"Галъп": При избори днес – резултатите по-скоро същите

ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, ПП – 20,8%, ДПС – 13,1%
11 ное 2022 14:20, Красимир Ангелов
40
"Галъп": При избори днес – резултатите по-скоро същите
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика с резултатите от отминалите наскоро избори. Това показват данни от независимата представителна ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено "лице в лице" с таблети между 29 октомври и 6 ноември сред 809 пълнолетни българи.

При избори днес ГЕРБ биха получили 25,5% от гласовете, "Продължаваме промяната" – 20,8%, ДПС – 13,1%, „Възраждане“ – 10,5%, БСП – 9,4%, „Демократична България“ – 8%. „Български възход“ е около бариерата с 4,5%, а под нея остава „Има такъв народ“ с 3,1%. „Изправи се, България“ и ВМРО са около един процент, съответно с 1,3% и 0,9%.
 
По традиция, в следизборни ситуации картината на общественото мнение запазва инерцията от самите избори с минимални отклонения, а понякога – и с продължаваща инерция нагоре или надолу за формациите, които са отбелязали приятно или неприятно впечатляващ за своята ниша резултат. Явно обаче и в месеца след изборите не са произтекли особени размествания на силите, смятат социолозите.

Според тях при едни скорошни нови избори едва ли може да се очаква висока активност. 38% са онези, които казват, че биха гласували твърдо. 3,7% от тези, които твърдо възнамеряват да гласуват, казват, че биха гласували с „Не подкрепям никого“.
 
По време на проучването са зададени и три експериментални въпроса – техните данни не бива да се четат като фиксирани обществени нагласи, а по-скоро като ориентировъчна картина на обществените инстинкти, доколкото става дума за бъдещи или хипотетични ситуации. Бяха проверени предпочитанията в настоящата ситуация: да се състави правителство, дори с компромиси, или да се проведат нови парламентарни избори. Беше проверено и отношението към идеята да се въведе форма на президентска република. За пореден път бяха проверени и нагласите към въвеждането на еврото у нас.    
 
56% от запитаните избират опцията "Предпочитам да се състави правителство, дори с компромиси", пред 26,7%, които избират „Предпочитам да се проведат нови парламентарни избори“. Останалите не могат да отговорят.
 
Правителство предпочитат мнозинства от близо 80% от привържениците на ГЕРБ, над 60% от тези на ДПС, близо 60% от поддръжниците на ПП, над половината от тези на БСП. И при ДБ искащите правителство не са значим дял, макар като цяло дяловете „правителство“ и „избори“ да не показват голяма разлика. Голямото изключение е „Възраждане“ – където мнозинство от близо 60% са за нови избори.
 
В България трябва да се въведе форма на президентска република, по-скоро се съгласяват 24,5% от попитаните, но 47,5% са по-скоро несъгласни. Като цяло, идеята явно не събужда обществено въодушевление. Това потвърждава и предишни данни на агенцията. Следва да се отбележи, че запознатостта с детайлите по тази тема не е висока. Цели 28% не могат да преценят. 
 
По традиция, перспективата за въвеждане на еврото извиква известна обществена тревога. 55,9% у нас са несъгласни, че България трябва да въведе еврото, а 28,1% са съгласни. 16% не могат да преценят. Този тип нагласи у нас са стандартни от години и не представляват изненада.
 
Любопитното е, че електоратът, който е в най-голяма степен „за“, е този на ГЕРБ, докато всички останали, дори този на ПП показват по-скоро неохота. При „Възраждане“ и особено БСП тя клони към единодушие.   
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 6 ноември сред 809 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ХАхах. Български Възход на Янев, дето хвана 1% миналите избори, сега е с 4,5%? А Славчо не влиза в Парламента? Айде бе!
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе. За герб вярвам, че ше им е голям резултата, ама ПеПеДеБеЛГБТ+ няма да хванат и 10% след като се гушнаха с Пеевски и Бойко. Отделно ДПС над Възраждане? Коцката е луТ и ама си има бая фенове.
35
0
 
0
 
! Отговори
Рептил преди 1 година
Така е. Докато *** и бавни страхливи пумпали ги има, България е застрашена.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно народеца не е обеднял достатъчно и все още слуша и гледа медийната помия щом и комуношмекерчетата второ издание с американски дипломи не му отвориха очите.
33
0
 
2
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Между другото, нали знаете значението на абревиатурата ББР. Бойко Борисов Раздава собствените си пари за магистрали. Тази банка е като БНБ и КТБ. А пък КТБ означава *** Тате Баница. Честито на мултака Рашидов. Продължава да се обажда на приятеля си Илия Павлов, когото го убиха. С такъв председател на НС, нищо добро не очаква България.
32
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Тези от Галъп сънъват избори след избори. Както Бойко Борисов сънума, че продължава да охранява приятеля си от БКП Тодор Живков. Нали съвсем скоро имаше избори, как ако изборите са днес. Та те бяха почти вчера. Смешни политици и техните политолози. Вместо да говорят за избори, да кажат защо се сменят правителства след правителства. Според мен, политическата криза в България е много по-голяма от тази между Русия и НАТО в Украйна. Честито на политолозите. Както и на финансистете от БНБ и ББР.
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" точен" е много точен! Кратко и ясно!
30
1
 
4
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Докато сме във фашисткото НАТО и свръхкрадливия ЕС Българско добро няма да види.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тошко Африkански сега се плюнчи при Ризова и казва, че ще влезнат в следващото НС, което щяло да е скоро.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . независимата представителна ежемесечна изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Това вица на деня ли е или поскоро за седмицата или както пишете референция за месечния виц?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема лошо....избори да има:-))). Избори, след избори, та форумните драскачи да могат да си развиват въображението. А държавата и хората, кучета ги яли.
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа реве,но пак си иска мафията и тези ,които старателно унищожиха България.Това са БСП,ДПС и ГЕРБ и всички тяхни форми на патерици: ***,ВМРО ,"патриоти-Русофили,ИТН с тяхния вампир анти-Българин ,Салвун Трепонов.Избирайте си ги и не се оплаквайте.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като са едни и същи партии как ли пък да е различно? Обаче дайте руси и ще видите. Ние българите имаме 6-то чувство и знаем кои са ни братя, макар и не съвсем.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пепе половината са вече били в Дебе и бягат, че не са били отпред на ;истата за да влезнат дупетати. Сичките са или адвокати или фирмажии и деца и внуци на фашисти преди 1944 г. Няма как да решат проблемите на бедните а ще гледат какво да окраднат.
23
3
 
7
 
! Отговори
УКРАЙНА без армия преди 1 година
Хаха, да бе, точно ще качат проценти ДБ и останалите предатели. Сигурно, ама не е сигурно
22
3
 
7
 
! Отговори
Че кой пък преди 1 година
ви е искал мнението, платени компаньонки от "Скалъп"?!?
21
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо няма нюз за руския сраМ? а НИ ЗАНИМАВАТЕ С ГЛУПОСТИ! хЕРСОН Е уКРАИНСКИ!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно толкова си можем в разсъдъка. Това е положението. Обществото е зациклило яко. Костов е виновен... Още 3000 години той ще е виновен.
19
1
 
6
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
"Политиците и пелените трябва да се сменят често- и то по една и съща причина." ( Марк Твен)
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕРВАМЕ...