Робева в "Златните": Не съжалявам, че съм извън спорта

През 1999 г. в Токио организираха провала на отбора, заяви тя
25 мар 2022 13:22, Анисия Иванова
33

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с най-успешната ни треньорка по художествена гимнастика - Нешка Робева. Наричат я легенда, но тя не харесва това определение.

"Такива успехи не могат да се свързват само с един човек. Вярно е, аз бях лицето, но работехме един екип от специалисти. Имах подкрепата на моите колеги, на държавата и подкрепата на хората, които обичаха този спорт. С тази обич ни задължаваха да вървим напред и да не отстъпваме", каза Нешка Робева пред Мария Константинова.

По думите ѝ пред хората тя е това, което медиите са поискали да покажат.

"До един момент съм била страхотната, треньорката, майката, но в следващия момент малко се поскарахме с държавата и се смениха нещата, дори ме определяха като садист. Но аз съм човек, изграден от времето, в което съм живяла, и от семейството ми", допълни тя.

Под нейно ръководство "златните момичета" имат 294 медала.

Попитана дали някога е правила крачка назад, тя отговори: "Опитах и това. И човек в определена ситуация тръгва да направи крачка назад и се сурва надолу. Не съм безкомпромисен човек, опитвала съм и съм правила много компромиси, но почти винаги краят не е добър", подчерта тя.

Легендарната треньорка сподели, че не брои медалите.

"За мен винаги е било важно достижението, усилието да преодолееш умора, много често преодоляваш болка, травми. Чувстваш се ангажиран пред хората, които очакват от теб. За мен спортът се изражда. Когато спортсменството отмря, когато парите станаха цел, а в повечето случаи - единствена цел. Не съжалявам, че съм извън спорта, защото не мога да го правя такъв, какъвто е в момента", категорична е Робева.

"В Токио през 1999 г. беше организиран провалът на нашия отбор, тогава подадох оставка. Така съм научена - да поемам отговорността. Хората не видяха какво се е случило, не се предаваше по телевизията. Лошото беше, че тогава ми забраниха изобщо да работя. Нямаше писмена забрана, но всички деца, с които аз работех, бяха елиминирани. Беше забранено на съдиите да ги съдийстват. И когато аз вече бях пред сключване на договор с Гърция, за да поема техния национален отбор, нещата се завъртяха", разказа Нешка Робева.

Чрез Facebook тя все още поддържа връзка с нейните момичета, които са разпръснати по целия свят.

"Имаше момент, в който аз твърде строго подходих. През 1989 г. освободих цял отбор, ансамбъл, там и причините бяха доста грозни, политически. Създадох нов отбор, каквото и да се направи да го провалят - той стана световен шампион. Предишните момичета дълго време ми се сърдеха, бяха ги накарали да направят подписка срещу мен. И всички до една сега ми пишат, благодарят ми за това, което са. Голяма част от тях са треньори на национални отбори", сподели още Робева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
мечтая преди 2 години
за виза
22
2
 
0
 
! Отговори
габи преди 2 години
може би още няколко милиона за тротоари
21
1
 
0
 
! Отговори
на преди 2 години
баба ти фьрчилото
20
1
 
0
 
! Отговори
селяндур преди 2 години
и дружбенски отрепляк
19
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
По соц време имаше трима невероятни треньори- Нешка Робева , Иван Абаджиев на щангистите и Филип Кривиралчев на борците класически стил. На олимпиадата в Москва 1980г. се класирахме на 3 то място.Вярно западните страни не участваха, имаше бойкот заради нахлуването на съветски войски в Авганистан. Но ако се абстрахираме от политическите пристрастия, българския спорт беше на светлинни години пред сегашния(с малки изключения).
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русо-робка!
17
3
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Слушах преди години едни гимнастички какво казваха за Нешка Робева, Мария Гигова и Румяна Стефанова още докато се състезаваха. За Нешка Робева си беше "Нешка няма грешка". Имаше подобно и за другите две. Като гледам комплекcaрите как плюят по Нешка, виждма колко много сме изпаднали. Хората като Нешка дърпат България напред, а тези, които я оплюват дърпат България надолъ, да затъваме все повече.
16
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистка Путинофилка,остаря и не спира да дава интервюта!
15
3
 
2
 
! Отговори
ебаси преди 2 години
Голям ***,голямо нещо по тия форуми!Айдее...
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нешка защо не каже колко момичета я оплюха?Защо не оценява успехите на днешните гимнастичка?Само защото не са постигнати с нейните садистични и диктаторски митоди.
13
12
 
4
 
! Отговори
Габи преди 2 години
Народа е казал, че никога не е късно да станеш за резил. Е Нешка е правила това много пъти. Доре, че някого не я избраха за кмет на община Подуяне. Ако я бяха избрали сега там ще се влизаше само с руска виза и доказан спартански начин на живот. Като е толкова принципна и парите не диктуват действията и,какво търсеше при Бароков?Обикаляше страната на всички негови изяви.
12
5
 
10
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Човек с голямо Ч! Такива като Нешка вече няма!
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внуците и правнуците на партизаните почнаха да се активират и да вадят партийните книжки, що не заминат дружно в оная територия оттатък Украйна и да се снабдят с рублии
10
9
 
15
 
! Отговори
FCKPTN преди 2 години
Смърт на Путин и апологетката му Робева!!!
9
11
 
10
 
! Отговори
Тая не е в спорта преди 2 години
Тя е в Масква.Дори не подкрепи Раева в спора с рускинята Винер, която оспорваше световната титла на Българските шампионки. Позор!
8
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не го интересува мнението на дърт комунистически вампир като тая.Да ходи да се оплаква на Барека.
7
16
 
15
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Нешка е в голяма грешка. Заклета комунистка и путинофилка.
6
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви спортни успехи не могат да изтрият от името ти това, че си комунисъка-съветофилка и путинисъка.
5
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Нешка няма грешка.
4
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето руската художествена гимнастика беше ненадмината в Световен мащаб. Нешка от тях се учеше

Спонсорирани публикации