Русия изтегля около 10 000 войници от границата с Украйна

Изненадващо, страната се опитва да деескализира ситуацията
25 дек 2021 21:35, Нели Христова
96
Русия изтегля около 10 000 войници от границата с Украйна
Снимка: БГНЕС

Русия съобщи, че планира изтегляне на около 10 000 войници близо до украинската граница. Този неочакван жест на Москва за деескалация на напрежението между двете страни е на фона на очакваните преговори с НАТО и САЩ, съобщава The Telegraph.

Войските от Южния военен окръг ще се върнат в базите си след месеци учения край Украйна, защото са изпълнили задачите си. Това е наредил руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Вече са съгласувани поделенията, военнослужещите, отрядите в моторизирани части... този етап е завършен. Повече от 10 000 военнослужещи... ще тръгнат към постоянната си локация от територията на общовойсковия район за учения“, сочи съобщението на министерството, цитирано от Интерфакс.

Ученията са проведени в няколко региона близо до Украйна, включително в Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и в южните руски региони Ростов и Кубан, сочи доклада на министерството.

Русия струпва войски и техника близо до границата с Украйна от октомври насам, което поражда световни опасения от инвазия. Според военни анализатори техниката и хората се струпват не само за ученията по границата.

Кремъл отрече каквито и да било планове за изпращане на войски в Украйна с аргумента, че руските войски са свободни да правят каквото си искат на руска земя.

Москва обаче настоява за правно обвързващи гаранции от Запада, че НАТО ще забрани на Украйна или която и да е друга източноевропейска страна да се присъедини към алианса и няма да разположи оръжия или войски близо до границата на Русия.

Изненадващото съобщение на Шойгу дойде след изявлението на руския президент Владимир Путин, който каза, че очаква с нетърпение разговорите със САЩ по проект на споразумение за сигурност, което очертава какво трябва да направи НАТО, за да защити по-добре Русия.

Изтеглянето на 10-те хиляди души е само една десета част от постоянното присъствие на военни по границата, с необходимото оборудване, които западното разузнаване са докладвали.

„Най-тревожният район е на северната и североизточната граница на Украйна, където са се струпали подразделения на Централния и Западния военни окръзи“, каза в събота Робърт Лий, руски военен експерт и докторант в Кралския колеж в Лондон.

По-рано тази седмица около 1200 парашутисти, както и танкове и друго оборудване, проведоха военни учения в окупирания от Русия Крим, симулирайки превземане на територия.

Руските държавни медии показаха кадри от ученията с изстреляни ракети по позиции на противника и кацане на парашутисти на полигон.

Отделно в Украйна президентът Владимир Зеленски проведе видеоразговор с 20 американски сенатори и членове на Конгреса, за да обсъди продължаващото натрупване на руски техника и военни. От офиса на Зеленски съобщиха, че обаждането в петък има за цел да покаже, че Киев иска повече от участие на САЩ в разрешаването на конфликта с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сащ имат време за отговор до 14. януари - после Русия ще вземе мерки, аз предпочитам разполагане на ядрени ракети в Куба.
73
1
 
5
 
! Отговори
давай преди 2 години
Поне веднъж да отиде *** Христова в "окупирания от Русия Крим" да види какво става там и да разкаже истината! или още по-добре - от Донецк или Луганск да напиши някакъва статия!
72
4
 
4
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
https://youtube/watch?v=yfNKv7Qkbm0... после искам пак да ми говорите за пропадналите рашки и възвишения американски народ... ;)
71
5
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Освен да дрънкат оръжие и да правят, друго дали могат?
70
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 74 Турците за 500 години не успяха да ви промият мозъците толкова колкото руснаците за 45 години.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз и преди съм го писал. Русия и САЩ се карат, за да заплашват и резединяват европейските страни. Но Русия и САЩ никога не са воювали една срещу друга (освен по време на гражданската война в Русия). Време е европейците да се осъзнаем, че чужди господари не ни трябват.
68
0
 
2
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
"....ДОБРЕ ДОШЛИ СКЪПИ ПОРОБИТЕЛИ..." - Па що си не остана при Турците бе Вуте, с все вЪзелина ? Хем по османско по-богати бяхте отколкото сега, та чак рашките се дивяха - От кого да ви освобождаваме ? Ma пусти народ, все му малко и все у чуждата пълна паница гледа и все "избира", пробира и на по-зле отива.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега Путин за какво ще е виновен, не разрешава провеждане на прайд.
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъдрите натовски генерали Радев и Янев вместо с натовски бази ще посрещнат руснаците с буркани вазелин и плакати написани на македонската азбука "ДОБРЕ ДОШЛИ СКЪПИ ПОРОБИТЕЛИ". Хвала на таквиз български юнаци.
65
12
 
3
 
! Отговори
Новини 24 часа преди 2 години
Вчера в яда си на панихидата по случай 30 годишнината от *** на конструкцията СССР смелите руски съветчици са проектирали сесесерското знаме върху посолството на САЩ в Масква. Пак вчера същите съветчици виждайки дебелия са изтеглили първият 10 хиляден башибозук от украинската граница под натиска на САЩ.
64
4
 
8
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
"...Русия е изпърдяна работа...." - Не думай. Друго си е "горда", "независима", "прогресивна", "образовна", "интелигентна", "работлива", "богата" България "дала" на света Топлата вода, Колелото и единия брат Киро щот Мето е на македонците :)))Алкохол не прощава, дори и през празниците. Мислете като пишете нещо, моля Ви....бе :))))
63
1
 
3
 
! Отговори
До 66 : преди 2 години
"...Този път с многократно повече жертви.." - Ако Природата и "Господ" си знаят работата тоя сценарий е много вероятен. За няма и 2000г човешка цивилизация съсипахме и ocpaxме цялата планета, ocpaxме дори Космоса около нея, абсолютно вредни за всички останали Природни / "Божии" създания, по някакъв начин ще се наложи да освободим Земята от присъствието си. Прородата винаги намира начин как да балансира нещата.
62
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без СМЕРШ зад гърба руснаците ще се разбягат като пилци.
61
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е изпърдяна работа. Когато стане напечено бяга.
60
5
 
13
 
! Отговори
ВънСатаНАТОотРодинат преди 2 години
Двете империи на Злото(ФАЩ и Ингилизия), докато на подпалят под краката ни свещената ни българска земя и не изпепелят Европа,няма да мирясат. Трябва решителен отпор с огън и меч, а това може да стори само Велика Русия.Слава на Русия!Който не слуша Путин ще чува Шойгу .
59
6
 
10
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПаситто преди 2 години
Слава на Велика Русия и непобедимата руска армия,стожери на мира на Земята ни!Да живее другаря Путин!Господ здраве да му дава и дълги години живот,докато се срине до основи от вътрешни проблеми сатанинския Краварник и СатаНАТО !
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички е ясно, че война между Русия и САЩ означава въвличане на целия свят в нея и последиците са ясни. Този път с многократно повече жертви. За САЩ войната няма да се води до техните граници, но за Европа....и най-вече за нас нещата стават страшни. Дано разумът надделее
57
8
 
0
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
НАркоманизираните престъпници са подложени на 6.666666 G digital holographic video terror..Опитват се да прецакат всички лидери на Европейския съюз и НАТО с подобни обемно проникващо обсебващи и пси блокиращи оръжия..МОсква ИЗостави без бой всички страни от Источна ЕВропа . НЕ СИ МРЪДНА МАЛКИЯ ПРЪСТ ДА ЗАЩИТИ УКРАЙНА ОТ НАРКО ПРЕВРАТАДЖИИТЕ през 2014. Диверсантите с а отровили над 40 000 000 жители на Украйна с цел блок протести
56
7
 
9
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
ДА СЕ АРЕСТУВАТ ВИНОВНИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ОТ НАТО И САЩ провели нагло престъпни диверсии срещу свободни проспериращи страни вкл ЛИБИЯ<СИРИЯ<ЙЕМЕН<УКРАЙНА>Убити са стотици хиляди десетки милиони са в бедствиеВ МОмента престъпниците се опитват да ни докарат до ръба на ядрен ХОЛОКОСТ.ДА СЕ УВОЛНИ ГЕН СЕКРЕТАРЯ НА НАТО СТОЛТЕНБЕРГ ЗАРАДИ НЕДОПУСТИМИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ КОНФРОНТАЦИИ> Вкарват жестоки оръжия в Украйна,ПОлша,ЛИтва ЛАтвия Естония ,Румъния с цел ликвидация на човечеството
55
7
 
12
 
! Отговори
Шоуто трябва да прод преди 2 години
Сега пропагандата ще пусне нова версия,сащ и нато "уплаши"Русия и тя се отказа!!!