Плевнелиев върна Закона за чужденците

Има забележки към облекченото получаване на гражданство
16
Плевнелиев върна Закона за чужденците
Снимка: Ройтерс, архив

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет на 24 октомври, с който се променя Законът за българското гражданство. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева  в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Приетата разпоредба не е нова. Този текст действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона.
 
Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване. Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката, се припомня в съобщението.
 
Президентът подкрепя създаването на възможности за привличане на чуждестранни инвестиции, но при законодателно предвидени гаранции срещу заобикаляне на закона. Приетият нормативен акт не предвижда работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиване на чужденци. Не се създават условия за насърчаване на реални инвестиции в икономиката, за устойчив положителен ръст и за откриване на работни места, пише в мотивите си президентът.
 
Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство.

Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева. Слабостите на законодателството относно придобиване на статут на постоянно пребиваващ чужденец се пренасят и по отношение на облекченото придобиване на българско гражданство.
 
Според държавния глава преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи. По тези съображения в края на миналата година той наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за инвестициите.
 
В правомощията на законодателя е да създава облекчен ред за придобиване на гражданство по натурализация, но водещи трябва да бъдат заслугите на лицето към България и интересът, който държавата има от това - да създаде посредством натурализацията политическата и правната връзка държава-гражданин.

Гаранциите срещу злоупотреби с право при придобиване на българско гражданство са изключително важни. Освен български гражданин, чужденецът става и европейски гражданин, което води до придобиване на политически и икономически права и свободи, включително и на правото свободно да се движи и да пребивава на територията на държавите-членки на Европейския съюз. България като държава-членка на Съюза, която иска да стане част от Шенгенското пространство, има своите задължения и отговорности, налагащи създаването на ефективни гаранции срещу заобикалянето на закона, се казва в мотивите на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
laura преди 10 години
Росен Плевнелиев е президент на мафиотската държава,която Бойко Борисов създаде. Дори самият Плевнелеив може да се разглежда като интелигентното продължение на проекта Борисов.
13
0
 
0
 
! Отговори
Hristo_Ganchev преди 10 години
"Президентът подкрепя създаването на възможности за привличане на чуждестранни инвестиции, но при законодателно предвидени гаранции срещу заобикаляне на закона. Приетият нормативен акт не предвижда работещ механизъм срещу злоупотреби с правото на постоянно пребиване на чужденци." - Брех, и какви предложения той може да даде той тогава, след като забраняваш нещо, трябва да си наясно, какво можеш да предложиш??
12
0
 
0
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
знае ли за какво става дума в този закон? защото през последните месеци само се разкарваше по разходки в чужбина и се чудя как му е останало време да прочете закона.
11
0
 
0
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
Плевнелиев явно е притеснен по-скоро от факта, че БСП просто много са занижили мизата, тъй като предложението на ГЕРБ бе за 4 млн. лв. и 50 работни места?! Никой не говори обаче за други далеч по-обективни критерии като съдебно минало, какъв бизнес ще се развива и пр. Плевнелиев в момента от ирландска пастирка се опитва да се преквалифицира в европейска такава. Ако толкова го бе еня за нациолнална и европейска сигурност, защо не свика по-рано КСНС, има противоречие тук.
10
0
 
0
 
! Отговори
! преди 10 години
7, ти изобщо четеш ли какво е написано горе, или просто плямпаш каквото ти дойде !?!
9
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Никакъв плевнелиефф и никакво правителство нямат власт над геноцида. Трябва да се убиват евреи за да има някакви промяни. Ако продължаваме да отлагаме, ще дойде времето за всеки за срещу всеки за размахва нож. Тогава ще убиваме за кеф, а сега можем за спасяьването на България.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХИПОТЕЗА: ГОТВИ СЕ МАСОВО ЗАСЕЛВАНЕ НА МИЛИОНИ АРАБИ И *** МЮСЮЛМАНИ В БЪЛГАРИЯ. ТОВА СТАВА КАТО СЕ ВКАРВАТ НАЙ -ВЕЧЕ БРЕМЕННИ ЖЕНИ И ДЕЦА, ЗАЩОТО ПОСЛЕ ИМАТ ПРАВО ДА ДОКАРВАТ ЦЕЛИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА ОТ ПО 10 ЧОВЕКА, СЪГЛАСНО Закона за убежището и бежанците. Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Чужденец с предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут има право да поиска да се събере със семейството си на територията на Република България. ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ТАЙНА, КОЯТО СЕ КРИЕ ОТ ХОРАТА. Затова тук идват толкова жени и деца, за да може сле
7
0
 
7
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
..получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.**Що за малоумие е това ? Всички български закони и наредби в междуредието си учтиво канят за тяхното нарушение. Толкова ли е тъпо управлението?Гражданство не се дава така. Временно пребиваване до 5 години при инвистиция само в производство като 40% от инвистицията остава залог гаранция за спазване на регламента. Дайте да ви направя законите и ще се оправите
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не знам кой още обмисля атака, те подкрепиха турци и комунисти (без волен това правителство нямаше да го има)
5
1
 
17
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕГА НИКОЙ НЕ МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СИГУРНОСТТА Й И ТАЗИ НА ГРАЖДАНИТЕ !
4
0
 
21
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Изгонихте българите сега ще прибирате какви ли не.И мотивите съобразени с европейските граждане ,а не със сигурността на нашата държава.1-2 млн.лева на чужденците ще ни решават проблемите с безработицата,със здравеопазването,а за тяхното приобщаване колко ще отидат?
3
8
 
10
 
! Отговори
t-t преди 10 години
Bravo gn Prezident, pone imame edna instutucia koiato proiaviava ZDRAV razum - v opredeleni slu4ai :P
2
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички имигранти вън от България.Браво на АТАКА пак единствена доказа че мисли за България
1
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добрия президент!!!!!!!!!!!!! Страшилище за олигархията, мафията и предателите от атака!!!!