Трябва да се навакса: Ваксиналното покритие у нас е под 90%

Д-р Ангел Кунчев: Целта е то да достигне 95%
11 ное 2022 23:20, Елка Василева
149
Трябва да се навакса: Ваксиналното покритие у нас е под 90%
Снимка: архив, БГНЕС

Ваксиналното покритие в страната е спаднало под 90 процента. Това каза пред журналисти Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, преди началото на първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

По думите му причините за това са ковид пандемията и антиваксиналните настроения. Спад във ваксинирането се отбелязва в целия свят.

В България ще трябва да се наваксва с ваксинацията от задължителния имунизационен календар, но дали сме успели, ще разберем през февруари - март следващата година, допълни той. Целта е достигане на ваксинационно покритие от 95 процента, посочи още той. Да се ползват ваксини е най-достъпно, най-евтино и най-ефективно с цел опазване на личното и на общественото здраве, припомни той.

Като предизвикателство д-р Кунчев отчете ваксинирането сред ромите, хората без личен лекар, често мигриращите, както и сред поддаващите се на конспиративни теории. Предстоят срещи със здравните медиатори, добави д-р Кунчев.

Не е висок процентът на ваксинирането сред децата бежанци от Украйна, посочи д-р Кунчев. По думите му украинските бежанци нямат желание да останат за дълго в България и това е причината имунизациите да са с ниско ниво. Кунчев посочи, че 95 на сто от украинските бежанци, пристигнали в България, са жени и деца, като половината от тях са деца.

България въведе изискването за задължително имунизиране срещу полиомиелит за децата от Украйна, които посещават ясла, детска градина или училище.

Д-р Сидхарта Датта, представител на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, каза че е имало огнище на полиомиелит в Украйна, но преди войната, която започна през февруари т.г. СЗО е загрижена за това, че бежанците от Украйна са в много държави. Засилили сме надзора, включително и за населението в Украйна, допълни той.

В България няма случаи на полиомиелит, увери д-р Кунчев. В Европа са отчетени 68 случая на дифтерия, като всички са сред украински бежанци, каза още той. По думите му предизвикателство за европейските държави е и разпространението на холера в Сирия.

От няколко години се борим ваксините срещу варицела и срещу ротавируси да бъдат включени в задължителния имунизационен календар, допълни Кунчев, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
7
 
! Отговори
Въжарят преди 1 година
Скоро Кунчо ще маха с крачета докато виси на въжето!
111
2
 
13
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
"Ваксини", "войни", скъп ток, инфлация - все "благинки" от поdлогите дето се наричат "управляващи", които имат една единствена цел - ограбване и отклоняване на вниманието от цифровото евро. "Спасителия" от Възраждане лае нещо там за някакъв измислен патриотизъм, колкото да поддържа версията на господарите му за "опозиция", това бил направил, онова бил направил. За цифровото евро, което е в тестов период от 2 години тоя ypъфляk възрожденски мълчи като г-ъ.з.
110
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антиваксърите на Путин русофилите въZZраждане загубиха всичко
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим 95% от 9,000,000,000 = 1/2 милиард, опаа! Не беше ли тази цифра желаната за НСР ?
108
1
 
15
 
! Отговори
Били Спасителя преди 1 година
Няма нужда. Българите изчезват и без ваксини. Не се престаравайте. Планът и така си върви добре.
107
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една нормална държава, тоя пишман-доктор ще го ваксинират по няколко пъти на ден санитари от ромски произход в Бобовдолския затвор!
106
2
 
23
 
! Отговори
Тоя па преди 1 година
Както е казал народа-Луд умора няма-само се поти! Тоя за тия *** пари така се е надупил,че вече главата му е в задни-ка и си е осмърдял сам мозъка!
105
2
 
18
 
! Отговори
Не думай преди 1 година
Всички оставащи на теб да боцнат
104
1
 
6
 
! Отговори
Натопорчев преди 1 година
До Гугутка Заспалова Споко, рожбо...! Ас шъ съ погрижа мноооого пъти за това... Спринцофкътъ ми е мнооооого твърда и приятна!
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който имале акъл ... Инвестира в Пфайзер.
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Всяко десето дете е с видими поведенчески проблеми и аутизъм." - Лош ген. Не се чисти. А трябва!!!
101
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да спреш да поръчваш милиони безсмислени ваксини които ги плащаме и после изхвърляме. Очевидно е,че повече от 100 хиляди няма да се ваксинират за цялата година. Само хвърляте стотици милиони в кофата и си траете за това. Прокуратурата защо спи
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като видях последните данни в чужбина, някак си щемпропусна :)
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М му на кунчев. М им на ваксините
98
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин разтъпка американските лаборатории в Оркайна и епидемиите рязко стихнаха. Вечна слава!!!!!
97
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти варицела не си ли карал, бе продажник? А ротавирус? Увредихте цяло поколение деца с вашата алчност за бонуси. Всяко десето дете е с видими поведенчески проблеми и аутизъм. А леките случаи никой не ги брои. Утре тези деца трябва да стават пилоти, шофьори, лекари. Как си представяш бъдещето с толкова увредени деца?
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се навакса с вакса хахахахахах
95
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така не се намери досега един министър на здравеопазването да уволни тоя Кунчев? Достатъчно вреди нанесе на хората, а има наглостта и още да се показва и да дава акъл..
94
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинираните живеят във вечен страх дали няма внезапно да починат и всяка вечер се молят да се събудят сутринта. Щото разбраха, ме се прецакаха сами. И така до живот. Не е лесно.
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксината за грипа е лудница - бодеш се и боледуваш от грип :)