Почина бившият вицепремиер Александър Божков

Той бе министър в правителствата на Софиянски и Костов
23 авг 2009 17:57,
329
Почина бившият вицепремиер Александър Божков
Снимка: Булфото

 

След продължително боледуване почина бившият вицепремиер Александър Божков.

Роден е на 9 август 1951, в София. Завършва американски колеж в Багдад и Висшия машинно-електротехнически институт в София, специалност машинно инженерство.

Вицепремиер и министър на промишлеността в служебния кабинет на Стефан Софиянски, остава на този пост и в правителството на Иван Костов.

Освободен е края на 1999 по предложение на министър-председателя за структурни и персонални промени в правителството и е назначен за главен преговарящ с Европейския съюз. Подава оставка от този пост на 9 юни 2000.

От 2000 година е съпредседател на Центъра за икономическо развитие, водещ на музикалното предаване „Музика за душата“ по Дарик радио.

През 2004 е осъден на две години условно с тригодишен изпитателен срок за безстопанственост на цех в село Цалапица.

През юли 2008 г. е оправдан и по последното дело срещу него - това за компенсаторните записи на Енгибарова-Шмид.

Твърди, че всички тези дела са образувани от тогавашния Главен прокурор Никола Филчев като политическа поръчка.

Александър Божков е женен, с една дъщеря.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До ИванБРАВО!!!!БРАВО!!!БРАВО!!!
305
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Изедниците и грабителите на народа, винаги ще останат на БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА. Дори да не ги оплюваме, което все пак наистина не е христянско спрямо покойници, то тяхното място ще си остане ЗАВИНАГИ там. Хубаво е че народът помни, въпреки опитите за мозъчна промивка. И това че историята се пише от победителите, също е вярно, но още по-вярно е че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛЪЖЕ НАРОДНАТА ПАМЕТ!
304
0
 
17
 
! Отговори
бг преди 14 години
като бях младичък, казвах че ще пикая по гробовете на разни другари. обаче сега ми изглежда неморално. колко обаче неморални са били те, за да ми се прииска такава екзотична малка нужда ?
303
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
***, та ***! Да ти го намаам в човката! Масларова открадна по-малко от Ал. Божков, нали! Да ти начешем гъзурляка, ***!
302
0
 
17
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Наистина не е хубаво да се говори лошо за покойниците. Но пък от друга страна същите тези покойници (или поне въпроснят) приживе не се посвени да ограби народа, да приватизира криминално предприятията и да изхвърли на улицата без хляб и препитание работниците и семействата им, докато самият той тънеше в лукс, охолство и алчност. Това християнско ли е според вас ?
301
0
 
17
 
! Отговори
kyky преди 14 години
валентина, за всичко, което казвам, имам и доказателства и документи.... а това, че *** не искат да си признаят, че съсипаха българия така, както никой досега, и се мъчат да прехвърлят вината на другите - взимаме примера с балкан и им го удряме в главите.... великия божков и великия костов продадоха балкан за по-малко, отколкото беше стойността само на слотовете на балкан на хитроу, ако не знаете... сега плюйте, измисляйте си, ама няма да промените факта - другаря божков ви трасира пътя
300
0
 
17
 
! Отговори
валентина преди 14 години
а може ли един от вас да даде едно, едничко доказателство, за това, което пишете! А? или с тези плювни задоволявате нещастните си комплески! е, той си отиде, по-умни, по-богати , а най-вече по-малко мързеливи ли ще станете, БОКЛУЦИИИИИИ!!!!
299
0
 
17
 
! Отговори
валентина преди 14 години
леле, колко гаден и зъл е този народ, дори към покойници нямат смирение, това е направо ужасяващо!!!!! Нали сте християни уж бе!!!!!!! БОКЛУЦИИИИИ!!!!!!
298
0
 
17
 
! Отговори
Таня преди 14 години
До *** и ПетровНе си формирам мнението от вестници, не членувам в пария. Не съм *** или трактористка, но явно *** комуникира само с такива. Какъвто човека, такава средата, аз й прощавам. Не коментирам политика Божков, коментирам щедрата му ръка, отнела националното ни богатство и подарила го на някого,той си е знаел срещу какво. Лека му пръст, ще го помня само с поразиите в икономиката.
297
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето какво означава ***: СД-раст - абревиатура от Сергей-Доган - растСД-раст.Другарю ГОЛЯМО КУКУ, ама много голямо КУКУ, болният ви мозък може би има предвид седесе-раст.Точно вие сте Сергей-Доган-раст
296
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
другарю куку, бесеперасте, идете на лекар, бесеперастията ви е изпила мозъка. Аман от бесеперасти. Познаваш на баба си хурката бесеперастична, престани да спамиш, бесепераст с бесепераст
295
0
 
17
 
! Отговори
kyky преди 14 години
ех,другарю петров, другарю петров, тая седерастия ви е изпила мозъка... каза ви се, че познавам безславно напусналия ни престъпник, какво странно има?и случайно да сте разбрали че съдиите в българия имат имунитет и са несменяеми, освен ако не извършат някоя голяма простотия? ех,то бива бива напъни безмозъчни да оплюете опонента си, ама опитайте се от време на време да проверявате каква е истината, че ставате много за смях...то верно от седерастеене и малкото мозък сте си загубили, ама чак пък...
294
0
 
17
 
! Отговори
do 293 преди 14 години
Народа ги докара начело, после те му били виновни..... Бай *** не се научи че хора отиват във власта освен благодарение на гласувалите, ами и на негласувалите! За това и мистър 10% се смени със мистър 30% (толкова струваше да получиш обществена поръчка за ремонт на даскало или ж.п гара).... И какво стана, май 10 беше по добре от 30....
293
0
 
17
 
! Отговори
panzar преди 14 години
Зелката -дъщерята,Луканката-,,9гр. в сердце'',Саймън - Кубрат, Кюфтето -раче.Ред е на останалите ***,докарали народа до това дередже - да се радва натакива събития.А те много добре се знаят кои са.Кои си напълниха гушките,аи продължават да ги пълнят,възползувайки се от доверието,което им гласувахме 97ма и 2001г.
292
0
 
17
 
! Отговори
expert преди 14 години
abe biva li taka be, vie hora li ste, 4ovekat e po4inal v kraina smetkamir na praha i, sasho!
291
0
 
17
 
! Отговори
петров преди 14 години
Не се сърдете на Таня и Куку / ника е точен !/.Те, да знаете, как го познаваха Божков, лека му пръст ! Как спориха и се бориха с политиката му. Пък, как му дадоха по едни 10 % от .... ите не знаят какво, ама, няма значение. Простака винаги е много информиран. Между другото, за "назначения от Костов съд". Ами, куха кратуно, не знам за назначение с мандат 8 / осем / години.
290
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нещо против псувните срещу комунистите ли имаш? Жегва ли те в комунистическата душа лошата дума срещу вас.
289
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Наистина, вестник труд и слави промиха мозъците на простолюдието.
288
0
 
17
 
! Отговори
КазахХау преди 14 години
Браво на Форумците, така ми харесва. Триста юнашки мнения!Догмо-крацията поне това право дава...AD ASTRA PER ASPERA! Демек ПРЕЗ ТРУДНОСТИ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ - това предложиха политиците на БГ-хората... Дано живите политици прочетат форума, защото той е днешна Б-я.
287
0
 
17
 
! Отговори
kyky преди 14 години
интересно, защо аргументите на защитниците на този доказан престъпник са само псувни по комунистите? в крайна сметка назначения от *** съд не можа да си затвори очите и го призна за виновен, ама във вашигте очи той още е ангелче, така ли? халал да са му милионите, да си ги загърне в пликче и да си ги пъхне в ковчега под възглавничката....