Срещата във Варна: Важна както за Турция, така и за ЕС!

Съседката ни не иска да остава в изолация, смята политолог
28 мар 2018 11:07,
44

Конструктивна среща във Варна отчете премиерът Борисов. По думите му на масата са били поставени всички въпроси, включително и вътрешнополитическите теми, които бяха повдигнати от президента Румен Радев и опозицията - в това число и тази за обезщетението на тракийските бежанци. Каква е равносметката от разговорите и кой постигна целта си на срещата във Варна?

Още по темата
Изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов е категоричен, че срещата е свалила напрежението, но реално не е обсъдено или постигнато нищо значимо.

"Хубаво е, че тази среща се състоя, а и все пак България е инициатор. Взаимноизгодни са подобни срещи - за Запада, защото не иска да загуби напълно връзката си с Турция, а за югоизточната ни съседка, защото имат търговски връзки с ЕС и очакват пари по въпросното споразумение. Турция не иска да остава в изолация", уточни Симеонов в "България сутрин".

Той е на мнение, че ЕС и Турция са се договорили за неща, за които беше ясно, че ще се договорят.

"Двете страни си размениха взаимни критики. Очакванията не бяха високи и на този фон срещата мина добре. Темата за обезщетяването на тракийските бежанци е важна и трябва да бъде решена в най-скоро време. Тук има много зависещи съдби. Нека да не се прехвърля между институциите и политиците", допълни още изпълнителният директор на "Галъп".

Според политолога Арман Бабикян диалог между ЕС и Турция има, а срещата определено е важна, защото двете страни са потвърдили позицията си по определени теми.

"Искането за разсекретяване на стенограмата от разговора за тракийските бежанци между Борисов и Ердоган не е сериозно. Ако толкова лесно се разсекретяват стенограми, то нямаше да се провеждат такива срещи. Бойко обаче направи грешка - каза, че е поставил въпроса само заради Радев и опозицията. Нали все пак той е премиер", отбеляза Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Политологът смята, че срещата е минала успешно и е добре от време на време да се провежда диалог между ЕС и Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
5
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До богомил"Ердоган е в ужасно положение , американците напускат Инджирлик"Иска ти се! Американците по наредба на Турция не могат да литнат и кацнат от там!!! По наребба на Турция немците се изнесохо от там!!! Турците викат... Да се затвори Инджирлик!!! :-):-):-) На преврата хеликоптерите и двата ф 16 литнаха от там!!! Не ердоган е ужасно състояние, а евроатлантиците!!!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?!"Мани атентатите на пкк амии атентатите на идил???!!! В Ефратския щит знаеш ли колко идилци изчидти турски войник???Нямало хора от там, които са нападнали Турция...Еми на нова година в Рейна, оня терорист от ИДИЛ кво направи бе ***!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?"Та колега да те питам Я пак повтори думите... "Нито там има хора, които са нападнали Турция"!Ракетите, които идваха от там кой ги хвърля...последната падна в едно училище в Турция!!!!!!!!!Pyd е сирийския клон на пкк, защо имат в униформите си снимка наАптуллах Йоджалан? Защо в Африн беше пълно с плакато на АПО?????
39
1
 
7
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?!"И каталунците искаха държава... Защо не разрешиха... Значи там НЕ може, а в Турция може...Еми утре други ден, ако искат и ромите държава??? Например в България? Да им даде някой фитила, да ги въоражи???
38
2
 
7
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?!"Та я ми кажи Колега, ако някой ден същите тез работи се случат на България кво бихте направили!Турция няма проблем с кюрди, а с пкк... Не всеки кюрд е от пкк и не всеки от пкк е кюрд!Имаме премиер кюрд, имаме полицаи и военни кюрди, имаме учители и лекари кюрди!Всичко е за велик израел, а не кюрдистан!
37
1
 
8
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?"Америка граничи ли със Сирия!?Искат ли на америка да му разделят държавата?Имали 4 милиона бежанци от там?В америка идват ли ракети от там?Колега, Турция не е окупатор там! Окупаторите не ремонтирват разрушени сгради за да се върнат хората избягали от там!
36
2
 
7
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е вика"От години да търпиш атентати от пкк=pyd и идил!!!Да ти идват ракети от Сирия... Някви групировки снабдени с оръжия от америка да искат да ти разделят страната! От същата територия да имаш 4 милиона бежанци!!! Колега даже закъсня Турция да влене там! Я виж как посреща цивилното население Турция, я виж дали има една жертва цивилна! И после виж от където минаха американците и руснаците
35
4
 
6
 
! Отговори
богомил преди 6 години
Ердоган е в ужасно положение , американците напускат Инджирлик и базата в Катар , настаняват се в Гърция и СА , вдигнали са му мерника , от Русия да не чака помощ , остава му само ЕС , а нещата отиват към война в южните балкани , ЗАТОВА Борисов прави всичко , което е по силите ни да не се стига до там .
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Позитано 20 вият като гладни карпатски вълци . Трудно се понася успеха на Премиера и неуспехите на селските клюкари Нинова и Радев.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"ВЪВ ВАРНА БОРИСОВ ОБСЛУЖИ ТУРЦИЯ, ЕРДОГАН СИ ТРЪГНА КАТО ПОБЕДИТЕЛ, ЕВРОПА Е УНИЗЕНА ОТ ЕДИН ДИКТАТОР"Ердоган си тръгна Победител защото за всичките му думи беше ПРАВ!!! Ердоган е диктатор само за някои, т.е за тези, които не могат да го използват като кукла на конец!!! Бойко само беше домакин!!!
32
5
 
1
 
! Отговори
До Анадолец преди 6 години
Повечето от написаното от теб е така и аз лично съм на същото мнение ,само една забележка или може би въпрос.Какъв го дири една държава в територията на друга държава с армията си и то при условия че нито някои я е викал нито там има хора които са нападнали Турция?!За това не се прави на ПР на Ердоган!
31
1
 
11
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До 27 Трябва ви казарма... Ставате все по глупави без казарма... Защо не ги били застреляли!!! ***... За да застреляш някой от раз трябва да не ти отвърне на предупреждението и най вече оръжието да му е насочено срещу теб! Жив зиян сте! Трябва ви казарма :-) Аз служих в Турция!
30
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪВ ВАРНА БОРИСОВ ОБСЛУЖИ ТУРЦИЯ, ЕРДОГАН СИ ТРЪГНА КАТО ПОБЕДИТЕЛ, ЕВРОПА Е УНИЗЕНА ОТ ЕДИН ДИКТАТОР
29
0
 
13
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До 27Гръцките войни СА ЗАЛОВЕНИ НА ТУРСКА ТЕРИТОРИЯ! Били ми объркали пътя!!!Защо не са застреляни. Личи си че не си служил най вече на граница!!!Защото за да ги застрелят, трябва да не са предадът!Първо предопреждение, ако не се предадът стреляш във въздуха!Второ предопреждение, ако не се предадът стреляш по крака! Ако продължават... например ако си изкарат и те оръжията имаш правото да го застреляш вече на по лошо място!Защо да ги застрелят ако веднага след предопреждение са дигнали ръце
28
3
 
7
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Направете веднъж,нещо полезно за България.Да се усети обаче,не само на думи!!!!!!!!!!
27
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Ердоган отказа вчера да освободи гръцкия наряд, задържан в турския арест!...Какво търси т.нар.гръцки наряд в турски зандан? Турците да не са пратили деверсанти да го отвлекат от гръцка територия? Ако е така незабавно трябва да ги освободят. Ако ли пък са заловени на турска територия защо не са ги разстреляли на мига? Във всички положения мястото им не е в затвора.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Защо западните медии не казват, че в освободените местости от турците, бежанците които са от там почнаха да се връщат! Защо не покажат, че в понеделник се откри училище, което се ремонтира от турците и след 2 години пак би първия звънец за децата от там! Турция каза, че ще продължи да чисти терористи и да направи всичко възможно хората да се върнат! Запада защо мълчи!? Днес бг, защо мълчи.Къде си бе Долче Вели!? Лицемери.Турция била окупатор, а? Окупаторите правят ли ремонти за да се върнат хор
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречената среща, шумно рекламирана от няколко месеца беше абсолютен провал.Нито едно сериозно световно издание не и обърна никакво внимание.Дори не е я споменаха в информационните си потоци.И по-добре, щото ако публикуват снимка ще кажат, кои са тия двамата ид-ио-ти до Ердоган и защо дебелия келнер отстрани се е снимал до гостите.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче келнерът как се пъчи в костюма си, не е истина ..
23
2
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Ако Бойко действа с думите на обидинените Ви смешници, където имат кураж да говорят винаги зад гърба на Ердоган!Щяхте да бъдете заляти с бежанци. Ердоган и Бойко много добре знаят, че ЕС то щеше да заповяда на България да държи бежанците!Сделката за бежанците щеше да се направи с България, но и на вас трилиони да ви даде ес,България нямаше да може като Турция да се справи с тях! Ей осъзнавате ли, че в Турция има 4 млн., но се бори и с терористи в страната и извън нея, проектите не са спряли и тн