Българският посланик в Москва не е канен в руската Дума

Реципрочно било и Митрофанова да не бъде поканена в НС
Обновена: 14 окт 2022 12:23 | 14 окт 2022 12:23, Камелия Цветанова
33
Българският посланик в Москва не е канен в руската Дума
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В рамките на днешния ден дойде разпореждане от Народното събрание Министерството на външните работи (МВнР) да отправи покани до всички посланици без тези на Русия и Беларус. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на пресконференция във връзка с откриването на 48-ия парламент на 19 октомври.

След среща вчера на парламентарно представените партии бе взето решение посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на официалното откриване на Народно събрание.

Още по темата

Министър Милков обясни, че от администрацията на парламента са поискали становище по отношение на това каква е протоколната практика. Министерството не е давало препоръки, защото България е парламентарна държава, подчерта той. МВнР е информирало за препоръките, които още в началото на март са дадени от Европейската комисия до европейските делегации за придържането към определени протоколни практики, обясни Николай Милков. Но също така тук има и един елемент на реципрочност, който беше отчетен допълнително, коментира още той.

Министърът каза, че българският посланик в Русия му е споделил, че не е канен в Държавната дума.

Министър Милков коментира и темата за взрива на Кримския мост. „Официална информация ние така и нямаме“, каза той. И добави, че има внушения, направени от медиите. Според министъра тези внушения се използват от различни обществени групи в нашата страна и се предизвиква напрежение, което, по думите му, не е нужно.

Николай Милков отбеляза, че от 12 септември посолството ни в Киев е подновило работата си и за момента, както и други посолства на държави от ЕС, запазва присъствието си там. Той обясни, че при последните по-сериозни взривове в Киев служителите в посолството са останали да пренощуват в сградата.  

По отношение на членството на Украйна в НАТО министърът каза, че е важно намирането на консенсус в рамките на Алианса. По думите му именно консенсусът е гаранцията за това, което НАТО получава като сигурност.

„Да, ние подкрепяме членството на Украйна в НАТО. Това сме го подкрепили още 2008 г. в Букурещ, това го подкрепихме тази година в Мадрид. Въпросът е точно под каква формула това ще се случи“, заяви Милков, цитиран от БТА.

Във връзка с осмия пакет санкции срещу Русия министърът каза, че „Външно министерство не се присъединява към санкциите, ние извършваме една координационна дейност, т.е. това дали ще се присъединим – как, с какви бележки, с какви дерогации, се решава от ресорните министерства“, поясни той.

Ние следим за спазването на баланса, подчерта служебният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 1 година
направо затваряйте посолството , направете приют, или детска болница. Така и така никой не ходи в прокажената русия, дори нашите русофили са си седнали в лошия ЕС и дават акъл насвяткани от дивана. Нали трябва детска болница . Ето перфектна локация. Може да се изгради още някое друго крило и сте си спестили едни сто милиона, Пък на който му се ходи в русия , той ще намери начин
24
0
 
2
 
! Отговори
Бгг преди 1 година
Аз съм за реципрочност. Но не избирателната такава. Защо на Българите са необходими визи за САЩ ? Защо не направим и наши военни бази в САЩ със същите условия които ние сме подписали ???
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като му видиш аграрната физиономия на тоя ти става ясно, че в друго време повече от звеновод нямаше да стане. А сега обаче е министър. О, мамо!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
иНТЕРЕСНО , че и аз не съм канен !
21
0
 
4
 
! Отговори
До 12 и 14 преди 1 година
Границата между Лозенец и Хладилника е бул. Вапцаров. Връщай се на село! Там има разлика между квартал и административен район. Посолството на краварите е в адм.район Триадица, но и в квартал Лозенец. Същото и с болница Лозенец.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна ще го поканят , да отива там !
19
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Копейката е там, тя няма нужда да ходи, има представител на Рассия.
18
8
 
8
 
! Отговори
Електра преди 1 година
Тоя жалък шмекер Крадеф, е на подчинение при Решетников. Той е НАТОвец, колкото Гнома, Ристю и Кретата са антикомуняци, или ПедеРашков не е сталенист и Краднелия е лява...
17
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха тия наще по сер ковци дето 2 години не могат дори да закрепят правителство се сравняват с непоклатимата руска власт? Смях!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕВТЕВЯШКИ АРГУМЕНТИ КАТО ЕВТЕНЯШКАТА РЕКЛАМА НА А1 !!...
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То на посланиците май им писна от тържествата на нашето родно събрание? А за видеозеленската покана, ще видим на следващите избори, какво ще стане.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО ПРОТОКОЛА БГ ПОСЛАНИЦИТЕ НЕ СА КАНЕНИ НИТО В ПАРИЖ,БЕРЛИН,ЛОНДОН,ВАШИГТОН,ОТАВА,РИМ, МАДРИД,АТИНА ИЛИ КОЙТО И ДА БИЛО ДРУГ ПАРЛАМЕНТ!!...
13
12
 
2
 
! Отговори
linda преди 1 година
До Анонимен Перфектният отговор за русофили и путинофили. Американският сенат няма традицията да кани посланици, така че сравнението е напълно неуместно. Имат закрита и изпълнитена сесия, и двете изключват присъствието на външни лица.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите св. ркаджии пак се излагат. Ама то им е навик, втора природа.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги слугите се надпреварват да демонстрират верноподаничество.
10
2
 
31
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
А посланикът на РСМ поканен ли е? Защото в Русия и в Беларус не е горено наше знаме, не е бил освиркван нашия химн, не са вандалствали върху наши културни центрове, не са наричали българите "татари" и "фашисти" и т.н..За един приятел питам !!!
9
0
 
25
 
! Отговори
Забранява се участие преди 1 година
Лично съветвам всички дипломати да не присъства на откриване на проедното "Народно събрание" след нагло престъпни манипулирани избори.. Провеждащи ограбване на милиарди годишно менкат на власт нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирнаи като партии.. Доказа се съзнателна ликвидация на БЪлгарския народ през доказано престъпни министерства и ведомства..
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Перфектния отговор на поредната тъпотия на нашите политици! Браво.
7
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реципрочното тепърва ще го усетим. Русия без нас перфектно може да си жевее, без да забележи, а ние изглежда не. След половин година западна Европа ще се скапе, а с нея и ние. Дано да не се стигне до положение да се молим на руснаците за помощ и да не я получим.
6
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А български посланник да е канен в американския сенат? По тази логика не трябва да каним и американския в нашия парламент.