Не се очаква скок на цената на хляба до новата реколта

Министър Иванов: Разчетите сочат, че ще има добра реколта
16 апр 2022 19:45, Александър Попов
31
Не се очаква скок на цената на хляба до новата реколта
Снимка: БГНЕС

"Разчетите сочат, че ще има добра реколта. Дори в най-лош сценарий, не бихме могли да очакваме 100% ръст на цените на храните. Цената на пшеницата се успокои, имахме повишено търсене на слънчоглед. Не очакваме повишение на цената на брашното до новата реколта. Вчера постъпиха средства в размер на 1,1 млрд. лева за попълване на държавния резерв от зърно", заяви земеделският министър Иван Иванов пред Nova News.

По думите му е създадена работна група за попълване на държавните резерви от пшеница и слънчоглед.

"Ще закупим 325 000 тона маслодаен слънчоглед. 1400 лева на тон е горната граница. Така ще направим отделна интервенция на пазара за олио. Ще се проведат тръжни сесии", обясни той.

Според него не се планува забрана на износа на слънчоглед.

"143 млн. лева евросредства ще бъдат разпределени в земеделието - 69 млн. ще бъдат за животновъди и пчелни семейства, 64 млн. за плодове и зеленчуци, ориз и рози. Разработена е и рамка за държавна помощ, където стопаните могат да получат от 35 000 до 400 000 евро. Очакваме да има задържане на цените заради тези помощи", разкри министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
DDJ преди 2 години
Тоя да се погледне в огледалото , че му расте носа ! ЛЪЖЕЦ , сутринта бях в магазина !
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярваме! "Неочакван" ще е скока, ама само на ужким, за вас! Тя новата реколта е след три месеца. А тогава ще трябва да изнасяте зърното за да изхраните прегладнелия Брюксел. По този повод ще уравните цените с тези страни, където хляба е най-скъп ... Щото на това му викате "пазарна икономика". Та знаем ги тези харвадски трикове. Друг местен "харвардски номер", като намаляване на грамажа чрез повече набухватели и химии едва ли ще ни се размине.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на тоя ли да вярвам или като вляза в магазина и видя с очите си
24
0
 
2
 
! Отговори
а преди 2 години
А МАРИХУАНАТА?!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Картелите работят с закрилата на правителството
22
0
 
8
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Всичко поскъпна и хляба също . Говорят ни лъжи и само те си вярват . Грозно е !
21
0
 
7
 
! Отговори
Търтей преди 2 години
Слушай , бе , червен мър.льо, кого лъжеш? Не всички сме комунисти , оланкоолу, дупе червено.
20
0
 
9
 
! Отговори
Сущая истина ! преди 2 години
Щом комунист го казва , значи очаквайте сериозно поскъпване !
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той щото сега е много евтин....
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и за олиото ни успокояваха ама си стана от 2 лева при лошия Бойко, на 6.50 при променените мозъци. 2.50 в момента струва 600 гр. хляб в София. За министъра го казвам, че може да не е купувал хляб откакто е на власт. 70 стотинки струваше кило брашно тип 500. Сега е 1.50. Какво ме успокояват, че даже изнасяме слънчоглед и пшеница и че имаме всьо и вся. Защо ще правим схеми за изкупуване на зърно с наши фирми!!?!! Той пазара си диктува цената. ...Ами за далавера и кражби.. За това. Господ да ги
17
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 години
Гърците се радваха че 50 години техните плажове носеха много повече доход от нашия чернозем. Отдавна казах, че палачинката се обръща и нищо не е вечно. Времето чернозема да стане по-доходен от пясъка на плажа идва. Този дето е открил че маслина може да се яде - огромен глад го е гонил. И пак ще го гони.
16
0
 
2
 
! Отговори
шуменец преди 2 години
на тоя в града му викаме малък шошо, заедно с другаря дъбов окрадоха града, дори и с пълни джобове пак крадат..турете му кръст на земеделието
15
0
 
10
 
! Отговори
и те така преди 2 години
скок подскок , скок подскок , честита ви промяна . държавата тотално се срина , народа обеднява , коалицията е стабилна .
14
0
 
10
 
! Отговори
Тоя Иванчо хляб преди 2 години
не яде...на снимката може да видите по топчетата му мутра как му се отразява повишената цена на агнешкото спрямо дупедатската заплатка от 10хилки и колко му дреме за цената на хляба, която ние плащаме!
13
1
 
9
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
Още един дето лъже кат прасе, да спасява положението времено.Това дето го говори, може да стане само ако утре излезем от ЕС, което очевадно няма да стане.
12
1
 
18
 
! Отговори
Ега ти новините БГ преди 2 години
Писах , че хляба е поскъпнал вече 100%откакто са на власт тия некадъртици ! А тоя специалист ми говори , че в в най лошия случай нямало да по скъпне още със 100% ! И ме изтриха! А ся да видя повторението на справедливите медии и ....!
11
0
 
16
 
! Отговори
Въпрос към Куурнелия преди 2 години
Как една млада ***(Куурнелия Нинова) на 28 години, от село Крушовица, може през 1999г. да си купи за стотици хиляди долари едно от най-големите външнотърговски предприятия по време на соца "Техноимпекс" ? Нямам повече въпроси...
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
купувах на промоция брашно.от 0.95лв после 1.09лв, сега тази вечер същото 1.60лв.защо бе?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Германия нямат олио,зехтин,брашно.готвят с краве масло.ще пращам колет...боже,боже.
8
3
 
6
 
! Отговори
Трудолюбив народ преди 2 години
Моите родителите са сравнително възрастни - майка ми е на 82 г., а баща ми на 87г. В родния град си живееят, но имаме градина пред къщата, сеят си я с картофи, фасул, царевица, домати, марули, лук, краставици. На тази възраст и двамата са все още активни, татко на коленца копае градината, че не може да се навежда, изкарват добра реколта всяка година, та ни дават и за София. Не даваме пари за такива неща - зеленчуци. Само за скъпия хляб!