Свежата синя кръв: Разцеплението през 2001 беше грешка

Мажоритарният кандидат на сините за Враца Валентин Стоянов пред Dnes.bg
24 юни 2009 16:08,
138
Свежата синя кръв: Разцеплението през 2001 беше грешка
Валентин Стоянов. Снимка: Личен архив

Валентин Стоянов е завършил Право в СУ „Св. Климент Охридски" и е специализирал Право на Европейския съюз и международни икономически организации в Германия, Университета в Хамбург.

Работил е във финансовия сектор и сектора на недвижимите имоти. Член е на Контролния съвет на СДС, като е и съветник на Мартин Димитров. 

Кой е Валентин Стоянов и какво го накара да влезе в политиката?

Валентин Стоянов е юрист, на 29 години. Активно се занимавам с политика от около година и половина, а съм член на СДС от около шест.

Това, което ме насочи към политиката, е желанието ми за реална промяна, особено в родния ми край – Северозападна България.

Знаете, че там има едно специфично статукво, доминирано от друга политическа сила, и това е една от основните причини за тежката ситуация в региона.

Имаш ли роднини, които са част от т.нар. политически елит?

Не, нямам. Сред роднините ми няма и партийни членове.

Защо избра синята идея, личностните ти убеждения десни ли са?

Синята идея е едно от най-хубавите неща, които са се случвали в българската политическа действителност. За съжаление през годините много хора основателно се разочароваха и отдръпнаха.

Мисията на младите в политиката е отново да върнат на обществото ни надеждата за реална промяна. 

Дясното означава няколко базисни неща.

По-малка намеса на държавата и нейните структури в частния живот на гражданите, по-малко бюрокрация, повече лична свобода, по-ниска данъчно-осигурителна тежест, минимална намеса на правителството в икономиката и приоритет на частната стопанска инициатива, по-малко или облекчени регулационни режими от страна на чиновниците.

С какво Синята коалиция е по-добра алтернатива от останалите?

Синята коалиция привлича голяма част от най-образованите и демократично мислещи българи и това самò по себе си е показателно за нашата роля в българската политика.

Това, което предлагаме като алтернатива, са качествени, образовани и можещи хора, както и опит в измъкване на България от две стопански кризи – тези, причинени от управленията на Луканов и Виденов.

Мнозина определят съюза с ДСБ като грешка, има такива настроения и в самия СДС. Какво е твоето мнение?

Знаете ли, много хора забравят една проста истина, която е изписана и на фасадата на Народното събрание, а именно „Съединението прави силата”.

Ясно е, че между СДС и ДСБ принципни различия няма, съществуват по-скоро някои междуличностни противоречия, които в някаква степен бяха изгладени през последните месеци.

Истината е, че разцепленията вдясно след 2001 г. бяха огромна грешка и това отблъсна много от нашите симпатизанти...

От друга страна – консолидацията, която имаме от началото на годината, вече носи реални резултати. Синята коалиция изпраща двама свои представители в Европейския парламент, докато преди 2 години разединени не успяхме.

Само обединени ще сме силни и хората ще вярват в нас.

Не те ли е страх, че ще останете в сянката на Иван Костов?

В никакъв случай. По-скоро съм на мнение, че СДС, ДСБ и другите партии от коалицията се допълват взаимно и всеки дава своя принос към общата кауза.

Коя е основната ти цел като мажоритарен кандидат от Враца?

Основната ни цел е тази за популяризиране и реализиране на проекта Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Проектът е напълно реален, още повече че има заявен интерес от страна на две частни международни компании с огромен опит в изграждането на енергийни общности.

Този интерес съвсем скоро ще бъде деклариран и пред медиите. Големият проблем е, че сегашното правителство умишлено неглижира проекта за Седми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, тъй като управляващите дават приоритет на друг енергиен проект, който да бъде построен от компании, близки до властта, при това – с огромен кредит, който ще бъде изплащан от българските данъкоплатци.

Изключително важно е да се отбележи, че Седми реактор ще бъде изграден с частни капитали, а не със средства на българската държава.

На всеки е ясно, че в "Козлодуй" е изградена цялостната инфраструктура – там са лицензираната площадка, електропроводите, разпределителното устройство, там са и хората, които могат да управляват ядрена централа.

От тази гледна точка няма никакво финансово или техническо обяснение за това да не се даде незабавен приоритет на изграждането на нова ядрена мощност именно в "Козлодуй"... Впрочем социално-икономическият ефект за района, а и за България като цяло, би бил огромен.

Електричеството от Седми реактор би струвало около два пъти по-малко от това, произвеждано от ТЕЦ-ове или АЕЦ „Белене”, директната заетост би била за поне 3500 души (без да отчитаме мултиплициращия ефект от такава инвестиция)...

Нищо не оправдава сегашните управляващи, че предпочетоха авантюристични пред реални проекти.

Смяташ ли, че избирателната система имаше нужда от промяна в посока мажоритарен елемент, след като мажоритарните кандидати отново са партийни фигури?

Категорично да! От друга страна, сегашният модел е принципно погрешен и на всеки е ясно, че беше създаден само с оглед на предстоящите избори.

Смятам, че освен повече на брой мажоритарно избираеми кандидати, могат да бъдат въведени и преференции за пропорционално избираемите в листите. При това – без минимален праг.

Кой ще е първият законопроект, който ще внесеш, ако станеш депутат?

Бих променил данъчно-осигурителното законодателство с оглед намаляване тежестта върху гражданите и бизнеса в условията на криза.

Конкретно, смятам че от 1.01.2010 г. трябва да бъдат намалени осигуровките – с 5 процентни пункта, данъкът на ЕТ – от 15 на 10 процента, данъкът върху дивидентите – на 1%.

Трябва да бъде намален и ДДС върху лекарствата – на 5%, както и да бъдат съкратени сроковете за възстановяване на ДДС.

Как ще накараш хората да се интересуват от политика, след като сме залети от взаимни обвинения и почти не се виждат ясни идеи за управление?

През последните седмици мисля, че накарах доста хора в моя избирателен район да се поинтересуват от политика, тъй като им предложихме реална алтернатива на сегашното статукво.

Крайно време е на преден план да излязат млади и енергични хора с професионална биография, а не бюрократи, партийни апаратчици и бивши комсомолски секретари!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
0
 
! Отговори
(puke) преди 14 години
Не мога да понасям Мартин Димитров... Какви сини, какви глупости. Тези престъпници продадоха държавата на такива като Галев, а сега се чудим защо влизат в политиката, защото те ги създадоха тия!
136
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
Десните през 2001 бяха вече разединени. Просто Костов беше достатъчно смел и решителен за да обособи друга партия. Имаше хора там, които искаха обалги, и той ги остави на политически залез. Просто някои неща не могат да бъдат обяснени на обикновените хора и те си мислят, че Костов разедини десницата.
135
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
Това твърдение е много плоско. От къде сте сигурни, че са падали парици. Знаете ли, че БСП и ДПС не желаеха България да се присъедини в Нато и ЕС. Това мислите ли, че е случайно. А знаете ли, че искаха да приемем албанците от Косово в България. В отричането си не предлагате никава алтернатива. Кого считате за най-способен?
134
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
НЕ знам защо мислите така, но ако си спомняте, правителството на Костов успя единствено от всички до сега да стабилизара държавата. Кражба е когато обесняваш на хората, че поради спряните пари от ЕК ще финансираме със средства от бюджета. Считате ли, че ГЕРБ ще може да управлява сама. Ако сега Вие трябва да решите правителството с кого ще коалирате Герб?
133
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
В този формум бях задал въпроса за класиране на минисър председатели от най-способните до най-неспособните. Предлагам сега всеки да си зададе този въпрос. Трябва да избираме най-добрата алтернатива, а не перфектното правителство. Извинявайте, но и ние не сме перфектния народ за управление. Костов успя да спаси държавата преди 10г. и се беше правилно че закри губещите предприятия пълни с мързелив и слабо приозиводителен персонал. Истината понякога боли но съкращаването на 400 000 човека беше прав
132
0
 
0
 
! Отговори
henry преди 14 години
haha... super nai golemite zagubenqci v bulgarskata politika tochat zubi da ni upravlqvat.A ako se koalirad sus mafiqta ot Gerb stava strashno
131
0
 
0
 
! Отговори
Хари преди 14 години
Грешка е съществувате като политическа формация като цяло.А още по-голямата грешка от вас са тия от Герб.Не ми се иска да си представя заедно на какво сте способни
130
0
 
0
 
! Отговори
ENI преди 14 години
ZA KOSTOV E VSE TAQ S KOGO UPRAVLQVA DNES I S KOGO UTRE VAJNOTO E DA E VAV VLASTTA I DA PADAT PARICI
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За мен и Синята коалиция и ГЕРБ са с еднакви цели. Да вземат възможно най много от държавата и да си живеят животеца. Това определено няма да е добре за държавата, а и не трябва да се допуска.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Pariqta s naimenowanie "sinqta koaliciqa" e greshka ! Bulgariq ne zaslujava kradci ot takowa golqmo rawnishte. Neka si sedim s po mijawite w bransha kato GERB. Dolo Kostow!!!
127
0
 
0
 
! Отговори
Да е ясно преди 14 години
иВЕЛИНА ,ЧЕ КОЙ РАЗЕДИНИ ДЕСНИТЕ ?? зАРАДИ ЧИЕ НАРАНЕНО ЧЕСТОЛЮБИЕ ЦАРЯ НАПРАВИ ЗАВОЙ КЪМ БСП ,И ......
126
0
 
0
 
! Отговори
az българина преди 14 години
Българинът страда,защото грешно идентифицира източника на несполукото си и не вижда по-далече от чинията си.Костов-БСП.Така тъпият българин вижда проблемът в държавата си.А не вижда,че след 10 години държавата му ще стане с една трета по-малка , а той 3 пъти по-беден,защото го мързи да излезе да гласува не срещу БСП или срещу Костов , а да гласува,за да няма Косово в България. САМО ПЕЙСТВАМ!!оСТАНАЛОТО Е МЪЛЧАНИЕ
125
0
 
0
 
! Отговори
Ivelina преди 14 години
Do maloumnicite deto pliuqt Kostov tukVijte kakvo stava v Bylgariq, vijte novinite ot dnes130 mln leva gibim po SAPARDRaport na Dominique de Villepain ne chetohte li, ami prochetete da vidite kolko hvali Bylgarskoto ni tursko pravitelstvo. A Stanishev samo si go mesti ot krachul v krachul, Dogan si prevyrta broenichkata i psuva pod mustakKeleshi
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българинът страда,защото грешно идентифицира източника на несполукото си и не вижда по-далече от чинията си.Костов-БСП.Така тъпият българин вижда проблемът в държавата си.А не вижда,че след 10 години държавата му ще стане с една трета по-малка , а той 3 пъти по-беден,защото го мързи да излезе да гласува не срещу БСП или срещу Костов , а да гласува,за да няма Косово в България.
123
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
Чесно да ви кажа, съжалявам че кризата не стопи отново спестяванията на българския народ както през 1996 и да има 25% безработица. Тогава може би споменът за Станишев и Доган ще бъде по ярък....Няма да позволим фалшифициране на изборите. Ако трябва ще стане както в Иран. Писна ми от малодушие. Не е изключено това да запали бурето с барут.
122
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
Да ще гласуваме защото той е и най-опитният и способен политик. Не напразно БСП и ДПС се опитват по всякакъв начин да го елиминират от политическата сцена...и за малко да го направят през 2007г. За комунистите Костов е враг номер 1. Вие си направете изводите. Не съм срещал по-далновиден политик от него. За разлика другите, Костов притежава решителност и знае какво да предприеме в трудни моменти. Стига сме правили експерименти с БСП. Не ви ли стигна, че фалирахме през 1996г. Стига мазохизъм...
121
0
 
0
 
! Отговори
Ivelina преди 14 години
Papi, ostavi gi tezi cherveni keleshi s tehnite prostotii syboriha cqlata dyrjava, a Kostov bil greshka. Greshkata se vie, Stanishev, Sedefchov i Dogan,ne vidite li?I oshte neshto, naistina mnogo mladi hora inteligentni i s evropejsko mislene shet glasuvat za Kostov, no votyt pak shte byde falshificiran, eto tova shet stane, kakto stna predi 4 godini, kakto stana i na prezidnetskiet izbori.Gadni mrysni komunisti i do tam doprqhte da falshificirate izborite!!!
120
0
 
0
 
! Отговори
до 106 преди 14 години
Ами защото по времето на Костов СДС беше разцепено от обидения Костов,а сега отново необидения Костов го обединява!Просто човечеца иска отново да прави вотове в парламента!За друго вече не става!Така че,гласувайте за Костов,къв е проблема!?:)))
119
0
 
0
 
! Отговори
слепи ли сте преди 14 години
С колко мандата ще сте в НС41? Е....и? и с нулеви възможности за ефективни действия.Ако милеете за синята идея и завой на дясно ...Генерала с 3 е едиствената възможност.Осъзнайте го !
118
0
 
0
 
! Отговори
Papi преди 14 години
Единственото за което обвинявам Костов, е че не успя да реформира съдебната система. Просто не му стигнаха силите за това. Ако до 5 години няма промяна в начина на налагане на справедливост в България и сдебната система не се реформира, колкото и да ми е тъжно, ще напусна България. Това трябва да е приоритет номер 1 на новото управление. ИСКАМЕ СПРАВЕДЛИВОСТ.