Пенсиите – ябълката на раздора за кабинет на ГЕРБ и РБ

От ГЕРБ искали да остане правосъдният министър, на енергетиката...
21 дек 2016 09:37,
29
Пенсиите – ябълката на раздора за кабинет на ГЕРБ и РБ
Снимка: архив, Bulphoto

Повишаването на пенсиите се е оказало финалната тема, по която партиите, договарящи нов кабинет с мандат на Реформаторския блок, са се разминали, посочи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. След като всички други различия са били изчистени, е останало да се разберат с колко да се повиши минималната пенсия.

"Стигнахме до компромисен вариант да се увеличи до 180 лв, с 12-13%, което ще струва на бюджета 133 млн. лв. и това беше допустимо", посочи Цветанов. Ответната страна обаче е настоявала за 200 лв. минимална пенсия, което ще утежни бюджета с около 1,3 млрд. лв, ако влезе в сила през януари и 900 млн. лв. ако влезе в сила през април, уточни той. Позицията на финансовия министър в оставка Владислав Горанов е била, че пенсионният модел не бива да се изменя, но е подкрепил повишаването до 180 лв.

"Най-добрият вариант в момента е Бойко Борисов да управлява до 22 януари", посочи още пред bTV зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му ситуацията, в което сме изпаднали е прецедент. Той беше категоричен, че БСП не са готови за избори и управление.

Още по темата

Цветанов добави, че премира в оставка Бойко Борисов е отказал а бъде предложен за премиер, тъй като тогава спекулациите биха били по-големи.

"Имаше желание от РБ да дадат възможност сегашният премиер да състави кабинет и да бъде внесен за гласуване. Но премиерът отказа да бъде предложен", каза той и добави, че от ГЕРБ са били склонни да дадат министри за нов кабинет.

"Искахме да остане правосъдният министър, на енергетиката, социалната политика на Зорница Русинова. Като имена не сме влизали в детайли, само споделихме, че сме в състояние да предоставим министри за бъдещ кабинет. И това със санкцията на Борисов", уточни Цветанов.

Той добави, че е некоректно да се твърди, че има напрежение в ГЕРБ между него и Борисов и няма противопоставяне между двамата.

По повод обсъжданите имена за премиер в нов кабинет Цветанов потвърди, че това са били Петър Москов, Румен Христов и Найден Зеленогорски, но беше категоричен, че персоналният състав трябва да се остави на заден план докато не се изясни каква ще е политиката на този кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
До 10, 15, 16 преди 7 години
Вдигнат ли се минималните пенсии с 12-13%, след това всички останали пенсии ще бъдат преизчислени на същия принцип.Не знам само какво ще стане с онези, които днес получават тавана на пенсиите. Дали е било предвидено и те да се увеличат с 12-13%? Защото, ако това не се направи, те ще са ощетените.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи пенсии малки субсидии. Еееее тая няма да я бъде. Най голямото престъпление е да посегнеш на парите на управляващите.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите и хората на Радан са единни - трябва да се намалят субсидиите и парите да се пренасочат за пенсии и заплати. Герб и ДПС са основните противници на тази идея, а Горанов е основният идеолог на тезата "ИКономии, икономиии, икономии". Той препоръчва минималната заплата да не се вдига следващите 3 години.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Патриотите казаха откъде да се намерят парите за пенсии - режат се субсидиите и готово. Слага се един таван от 3 милиона и всичко над него се дава за заплати и пенсии. Обаче Горанов стиска парите и се обяви срещу този план, той командва в Герб не по-зле от Цветанов. Неговата политика е на икономиите.
22
0
 
1
 
! Отговори
Ok преди 7 години
Togava prastame vednaga v izvanredna pensia tesi nedosegaemi...da ima rozovocherveni iabalki na znanieto...
21
0
 
3
 
! Отговори
човек - бивш преди 7 години
Престанете другари журтаглисти да споменавате още Реформаторски блок. Такова нещо не съществува. Това е сбирщина от неуспяли политици, които се мъчат да бъдат забелязани. Кунева, Христов, Лукарски, Зеленогорски. Наистина зелен, кои са те? НУЛИ!Истинските реформатори са само 8% от това население и ние през това столетие няма да управляваме. Няма, защото най-голямата глупост, която се изрича е "мъдрия т трудолюбив български народ".
20
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
До реалистТака е, защото пенсиите, които да се вдигнат до 180 и до 200 лв са различен брой. Трябва всички пенсии да се увеличат с еднакъв процент.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно си прав . Не Проверката , а Справедливостта е Висша форма на Доверие . Но какво да кажем за сините каскети , които последваха примера на червените и чийто Приоритет е интересчийството , а не Справедливостта . Освен партийни интереси има и общочовешки интереси на тоя Свят .
18
1
 
14
 
! Отговори
Лъчо Мозъка преди 7 години
Пенсиите на всички могат да се удвоят, ако спре да се краде. Ама няма...
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Греховете със сигурност ще се плащат , но никой вече не му се слуша , как някога имало революция , окупация , Народен Съд и как са били унищожени богатите и интелегенцията на България . Знаем за еврейския план за унищожението на България и арабския план за унищожението на Израел . Наивност до безобразие . Всесилен е Народът , а не финикийският Знак .
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето червени каскети , които са пенсионери подкрепят вдигането на пенсиите на калпак ,защото те са от тези , които не са внасяли вноски или са се осигурявали на минималната заплата , а тя по тяхно време беше 120 лв. Сега обаче искат пенсии по 300 лв. Какво обаче да кажат хората с високи пенсионни вноски .
15
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Пак ви манипулират с тази заигравка с пенсиите.Патриотарите искат да привлекат възрастните хора,а гербаджиите търсят оправдание за глупостите си .Така лесно пенсии не се увеличават -на ангро.Дайте сега 300 лв мин пенсия,добре ами този които е работил 40 години и има 300 лв пенсия сега какво правим.Честно ли е спрямо него и обществото.За тази работа трябва много умни и компетентни хора,а не партийци да се съберат и да поработят яко и да се поправи тази несправедливост.За пиар акции няма място.
14
2
 
12
 
! Отговори
socialen преди 7 години
СДСто си заминава пак. Те са турбокапиталисти и за социалното неравенство, бедност и безработица.
13
3
 
16
 
! Отговори
socialen преди 7 години
ПП ГЕРП искаха да раздават за последно предизборни подаръци, за да излъжат някой друг лапнишаран да гласува за тях, защото нямат електорат. Довиждане, ПП ГЕРП! Довиждане, Борисов!
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От пенсии не се краде а от санирането е безобразно лапане. Нег~дници!
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за Широката Коалиция . Европа ще е недоволна . Иначе всичко си е по - нашенски . Оформя се Градация . Препъни камъче , ябълката на раздора и в заключение Кутията на Пандора . Змията отново е в Нашия Рай . Но този път Ябълката е горчива и никой няма да я яде , вследствие на което Кутията на Пандора няма да се отвори . Подаряват на БСП пенсионерския ВОТ .
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До да попитамАз съм пенсионер и не съм съгласен да се повишават пенсиите ей така на калпак . Който си е внасял добросъвестно вноските сега да няма значение , а който е ял и пил цял живот хайде да му дадем 300 лв. Ами този с 310 лв. на месец как ще се чувства . Знаете ли , че масовата пенсия на лекарите е около 350 лв. Така не се прави никъде в Европа . Такива предложения може на направи само бивш доносник на ДС , др. Каракачанов .
9
2
 
20
 
! Отговори
Снимката кърти! преди 7 години
Изключителна фотография! На заден план родолюбците, патриотите, истинските българи отдали целия си живот на Майка България, апостолите на свободата Георги Бенковски и Захарий Стоянов! На преден план ***, националните предатели, гробокопачите на България, ненаситните крадци и престъпници Бойко Борисов и Цветан Цветанов! Каква епитафия!!!
8
2
 
25
 
! Отговори
да попитам преди 7 години
Аз не разбрах как пенсията "да се увеличи до 180 лв, с 12-13 %, което ще струва на бюджета 133 млн. лв,а до 200 лв. минимална пенсия, ще утежни бюджета с около 1,3 млрд. лв'????????????? Ако се увеличи с още 12% над договореното увеличение излиза около 149 млн лв-за 1 год,а не 1.3 млд.????????? За саниране 1.2 млд се намериха +1.2 млд лева допълнително,а за пенсии НЕ,НЕ,НЕ .В Македония -250 евро =500 лв.мин пенсия,Но май някой не обича пенсионерите !!!.
7
4
 
26
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Е толкова ли няма пари за мин. 200 лв пенсия ... ама милиарди за "усвояване" през проформа техническите паспорти на сградите и санирането - може?!Също и за "чистата мажоритерна система" - ами това е абсурд на абсурдите и аз лично никога не бих отишъл на избори.Ами прави са били патриотите. Малко от малко е нужна глътка въздух на пенсионерите, особено на най-бедните.Герб вече твърдо върви стремглаво надолу