Цената на водата - социална, но зависи от региона и доходите

Новия компонент във формирането на цената нямало да я оскъпи
9
Цената на водата - социална, но зависи от региона и доходите
Снимка: Pixabay

В проекта на Закона за водоснабдяване и канализация се запазва социалната поносимост на цената на водата, както е и към момента – минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек при 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. За отделните области прагът ще бъде различен, тъй като и данните за доходите, които се получават от НСИ, са различни.

Още по темата

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Тя категорично опроверга внушенията, че е възможно поскъпване на водата след приемането на Закона заради въвеждането на нов компонент във формирането на цената на водата.

„Искам да подчертая, че тези внушения, които се правят и които слушат българските граждани за увеличаване на цената на водата поради това, че вътре в цената са преразпределени компонентите и има един нов компонент, е абсолютна неистина! Това не влияе на цената!“, категорична беше министър Аврамова. Тя обясни, че в закона има предложения за вътрешно преразпределение на компонентите, като до момента те са били доставка на вода, отвеждане на вода и пречистване на вода. Потребителите заплащат тази част от услугата, която ползват.

Аврамова припомни, че консолидирането на ВиК в една обособена територия - един ВиК оператор, което е залегнало в законопроекта, е записано и в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 г., приета през 2014-та година.

В Закона се предлага 28-те обособени територии на предоставяне на ВиК услуги от операторите в страната да съвпадат със съществуващите административни области с цел постигане на икономия от мащаба и по-висока ефективност при социално поносими цени.

С проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията се регламентират създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права. С него се предлага нов концептуален подход в някои от политиките за развитие на отрасъла.

Процедурата по обществено обсъждане на изготвения законопроект стартира в началото на май 2020 г., когато беше публикуван консултационен документ, а обсъжданията по законопроекта започнаха през месец октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: водаценаПетя Аврамова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Глупости, глупости глупостиИма десетки фирми и производители с такива водомери. Като почнем от Беласица, минем през Tehem и продължим към още много други.Напиши в google "Беласица водомери" и им се обади за оферта!
6
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"социално поносима" цена значи, че ви скубят, докато се разпищите. Ако си траете - засилват скубането. Пада ви се, скачачи
5
2
 
12
 
! Отговори
Знаете ли, че ... преди 3 години
служители във ВиК са (служебно) предупредени, за предстояща смяна на водомерите със такива със дистанционно отчитане ?!На въпроса ми, защо саво една фирма(монополист) предлага такива, служителят само вдигна рамене.НЯМА да смена водомера с нов, докато няма приличен избор модели от "дистанционните" водомери !!
4
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
не може ли както се санирва безплатно за хората по същия начин да се подменят водомерите в домакинствата с дистационно отчитане
3
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Да започнат реално да измерват количеството вода а не да изравняват сметки за два и повече месеци. СЪЩО ДА СЕ ИМА в предвид финансовата база на семействата в това число хора болни с ТЕЛК решения над 80%, както и потребителите на мин.заплати и т.н.
2
0
 
9
 
! Отговори
77665 преди 3 години
А, щом няма да повишават цената на водата, не искам да включват този нов "компонент". "Компонентът" дали е от сребро...
1
3
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Не знам за водата ,ама много сериозно се замислям да си правя ток на принципа на гравитацията. Трябва само да се променя центъра на тежестта .Тва става по два начина без разход на енергия и си мисля че при комбинация между двете може да се добива добро количество тик без зеления рекет на герб и ЕС Ел .част от ветрогенератор но е на 12 волта.