Защо е важно младите да имат интерес към политиката?

Според Радев, за да има ефективно гражданско общество, трябва да има участие на всички възрастови групи
12 юли 2022 12:52, Йоана Цонева
18

Още по темата
Младите хора винаги са се интересували от политика и активно са се стремели да заемат своята позиция в обществото. Цветан Герасимов е студент по политология и заместник-председател на Студентския клуб на политолога. Той се интересува от родната политическа действителност и иска да се развие именно в тази сфера, а интереса си обяснява със семейната среда.

"Когато вкъщи се гледат често новини, коментира се, аз някак си започнах да ставам ангажиран и впоследствие чрез организациите, в които участвах, без да осъзнавам, се занимавах с политики. Сега, като върна лентата назад, осъзнавам, че съм се занимавал с политики и впоследствие, може би от 10-и клас още, бях решил да уча политология", сподели младият политолог.

Не всички млади са като Герасимов, а някои младежи не осъзнават значимостта на политиката за стандарта на живот и модернизирането на обществото ни.

"В един момент ние порастваме, завършваме училище, университет. Сблъскваш се с доста процеси, в които имаш право на глас и просто те трябва да разберат, че всяко нещо, което се взима в сградата на НС и не само, стига до тях по един или друг начин", допълни той.

Информираността на младежите и трупането на опит от възрастните са основополагащи за изграждането на будно общество с ясни интереси и желание за промяна.

"За да може да си изградим някаква представа, ние трябва да четем активно и да слушаме експертите. Тук въпросът е в нашето поле на млади политолози, на хора, които се интересуваме от политика, че имаме тази отговорност да обясним на хората какво всъщност се случва. Голяма част от хората не са запознати с това и не знаят как да участват. Тук е въпросът, че ние имаме лостове за това как да участваме, но всъщност хората не са наясно с това или, от друга страна, не споделят тази мотивация да участват, защото нищо няма да се промени", коментира младият политолог Атанас Радев.

Според него протестите от 2020 г. дават началото на нова вълна от младежи с искания за политически реформи.

"Протестите от 2020 г. играят политическа социализация на младите хора, защото всъщност започва да се обръща внимание на това какво се случва в държавата, по какъв начин. Младежкото участие на тези протести е фундаментално, защото профилът на хората, които участват, е главно на млади хора от 20 до към 35 някъде", посочи Радев.

"Доста младежи, мои колеги и познати, споделят това мнение, че всъщност след тази 2-годишна криза трябва наистина да дойдат нови хора. Може би това е през призмата на младежите и заради това те решават да се впуснат в "партийното строителство". Защото наистина някои от новите партии имат доста засилено присъствие на младежи, които са до 35 години. Така че по-скоро мотивацията от това, че след 2 години проблеми в страната - политически и не само, е време те да се опитат", допълни Герасимов.

Участието на младите в политиката и интересът им към актуалните теми на деня са важни за развитието на обществото ни.

"Трябва да си дадем сметка, че за да има ефективно гражданско общество, трябва да има участие на гражданите, на младите хора, на всички в обществото, за да може да има дебат по какъв начин да се случват нещата", смята Радев.

"Неизменно политиката засяга всеки - и нас младежите, които сега сме в университет или завършваме. Сблъскваш се с едни процеси, дори да не учиш политология, които те карат да имаш някаква позиция, следиш какво се случва, обществото говори за това. Обществото между другото е доста политизирано в България и младежите няма как да останат извън тази част", коментира Цветан Герасимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живо се интересувам от беге жалки политици и девизът ми е : добър политик е мъртвия такъв
13
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
По е важно да има интерес към мотиката :)))
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До м...да Харвар имат вечерни за преквалификация за безработни но са платени по 100 хиляди $ такса а бащата на Петков беше источил приватизацията при Костов.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите ги видяхме как ги командва Херо Мустафа или Макрон.
10
1
 
6
 
! Отговори
До м...да преди 1 година
Значи ако си бяхте направили труда да прочетете ... Петков не е завърил Харвард а Ванкуварския. В Харвард е карал просто курс. Ама защо да четете като можете да говорите глупости.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото старите ги видяхме 30 години къде ни наредиха. Глупавото соц поколение ни докара до тук общо взето.
8
3
 
1
 
! Отговори
м...да преди 1 година
И важно за отбезване е да са завършили Харвард!!!!!!!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 дупетат си купува мястото в НС с парите откраднати и на практика 90 % от населението което е бедно няма дупетати.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много глупави мисли е сътворил този. Плява.Някакви дочути чужди мисли, сякаш ровени в гугъл. Плашещо е какво поколение ще управлява света.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млад но беден няма шанс с мастити дупетати и олигарси като Пеески и Борисов и всичко се обесмисля.
4
0
 
5
 
! Отговори
.. преди 1 година
този младеж го виждаш а в комбинация с разсъжденията му объркани и няма нужда повече. да ходи на море
3
0
 
2
 
! Отговори
Млад преди 1 година
Искам да стана политик, за да направя яка пачка, бате.
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не е важно, ето Лена Бориллавова е на 27 години, а заплатата й при Кирил Петков е 14 000 лв.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички искат пари без да работат!