Министър Божанов: Не се тревожете за киберсигурността

Фокусът на руските хакери е Украйна,
11 мар 2022 10:06, Красимир Ангелов
23

Въпросът за киберсигурността в Европа става все по-актуален след началото на войната в Украйна. Министърът на електронното управление Божидар Божанов увери пред Bulgaria ON AIR, че не трябва да се тревожим за хакерски атаки срещу нашите стратегически обекти и системи.

"Няма 100% сигурна система, трябва да взимаме редица мерки. Имаме да наваксваме доста пропуснати години в защитата на системите. Правим това в бързи срокове, изпратили сме към всички администрации какво трябва да направят. Киберсигурността е процес, има тук-там слабости, но се отстраняват в бърз порядък", коментира той в студиото на "България сутрин".

Божанов отбеляза, че ако някоя важна институция пусне грешно съобщение на страницата си, това ще генерира паника. По тази причина следят и комуникационните канали.

"В момента фокусът на руските хакери е Украйна. Опитват се да спрат обекти от тяхната критична инфраструктура. Това не остава без отговор, Украйна контраатакува. Хакери от целия свят също атакуват", подчерта министърът на електронното управление.

От думите му стaна ясно, че част от стратегическите ни обекти са под наблюдение от ДАНС. Сред тях е АЕЦ "Козлодуй". При най-критичните обекти препоръките, които спазваме, са системите за управление на енергоразпределяне да не са свързани с интернет.

Личната карта в мобилния ни телефон

Нови пластики трябва да има в рамките на следващата година, тези не отговарят на европейския регламент. Мобилното приложение концептуално е лична карта в телефона. Това не значи, че ще си копираме личната карта на телефона и ще я показваме. В дигиталния свят ще можем да използваме телефона си за електронни услуги. Вместо електронен подпис, ПИН, ПИК и др. Доказва пред сайт на институция кой стои отзад.

Божанов посочи още, че работна група е подготвила законодателни изменения, с които синият талон при колите отпада. Очакваме да бъдат публикувани за обществено обсъждане в рамките на месеца. Няколко месеца ще минат, но процесът е стартиран. МВР вече е подготвено за отпадането на синия талон, увери министърът на електронното управление

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Сега като знам, че не сме цел на руските хакери, някак си ми е по-спокойно. Да се смееш ли?! Да плачеш ли?! :D
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ревали от правителството ве.Пари няма,действайте.Как нито веднъж не чухме,Бившият Мин.Председател,Стефан Янея да каже дайте пари.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господине, постоянно получавам някакви плащания по имейла, които не смея да отворя тъй като и без това не развивам никаква дейност. Сменях пароли и т.н. От всевъзможни банки ме канят да си оправя личните данни при тях. От Български пощи ми искат 4 лв за да си уточня адреса...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек не се тревожи за това, което няма. Ние си знаем, че кибер сигурност нямаме и никога не сме имали. Защо да се тревожим? Това е абсолютно безсмислено!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама моля ви се, как ще се притеснявате само за киберсигурността, като му знаете на този капацитета?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжанков, докато е министър, не си е притеснение, а бедствие за информационната сигурност
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината стига рева тука, тва не ти е страницата на арменския поп.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без паника. Системите от години са хакнати. Никой нищо не разбира, защото никой нищо не следи.
9
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ако ми откраднат айфона краднаха и личната карта :)))
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Божанов само като му видя прическата и ми става ясно колко да му вярвам и колко разбира от сървърна сигурност.
7
3
 
1
 
! Отговори
Споко ! преди 2 години
Изобщо не се тревожим, *** ! Знаем , че сте клекнали на руснаците и изпълнявате техните заповеди ! Всички държави в НАТО знаят що за стока сте и нито ви канят на срещите си, нито ви имат за хора ! Т.е. , вие сте аут от международния обмен !
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено няма за какво да се притесняваме. Нали имаме суперкомпютър.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво стана с безсмисленият Еко стикер по средата на предното стъкло? Нали и него щяхте да премахнете? Или беше само предизборно обещание? Те хората ви разбраха какви сте в дай България и затова едвам минахте 4те процента.
4
1
 
4
 
! Отговори
Хахахаххаха преди 2 години
Както дрънка глупости този некадърник, така ще ни изтекат данните пак на всички в Интернет. И не говорим за руснаци или китайци. Миналия път беше някакъв *** ко, който не си беше изтрил следите дори. Ако я подхване сериозна хакерская група, нашата администрация ще спре да работи за поне няколко месеца. Трагедия са - Калинки, кражби и некадърници.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се тревожете. Няма такава. Не е имало и няма да има. За цялата държава се грижат трима човека - началник отдел, писач и изпълнител. Тва е.
2
2
 
7
 
! Отговори
Аксиома преди 2 години
Човек най да го е страх от "Небой се" казано от лъжлив нашенски политик!
1
3
 
3
 
! Отговори
Ние Не Се преди 2 години
Притесняваме Марая Гейбриъл е Организирала Топ Инваторите и Супер-Компот от 4-то поколение да ни Пази!

Спонсорирани публикации