Пригответе се за войните за храни през XXI век

Оскъдицата е новото правило на политиката
Обновена: 5 май 2011 14:43 | 5 май 2011 12:21, Елка Василева
130
Пригответе се за войните за храни през XXI век
Снимка: Reuters

От Близкия изток до Мадагаскар високите цени на хранителните продукти водят до заграбване на земи и до падане на диктатори от власт. Пригответе се за войните за храни през XXI век, пише Лестър Браун в сп. „Форин полиси“.

В Съединените щати, когато цените на пшеницата скочат със 75%, както стана миналата година, това означава, че хлябът ще поскъпне от 2 долара до може би 2,10 долара. Ако живеете обаче в Делхи, тези зашеметяващо високи цени наистина имат значение. За вас цената на пшеницата ще се удвои.

Подгответе се за новата икономика на храните от 2011 година: цените се покачват, но последиците не се усещат еднакво навсякъде. За американците, които харчат по-малко от една десета от своите доходи за храна, високите цени са нещо досадно, но не и бедствие.

За най-бедните 2 милиарда жители на планетата, които дават между 50 и 70% от доходите си за храна обаче, тези "летящи" цени са равнозначни на едно ядене на ден вместо досегашните две. Това е предпоставка за революции и катаклизми.

Индексът на ООН на цените на храните вече достигна през 2011 г. исторически максимум; през март той се повиши за осми пореден месец. Предвид прогнозирания тази година недостиг на реколтата и на фона на разклатените режими в Близкия изток и Северна Африка заради високите цени и нервността на пазарите, които понасят шок след шок, храните бързо се превърнаха в скрития двигател на световната политика. Кризите като сегашната ще станат все по-обичайно явление. Новата геополитика на храните изглежда много по-нестабилна и конфликтна, отколкото сме свикнали. Оскъдицата е новото правило.

Хранителната криза от 2011 г. е нещо сериозно и може да предизвика още хлебни бунтове и политически революции. Ами ако дълбоките промени, които поразиха диктаторите Зин ал Абидин бен Али в Тунис, Хосни Мубарак в Египет и Муамар Кадафи в Либия, която внася 90% от необходимото й зърно, са не краят на историята, а нейното начало?

Гответе се, фермери и външни министри, за нова ера, в която световната оскъдица на храна все повече ще предопределя глобалната политика.

Фермерите са подложени на все по-силен натиск от очевидни фактори. Първият е увеличаването на населението на света, което почти се е удвоило от 70-те години на 20 век и е на път да достигне 9 милиарда души до средата на това столетие. Около 3 милиарда души се опитват в същото време да се изкачат нагоре по хранителната верига, като консумират повече месо, мляко и яйца.

Докато температурите се покачват, водните ресурси намаляват, тъй като фермерите ги използват прекомерно за напояване на посевите. Това увеличава изкуствено производството на храни в краткосрочен план, като надува балони, които се пукат, когато водоизточниците бъдат изчерпани. Саудитска Арабия, например, която задоволяваше сама потребностите си от пшеница близо над 20 години, скоро ще внася почти цялото необходимо й зърно.

Повече от половината от населението на света живее в държави, в които водните ресурси намаляват. Политически размирният Близък изток е първият географски регион, където производството на зърно е достигнало своя пик и е започнало да се свива, въпреки че населението продължава да нараства.

Пресушаваме кладенците, стопанисваме лошо почвите и така създаваме нови пустини. А цивилизацията може да преживее загубата на петролните запаси, но не и загубата на почвите си.

В тази ера на свиване на световното предлагане на храни производственият капацитет бързо се превръща в нова форма на геополитически лост за влияние и страните се борят да защитят своите ограничени интереси за сметка на общото благо.

Когато държавите износители ограничиха износа на фона на кризата през 2007 и 2008 година, страните вносители изпаднаха в паника. От опасения, че няма да успеят да купят необходимото им зърно на пазара, някои от по-богатите държави начело със Саудитска Арабия, Южна Корея и Китай, прибегнаха през 2008 г. до необичайната мярка - започнаха да купуват или наемат земя в други страни. Повечето подобни сделки бяха сключени в Африка, където някои правителства дават земя под аренда срещу по-малко от един долар годишно за акър.

Земята и водата стават все по-оскъдни, температурата на планетата ни се покачва и световното снабдяване с храни се влошава. Това са контурите на опасна геополитика на недостига на храна. Заграбването на земи, присвояването на вода и купуването на зърното директно от фермерите в страните износители сега е неразделна част от глобалната борба за хранителна сигурност.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
3
 
! Отговори
дг преди 12 години
еми то е просто, докато ни занимават с измислени араби терорости и магистрали ще ставаме все по-бедни и гладни.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми водата?
127
0
 
13
 
! Отговори
Дошо преди 12 години
Някъде гладуват а ние понеже сме много отговорни и човечни ще унищожаваме 25000т ориз.Защо не го изпратят в Сумалия бе мама му стара?С 25т си представям що народ ще се нахрани пък с 25000 да не говорим.Не ние българите ще го унищожим, ще купим протези на някое куче, все такива умни работи ще свършим.
126
0
 
2
 
! Отговори
До Една преди 12 години
Ама те само обявяват пред медийте, че ще го унишожат - ще пуснат едно 30 секундно филмче по всички новини да ги видим с очите си, пък което не го е хванал кадъра ще си го продадат. и те деца ранат, нали така.
125
0
 
6
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Май трябва да ни изтрещи нещо и да умори половината население на земята.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
s GMO to na Mosnato shte spasi chovechestvoto ot glad,pak mi namirisva na evrei i $$$$$
123
0
 
7
 
! Отговори
пенчо преди 12 години
Четейки статията започва да ме обхваща лека параноя! Обаче после започвам да се дразня от "новия дневен ред" малаган по средствата за масова ин(дезин)формация ", абе що ви не е.а майката бе *** гнусни
122
0
 
23
 
! Отговори
край преди 12 години
Това е което ще ни направи богати. Преди 50 г. гърците нямаха какво да ядат. После се появи туризма- пътуване за удоволствие и плаж. Свършват горивата свършва туризма. Ще бъде важно кои може да произвежда храни. Ние можем . За това обаче трябва да запазим земите си български. Това е бъдещето
121
1
 
8
 
Отговори
Анонимен преди 12 години
ами като ни пръскат отгоре с алуминий така ще е, почвите съвсем ще ке ккапят , ама хорат не вярват като им говориш, както не верват и в Бога.
120
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 12 години
за съжаление е истина
119
0
 
2
 
! Отговори
who's playing G преди 12 години
Е то хубаво треа да се намали световната популация,ама кой има правото да си играе на Господ и да казва дали да създаваме поколение или не,след като и на нас,както и на животните това е биологична предопределеност?!
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пропаганда , с цел спекула
117
0
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
115, никакво спасение не е това, спасение няма. да не мислиш че идеята да спрем да се плодим за да няма войни е нова? не, поне на няколко хиляди години е. обаче резултатите са по-лоши от самите войни, затова в много религии (и християнството) контрола на раждаемостта се смята за най-тежко престъпление.
116
0
 
37
 
! Отговори
Една преди 12 години
Така е, ще се бием за храна. И въпреки тези прогнози е много любопитно как Варненската митница се готви да унищожи 25 000 тона нелегален ориз!!!! Щото нямал документи и по закон можело само да се унищожи.АБСУРД Е ТОВА!! Вместо да се раздаде на соц. домове или да се продава на ниски цени и парите от него да влязат в бюджета!!Ако и това е невъзможно нека да се изпрати като хуманитарна помощ-било в бедстваща Япония, било в гладуващи африкански държави. Но НЕ! Държавата ще плати, за да бъде унищожен
115
3
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Четох, четох и ми се плаче!!!Всичко е вярно, нямаме си армия,намяме си селскостопанство,нямаме акъл, че допускаме всеки който реши да ни клати да го прави...Подайгъзове сме защото е по-лесно да се наведеш и да го поемеш отколкото да се наведеш и да копаш.Спим и ни мързи да си оправим нещата.ГМО ще растат на отровената ни почва, а водата ни ще я позлват други с Х.А.А.Р. Щатите ще имат пълен контрол над времето и не само над него.Вън от ЕС и НАТО иначе ще сме феодал на САЩ.
114
3
 
21
 
! Отговори
Х преди 12 години
Спасението е, човечеството да престане да се плоди като мишки! Но *** обясни това на китайци, индийци, пакистанци, бангладешци, африканци и т.н. С други думи, най-апокалиптичните холивудски продукции за бъдещето на света, ще изглеждат като бледа, черно-бяла лента в сравнение с това, към което се е запътило "най-разумното" същество на земята! Недостиг на храна и вода, плюс дивашка простотия е равно на какво? Отговорете си сами.
113
1
 
6
 
! Отговори
не се плашете преди 12 години
Не се плашете.Проблемите които ни мъчат в момента: бедност,корупция, ниска производителност ,липса на административен капацитет и срастване на бизнеса и управляващите с мафиотските структури...с течение на време ще се заличат.Корупцията ще стане префинена,бизнеса ще се прикрие,парите ще се изперат.Проблемите са други: много хора-малко земя и вода.Всички цивилизации до момента на зелята са се сринали от изчерпване на ресурсите си.Спасението е науката да произведе това което изяждаме....
112
0
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
втората половина на 20ти век е дребно и вероятно единствено островче в морето от глад, съставляващо цялата човешка история. не само хората, а всичко живо на тая планета се бори за храната, и тия дето се мъчат да променят това са жалки наивници. тъй че да, гответе се за войни, не ви е крив герб или бсп, така просто е устроен живота.
111
4
 
9
 
! Отговори
иконом до НФБ преди 12 години
"студентски бригади, бригадите на интелектуалците...лекари ..учители..инженери..."Значи "евтините" зеленчуци при соца са били мит - като си прибавиш дължимата загубена лекарска надница плюс другите разни държавни помощи, дето пак ти си платил, и може да излязат по-скъпи от днес!Ето как се развенчават (соц)митове - един поглед в детайлите стига))
110
1
 
15
 
! Отговори
до MESHA преди 12 години
"nai malkoto na voda sme bogati"ХАХАХАаа пии гОла вОда бе, *** - все едно цяла Европа няма вода и плодородна земя, хаха. Цяла Европа знае защо българите са най-бедните - защото са най-тъпите, затова! То винаги върви комплект - безмилостна комбинация - изключения до сега не са били наблюдавани, хахаха