“Вила Ямбол“ спечели най-много отличия за България от престижен френски конкурс

Избата донесе и единствения Голям златен медал с Kabile Резерва Мерло
Спонсорирано съдържание | 18 фев 2022 09:46, Александър Попов
“Вила Ямбол“ спечели най-много отличия за България от престижен френски конкурс

Една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ спечели рекордните 8 медала на престижния винен конкурс Vinalies Internationales 2022 г. С най-много отличия се нареди серията Kabile, кръстена на античния тракийски град Кабиле. Общо българските вина с медали тази година са 14.

Златни отиличия получиха Kabile Розе 2021, Kаbile Мерло&Каберне Совиньон 2017, Kabile Сира Резерва 2015 г. както и виното от премиалната селекция на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Болярово, Каберне Совиньон 2015. Със сребро се окичиха Kabile Шардоне&Совиньон блан, Kabile Шардоне, и двете реколта 2021 и Vineyards Selection Тенево, Мерло&Каберне Фран и Пти Вердо, 2016. Но големият победител в портфолиото на „Вила Ямбол“ е Kabile Резерва Мерло 2015, който френските специалисти  оцениха с Голям златен медал. Подобно отличие се присъжда само на продуктите с топ качество, оценени над 92 точки.

„Донесохме единственият Голям златен медал за българско вино, а нашите розета и белите вина от реколта 2021 бяха сред малкото български вина с медала. Това е доказателство, че сме си свършили работата по най-добрия начин. Да получиш такива оценки от едни от най-взискателните винени специалисти в света, е страхотна атестация не само за нас като производител, а за цялата българска винена сцена.“, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“.

Организатор на конкурса Vinalies Internationales е френският Съюз на енолозите. Тази година конкуренцията бе безмилостна - 3000 проби вина от 30 държави. Те бяха дегустирани от 130 международни винени специалисти от 40 нации в Париж.

Серията Kabile се ражда в знак на почит към традициите на региона в правенето на вино. Корените на това дълбоко наследство са още от времето на траките. На техния античен град е кръстено и виното на „Вила Ямбол“. Нещо повече – в знак на почит производителят е поставил богинята-майка Кибела на етикета на бутилката. Серията може да се намери в търговската мрежа на цени от 10-11 лева.


Спонсорирани публикации