Проф. Вачков за РСМ: Не може да има приятелство, ако наричаш съседа си "татарин"

Присъединяването към ЕС нямало да стане бързо
5 апр 2022 21:18, Екип на Bulgaria On Air
16
Проф. Вачков за РСМ: Не може да има приятелство, ако наричаш съседа си "татарин"

Кървавата рана в обществото ни е Северна Македония. Защо историците пак не се разбраха за общото минало?

Въпреки че сред определени кръгове имаше очаквания за по-сериозен напредък след заседанието на историческата комисия, реалните резултати бяха доста скромни. Може би очакванията идваха от това, че на предишната среща успяхме да финализираме как трябва да изглежда цар Самуил в учебниците в РСМ. Това каза директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-после е поет ангажимент от македонска страна, че ще се отрази основната теза в световната историография - че цар Самуил е продължител на Първото българско царство.

"Един от ключовите моменти е да се внесат промени в учебниците по история. Именно учебниците дават масовата представа на един гражданин в дадена държава за неговата история", посочи проф. Вачков.

Събеседникът е на мнение, че ако се внесат корекции в учебниците, които да бъдат в посока коректност по отношение на историческите изводи и създаване на приятелска атмосфера, ще бъде постигнато много в отношенията между Северна Македония и България.

"Четвърта година работи комисията. За тези години не се направи никаква сериозна крачка да се подготви населението на РСМ, че това е историята и че има една друга гледна точка, която е по-аргументирана", подчерта проф. Вачков пред Bulgaria ON AIR.

Процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС няма да се развива много бързо, смята той. "Историците се опитваме да приложим на практика Договора за приятелство и добросъседство. Няма как да има приятелство, ако наричаш своя съсед фашист, окупатор, татарин", каза проф. Вачков.

Той изрази съмнения, че е възможно историците в РСМ да бъдат подложени на натиск и да се страхуват да предприемат на практика промени и да финализират препоръките.

За преброяването в РСМ проф. Вачков изтъкна, че има много хора, които се пишат българи поради икономически причини, а всъщност нямат самосъзнанието, че са такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: РМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Стефчов, ти ли си преди 2 години
Бре, колко Кириак Стефчовци изпълзяха от мишите си дупки, които от сутрин до вечер обясняват как трябва мигновено да си зачеркнем историята и националните интереси само и само дс угодим на Вашингтон във войната му с руснаците. Нашите предци се обръщат в гробовете - и за отстъплението ни спрямо РСМ и поради даването на оръжие на украинските неонацисти - българоубийци. Днес , 12 ч. , площад "Народно събрание" Да защитим България от предателите!
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Прабългарите са смес от угри, хуни, татари и тюрки. Това не е обида. Били са поробвани от тюрките но се освобождават и бягат към Европа. А македоните не са вече българи, защото са се измешали със сърби и албани. Били са бг но вече не са. Не виждам какво страшно има ако признаят историята и тя не ги ощетява.
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама те нашите историци се обиждат...Това е проблема,че и те поставят всичко на субективна основа.А е факт,в Бг е пълно с татари от 13 век насам.Че тя по-голямата част от аристокрацията през 14 век е татарска.България на практика е васал на ордата половин век и повече.Преди това пък Асен вкарва милион кумани из България и реално управлява чрез тях.Това не искат да признаят нашите истоеици и почват да се обиждат и тн.
6
8
 
6
 
! Отговори
Е,и... преди 2 години
1. Само по себе си. Думата татарин не е обидна. Отиди в Казан, мястото на Волжка България и там всички се наричат татари.2. Ако ни наричат татари това показва само липса на интелект и знания по история.3. Ние наричаме с обидни имена редица други страни и съседи.... В Италия синоними на *** е думата българин. И какво от това?4. Недейте насъсква хората един срещу друг.... Зная,че затова ви плащат от руското посолство ,но все пак...имайте малко морал?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно игнориране на македония трябва. Не приятелски отношения, а да бъдат оставени да се оправят, както считат за добре. Не ни трябват. Много скоро ще трябва да учат албански всите великомакедонци, които си мислят, че вечно ще командват парада, а не правят достатъчно деца да неутрализират демографския ръст на своето "малцинство", което ще ги претопи до едно-две поколения /максимум 25 години им остават да МЕкат, преди да им обуят шалварите и им сложат фереджетата.
4
2
 
14
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
Квачков, знаеш ли ,че изобщо не ми пука как ще ме нарича някой си от Македония. Защо изобщо преговаряте с тези зли югославски кучета. Имайте малко достойнство, махнете се от тази комисия, в която макетата ви правят на луди. Но преди да се махнете и дайте списък с какво трябва да се съгласят. И можем да ги чакаме, така както гърците ги накараха да чакат 30 г. Накрая какво става? - Клекнаха! А вие историците ги галите по празните югославските тиkви и те ви охрачват всеки ден.
3
4
 
8
 
! Отговори
САЩ така иска! преди 2 години
РМС ще станат член на ЕС, защото мошеникът Кирчо ще се разпише. както и за трети пол и т.н.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо татарин трябва да е обидно, макар, че е неточно и татарите всъщност са българи! Татарин е руска измислица за да объркват националността на българите по Волга.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е разликата между македонеца и бесарабския българин?Македонеца ти обяснява на чист български език че не е българин,а бесарабския българин на руски че е българин..