Проф. Минасян: Политиците не трябва да извършват избора за шеф на БНБ

Българският народ е в правото си да избира как иска да се развива
12 апр 2022 16:30, Росен Стойчев
14

"Двамата кандидати са членове на партиите, които сега формират мнозинството, което означава, че всички кадърни шефове на БНБ са в тази среда и навън няма никакви достойни кандидати. Мисля си, че избора на шеф на БНБ не трябва да се извършва от политиците. Какви способности и знания имат тези, които гласуват". Това обяви някогашният член на Управителния съвет на БНБ Гарбед Минасян пред Bulgaria ON AIR.

"Постът управител на БНБ е изключително важен за държавата. Задължение на Централната банка е да провежда монетарна политика и да следи за здравината на финансовата система и на паричното стопанство. Имаме въведен Паричен съвет и функциите на БНБ са малко по-ограничени по отношение на инструментите на паричната политика. Законът казва, че мерките, които предприема БНБ не трябва да бъдат продиктувани от желанието за промяна на паричното обръщение, а от други съображения, които засягат функционирането на банковата система.

Още по темата
Управителят трябва да бъде макроикономист, защото функциите на Централната банка въздействат върху икономическото развитие и всички процеси в страната", добяви Минасян за предаването Money.bg.

По думите му гуверньорът трябва да разбира и банковата система. "БНБ трябва да следи и много процеси - един от тях е разширението на парите в обръщение. Те се увеличават с 8-10% годишно през последните 10 години".

"Българският народ е в правото си да избира как иска да се развива. Той е избрал Паричния съвет да го поддържа. Но трябва да са ясни последствията от това - едно от тях е, че поддържаме голям размер на валутни резерви, което означава замразени пари за нищо", заяви той.

Трябва да погледнем как се развива българската икономика. "Последните 10 години прираста на БВП на България е най-нисък в сравнение със всички тези страна, с които тръгнахме заедно, които бяха членки на Съвет за икономическа взаимопомощ и след това станахме членки на ЕС. Това за девет страни".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да членува и никога да не е членувал в партия бъдещият шеф на БНБ
10
0
 
1
 
! Отговори
Арменец преди 2 години
Арменец да стане шеф на банката!
9
0
 
1
 
! Отговори
Арменец преди 2 години
Арменец да стане шеф на банката!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли почти всички такива уж независими от управляващата партия назначения, като им мине мандата изведнъж се оказват от същата тази партия, най-често депутати
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минасян: Трябва да погледнем как се развива българската икономика. "Последните 10 години прираста на БВП на България е най-нисък в сравнение със всички тези страна, с които тръгнахме заедно, които бяха членки на Съвет за икономическа взаимопомощ и след това станахме членки на ЕС. Това за девет страни". >>> Съвсем логично е когато мутрите управляват. Да не бяхте гласували за Бойко Борисов. При това Бойко Борисов си назначаваше и шефа на БНБ - Иван Искров и Димитър Радев.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да влизаме час по-скоро в еврозоната
5
3
 
1
 
! Отговори
ами преди 2 години
"Последните 10 години прираста на БВП на България е най-нисък в сравнение със всички тези страни, с които тръгнахме заедно, които бяха членки на Съвет за икономическа взаимопомощ и след това станахме членки на ЕС.Това за девет страни".Чакай сега да се замислим малко..как се живееше в БГ през последните 10 г.? Аааа,верно,най-големият ***,заставал начело на Бг държеше ЦЯЛАТА ВЛАСТ и резултата е очевАден.Сега същите измекярчета искат да се върнат на власт и да продължат пропастта м/у останалите
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме *** от ПП Подмяната и ИТн как се нахвърлиха като гладни животни върху спестяванията на хората. Надяват се да сложат ръка на БНБ, за да могат веднага да източат сметките ни, както го наптавиха през 1996 г.Оставка!
3
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
И м агаре да сложиш все е шеф на БНБ и БНТ :)))
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да изберем за шеф на БНБ Васко от "Модерно предградие". Щом Каримански му е дал 1,2 милиона лева на каса в брой, значи е кадърно момчето. Каримански е голем експерт и го е оценил високо.
1
2
 
4
 
! Отговори
истина преди 2 години
След като овладяха финансите в държавният бюджет, сега Кирето и Асенчо искат да назначат техен гуверньор, който да проспива откраднатите парични потоци пътуващи към анонимни сметки . Подготвя се огромно кражба. Кражбата е нулева корупция. Тя е престъпление за затвор.