Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове
10 яну 2022 07:03, Елка Василева
322
Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Кризата в Казахстан охлади напрежението на руско-украинската граница. Защото ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби завинаги Казахстан, пише Андрей Гурков за Дойче веле.

Масовите протести в Казахстан за кратко засенчиха най-важния за последните седмици геополитически въпрос в Европа: има ли опасност от война между Русия и Украйна?

Тази тема съвсем скоро отново ще излезе на дневен ред, но за момента кризата в голямата централноазиатска държава, съседна на Русия, намали нейната взривоопасност.

Още по темата

Събитията в Казахстан направиха евентуална руска военна операция на украинска територия много по-малко вероятна. За това има две причини. Първо - евентуална руска военна интервенция може да доведе до вътрешнополитически размирици както в самата Русия, така и в Казахстан. И второ - Кремъл в момента е прекалено зает с кризата в Казахстан.

Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?

Абсолютно неочакваният бунт на казахстанското население, придружен от тежки сблъсъци и многобройни жертви, няма как да не е впечатлил силно и Москва. Все пак досега Казахстан бе смятан за надеждно управлявана и стабилна държава.

Същото дълго време се предполагаше и за Беларус - докато и там не избухна революцията от 2020-а, потушена от властите с много кървави репресии. Събитията в тези две постсъветски държави със сравнимо авторитарни управленчески структури водят на мисълта, че Кремъл на всяка цена ще иска да предотврати сходно развитие и в самата Русия.

Мащабна военна операция на Кремъл срещу Украйна с неясни цели и множество жертви сред руските войници би могла да даде тласък за подобни масови безредици и в Русия. Особено ако анонсираните при подобно развитие още по-обширни санкции на САЩ и ЕС предизвикат допълнително повишаване на цените и дефицит на стоки. На фона на задаващата се тежка вълна от инфекции с Омикрон и силно претовареното руско здравеопазване този сценарий придобива още по-заплашителни очертания.

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове

С други думи: масовата проява на гняв от страна на отчаяното население в Казахстан показа, че Кремъл би трябвало да обръща внимание предимно на вътрешнополитическите рискове в собствената си страна, вместо да се опитва да плаши САЩ и НАТО с потенциални военни операции.

Досега в Кремъл изглежда отчитаха предимно външнополитическите и външноикономически аспекти на подобни действия. С оглед на кризата в Казахстан обаче в Москва несъмнено ще се засилят съмненията в поддръжката на собственото население, а това по всяка вероятност ще намали желанието за реални военни действия срещу Украйна.

Казахстан има нужда от цялото внимание на Русия

Кремъл сега е принуден да се занимава предимно с Казахстан, защото тази държава беше една от малкото реални руски съюзници, както в постсъветското пространство, така и на международната сцена.

Страната се намира в преломен момент, а Москва ще е принудена да инвестира огромна част от своите внимание, усилия и време, за да успее да повлияе на този труден и необозрим политически процес.

Особено сега, когато по молба на казахстанския президент Токаев Русия изпрати и собствени войски в съседната държава - без да е ясно колко дълго ще останат те там и колко тежки ще са последиците. Това е коренен обрат в развитието на събитията, който само допреди няколко дни нямаше как да бъде предвиден.

Операция на два фронта? Надали

Ако в тази ситуация Кремъл реши да се посвети на илюзорната представа, че може да "си върне Украйна", той рискува да загуби завинаги Казахстан. Освен това би се наложило да води операция на два фронта. Логично е да се предположи, че прагматизмът и чувството за политическо самосъхранение на руското държавно ръководство ще се окажат достатъчни, за да избегнат подобно развитие.

Това обаче не означава, че Русия ще престане да размахва плашилото на голяма война срещу Украйна. В крайна сметка в Кремъл искат да си извоюват максимално силни изходни позиции за предстоящите преговори със Запада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Нещо не разбрах. Путин прати 2500 души в Казахстан. А на границата подгряват моторите 90-100 000 кръвожадни руснаци да нападнат беззащитна УкаИна. Демек, без тези 2500 всичо се спихва...:)И защо никой не казва, че на линията на разграничение в Донбас има 125 000 укри, половината от цалата имармия?
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти не си в час , напраха оттавна нов космодрум в далечния север , в байконур почти няма нищо , но го държат под още
232
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишещите доста не са в час, там е Байконур вратата на Русия към космоса! Ако Казахстан падне Русия е без космическа защита и ще бъде разфасована за миг! Украйнците произвеждаха моторите на руските танкове. Сега руснаците си ги правят сами! Но за Казахстан няма такъв еквивалент!
231
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 272 ЪПСУРТ- КАТО ГЛЕДАМ ЖИВЕЕМ ВЪВ 21 ВЕК АМА ПРЕДИ ХРИСТА.
230
1
 
10
 
! Отговори
да си върне Украйна? преди 2 години
Лека жена кой иска да си върне?
229
1
 
9
 
! Отговори
А нема нужда преди 2 години
До Днiпр - 1: След две зими на колене ще се довлечете.
228
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 274 Dnipr- Путин ще изчака да се хванете за палците и тогава ще доиде.
227
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 274-ВИЕ И ВЪВ КРИМ ГИ ЧАКАХТЕ!
226
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОТРЯБВА ЛИ ИМ ЩЕ СИ Я ВЗЕМАТ. ДВЕ ОТ РЕПУБЛИКИТЕ ВЕЧЕ СА ТЕХНИ. ВЪВ КРИМ ИЗКАРАХА СМЕЛИТЕ ХОХЛИ ПО *** НАВЪН. СКОРО И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ.
225
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЪПСУРТДвата случая нямат нищо общо, ама си прекалено невеж, та затова ти звучат "все едно". Намери някой да ти поообясни някои основни неща от историята, щом учителката ти в гимназията не се е справила
224
11
 
4
 
! Отговори
Днiпр - 1 преди 2 години
Да опитат да си върнат Украйна, чакаме ги ...
223
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
непрекъснато ни заливат или с никакви или с фалшиви новини по зле от при социализма , бтв например каза че от руското посолство отвърнали на блинкен за индианците , а то е от захова външно министерство , вообще не се цитира тасс , аме хайде дори украинска медия страх ли гие
222
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво и е на Русия тази държава от продажни *** наречена Украйна. На никой не му трябва Украйна освен на полските фашисти.
221
5
 
32
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
В Казахстан имаше не протест, а опит за преврат, извършван от терористи от ИД, подръчкани от УК и САЩ. Около 20 хил. професионално обучени терористи убийци, наети от Запада с надеждата да свалят законното про-руско правителство или поне да отворят много работа на Путин. Обаче Путин прати само 2 500 руски бойци срещу тях, които се справиха със ситуацията за около 24 часа и възстановиха мира. Дойче веле и западните медии изобщо лъжат яко
220
4
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Напълно грешен и тенденциозно написан анализ, както развилите се събития вече доказаха. Както и всички русофобски анализи на дойче веле. Защо ги препечатвате с такъв хъс, не е ясно
219
11
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Пак по опорката? - не, какво говориш?! Според твоята кремълска опорка хората обичат 35 години да ги яздят феодал-***. За Назарбаев и дъщеря му легенди се носеха. Разбира се, че това "искат" хората. А ако не, значи са терористи. А как се наричат хората които искат от чужда държава главорези за да решат проблема си със собствения си народ?
218
0
 
10
 
! Отговори
Китай преди 2 години
Казахстан на пътя на тръбите с газ от Русия за Китай!Казахстан изнася половината от добивания в страната газ за Китай.Подготвяно като метеж срущу Китай и използвано срещу Русия.Жалко за убитите 3 невинни деца!!!
217
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А СТАНА И ЯСНО ЧЕ ВСИЧКО Е ПОДГОТВЕНО ОТ НАПУСНАЛИТЕ ВЕЧЕ ЕСЕС. СЕТЕТЕ СЕ КОИ? СЕГА ПОЧВАТ ДА ГУБЯТ ВЛИЯНИЕ ВЪВ ТЕЗИ РАЙОНИ И ИМ ОСТАВА СТАРАТА ПЕСЕН *ТЕРОРИЗЪМ*.
216
1
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Krom: Това са си твои съчинения по опорна точка. Kак се определят хора, които палят коли и сгради и ограбват магазини. В САЩ когато мародери разграбват магазини (например след наводненията в Луизиана), собствениците се събират на група пред тях и направо вадят пистолети и стрелят. А коментарът е "Вземат закона в свои ръце".
215
8
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Боби 255 - стига бе! Сега пък, Назарбаев ли ги е изпратил тея "терористи"? И за какво дъртия комунист ги е "създал"? Излиза според писаното от теб, че е в завера с Токаев /не Токарев, тоя не го познавам/ който пък вдигна цените неясно защо? А, за да се самосвали вероятно. И тея клоуни горе на снимката ги избиха тея ИДИЛ, Ал КАЙДА и ТАЛИБАН производни за два часа? На чужда земя? Направо чудо. Боби, а дали не е по вероятно на хората в Казахстан направо да им се гади от 35 годишната диктатура?