Глупост е, че се отказахме от танкерите с втечнен газ

Те струват много повече през зимата, заявиха експерти
22 авг 2022 18:00, Петя Славова
73
Глупост е, че се отказахме от танкерите с втечнен газ
Мартин Владимиров. Снимка: БГНЕС

Още не е решена енергийната криза в страната, а според специалисти, не е трябвало да отказваме танкерите с втечнен газ.

Според Георги Ангелов, страши икономист на Институт "Отворено общество", е било глупост да откажем танкерите, тъй като те ще струват милиарди повече след няколко месеца през зимата. По думите му още през април-май е трябвало да вземем 7-те договорени танкера, но и допълнителен азерски газ, както и всякакъв друг газ, за да може да имаме достатъчно.

Още по темата

"По-добре да имаме излишък и да продаваме, отколкото да имаме дефицит и да затваряме предприятия", посочи той пред Нова тв и допълни: "Не тези 7, а 17 танкера, ако можем, да вземем. Всичкият капацитет на Ревитуса и в Турция, ако можем да запазим, и после да изнасяме газ през Румъния към Унгария и Германия, където знаем, че е голям дефицитът и е скъп газът".

Освен оценка на решението на служебното правителство да се вземе само един танкер, Мартин Владимиров, енергиен експерт от "Центъра за изследване на демокрацията", потърси и причината за него: "За съжаление, не е добре новината, че само един танкер е резервиран. Вероятно не е имало големи възможности, защото когато е предложена офертата, вече терминалът в Ревитуса е бил резервиран до края на годината. А изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" да договори  закупуване на слот от друга компания. Явно не е имало и особена политическа воля".

Според Владимиров сме изпуснали действия още в първите 6 месеца на годината. Той изрази мнение, че е трябвало да се сключи споразумени с Гърция за солидарност при спиране на доставките от основния доставчик "Газпром", така че да може да се използват наличните съоръжения, включително терминала в Ревитуса. "Същото споразумение можеше да се сключи и с Турция - междусистемното свързване го чакаме вече 10 години. И по-важно е да се търси дългосрочен договор на доставка на втечнен природен газ минимум за 12 месеца", добави експертът. И обобщи: "Имаме нужда от дългосрочно споразумение. И да не си слагаме всичи яйца в една кошница. Не е нужно да минаваме от едната зависимост в другата".

А като посочи, че руският газ е поскъпнал с 2000%, Георги Ангелов посъветва: "Всеки, който се отоплява на газ, трябва да премине на друго отопление тази зима". И според него да инвестираме в трафопостове, в кабели, в климатици, за да може мрежата да поеме натоварването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен. Киро няма защо да се крие: да покаже договор от търговска дирекция или оторизирана фирма за закупуване на 7 танкери с втечнен газ със страни на договора, срокове на доставка, стойност на закупения втечнен газ франко в пристанището,където акостира и се разтоварва. Ако не разполага с такъв, ВКП да подведе под отговорност този господин, несъобразяващ се със законите и КРБ. За мен К.П. няма никакъв административен опит и не се съобразява с никакви закони. Вина носи и министърът на МФ.
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро Петков, Кокорчо и Георги Ангелов да покажат договора за закупуване на 7 танкери с втечнен газ, съответно подписан от държавен орган на РБ,оторизиран да води преговори за закупуване . В договора да има двете договарящи се страни, условията на търговския контракт, срокове, задължения, пристанище, в което газа ще се разтоварва за ревапоризация. Отчитайки емоционалните действия на Киро, задължение е на търговска кантора да извършва тези действия.ББ от търговски сделки не разбира,само се плещи
62
0
 
1
 
! Отговори
Иессс преди 1 година
Важно е на Байдън да се пълни джоба от колонизирани те *** .
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Да сме резервирали 17 танкера на цени 4 пъти по-високи от тези на Газпром? -------- верно ли бе? Сега на каква цена купуваме от Газпром? Ваеба укомунизитетъпи
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
изисква се и търговски нюх от страна на "Булгаргаз" ----------- от оная млада комсомолска свинкя, дето я назначиха за директор нищо добро не очаквайте!
59
1
 
0
 
! Отговори
ППтата преди 1 година
ГОЛЯМА ИЗЛАГАЦИЯ НИЩО ВЯРНО ОТ ДУМИТЕ МУ!!!!!
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***! ***! ***! Както каза Кирето осигурихме танкерите само, че няма къде да ги паркираме. "Паркоместата" свършили представи си! На всичкото отгоре струват скъпо! Кво правим ноември и декември?! Дърва няма, *** няма, свещите са свършване! *** си като тупана на 6-ти полк!
57
2
 
5
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Този газ от къде се появи.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахах. Тоя нещо е неадекватен. Да сме резервирали 17 танкера на цени 4 пъти по-високи от тези на Газпром? Че що да не? Нали няма той да ги плаща? Като е толкова отворен - що не вземе да купи 1 танкер и да го продава после на който си иска? Елементарно - щото да ръсиш акъл как да се харчат чужди пари е лесно, ама да рискуваш свои пари не е чак толкова лесно... Айде евро джендърите у лево.
55
2
 
6
 
! Отговори
ОтроВено общество, преди 1 година
това казва всичко! Пишман икономист евроатланДик!
54
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
По една тв казаха, че не ние сме отказали, ами американците отказали отсрочка. А ЗА САМОЛЕТИ ЗА КЪДЕ ПО-ГОЛЯМА СУМА МОЖЕ, А?!
53
2
 
4
 
! Отговори
питащ преди 1 година
Аман от американски ***. То и този е един " голям специалист " в областта на енергетиката, чак не се трае. Скрий се бе под....лого.
52
0
 
5
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 година
Така е ... Милионите отидоха за хамериканските самолети, които не се знае коя година ще дойдат, а не за резервиране на терминали за разтоварване на втечнения газ ... Далновидност от всички правителства взети заедно накуп!!! ... Та за кои ще гласувате сега ?!?!?!
51
1
 
10
 
! Отговори
Дьорд Шорош преди 1 година
Целта е Европа да бъде докарана до мизерия! За сега се справям много успешно!
50
3
 
0
 
! Отговори
Лойкооо, преди 1 година
ти си завършен пRостак и иDиот бе ! Гледай си там говедата и ги нахрани, че за мислене и разсъждаване нямаш анатомичен орган !
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За този голям гаф някой от служебното правителство трябва да влезне в затвора...
48
6
 
18
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
На този младеж няма ли кой да му обясни,че газ не се носи в дамаджани като ракията от село, че не се разтоварва с пожарникарски маркучи на полето. Подобни *** ,който един пирон не са забили през живота си не им давайте думата.Наслушахме се на простотии.
47
1
 
17
 
! Отговори
пак избори преди 1 година
Глупост е че избираме *** няколко пъти да ни управляват.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перукоооо
45
2
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Ти ще си мълчиш до края на живота. Самият факт, че бачкаш за смешни 2-3к в някой склад и си траеш, го доказва. А най-жалкото е, че ти плащат на пост още по-смешни пари.