
РАЗРУШИ НОРМАЛНОТО МИСЛЕНЕ НА БЪЛГАРИТЕ..........ДА ПУСНЕШ ВОЕНЕН ДА ДАВА АКЪЛ НА АКАДЕМИЦИ И ПРОФЕСОРИ..... РАЗРУШИТЕЛНО..!!........ САМО АКАДЕМИЦИТЕ И ПРОФЕСОРИТЕ ТРЯБВА ДА СПРАТ РАЗВИЛНЯЛАТА СЕ ВОЕННА МУТРА... ИНАЧЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ОСТАНЕ И ПОМЕН......
118
9
 
12
 
! Отговори
зАз преди 2 години
Е, аз пък нито харесвам, нито подкрепям Радко - Фъркатото, въпреки, че вътрешната и външна политика на Путин да съхрани и усили суверенитета на Русия ми дапада. Поредната хитро манипулативна и поръчкова статийка!
117
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовЛЪЖЕШ!
116
2
 
0
 
! Отговори
Джак Ричър преди 2 години
До До Do 149 А трябва,бе, чичо, трябва!!!! Поне от "статуквения" ти мозък!!!
115
8
 
4
 
! Отговори
Гигов преди 2 години
А за наш Костя капейкин,какой такой уратят по кръчмите другарю. Днеска той поиска властта, и ако не дай си боже се добере до нея, вече става свръх опасно. Спомнете си само един абзац от дзоговора м/у Путин и Логанск: Дружба,сътрудничество и взаимопомощ. Такива клаузи има и в договорите със Никарагуа,Куба,Ангола,Мозамбик,Сирия ит.н. И хоп пушкалата на "миротвореца" вече са в окопа. Тешко ни !!!!!!!
114
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Се лян ду рите харесват зелени чорапи! Гейове те харесват канадци и Харвард ци, а разумните хора виждат, че към момента няма нищо качествено на хоризонта!!!