САЩ и Русия преговарят по гаранциите за сигурност, поискани от Москва

Започна дипломатически маратон, от който ще зависи сигурността в Европа
10 яну 2022 16:08, Елка Василева
157
САЩ и Русия преговарят по гаранциите за сигурност, поискани от Москва
Снимка: БГНЕС

Руско-американската среща по предложените от Москва гаранции за сигурност започна в Женева. Тя поставя началото на дипломатически маратон, от който до голяма степен ще зависи сигурността в Европа.

Лидерите на двете делегации Сергей Рябков и Уенди Шърман проведоха снощи предварителни разговори, които бяха определени като „трудни и делови“.

Още по темата

БНР привежда позициите, с които преговарящите отидоха в Женева.

Съединените щати са готови да обсъждат мащаба на военните учения в Източна Европа, но не и числеността на войските в региона, каза Антъни Блинкън. Той посочи, че трудно може да се очаква реален напредък, докато трае напрежението по украинската граница.

На своя ред руския представител Сергей Рябков изтъкна, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и международна политика и че НАТО трябва да се върне в границите си до 1997 г.

Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО. В документа се посочва, че двете страни не гледат една на друга като на противници и създават "механизъм за консултации, координация и общи действия".

Друго изискване на Москва е да бъдат приети взаимни гаранции, че няма да бъдат разполагани ядрено оръжие и определен клас ракети извън националните територии на Русия и САЩ.

Рябков каза след снощната среща с Шърман, че се надява двамата да не си изгубят времето на днешните преговори. Попитан от журналисти дали е оптимистично настроен за тях, Рябков отговори, че никога не губи оптимизма си.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от тях и добави, че Москва се опитва да отстрани ЕС от преговорите, като търси директен контакт със Съединените щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80.....Проблем на Щатите вече са самолетоносачите им! Русия може за 1/2 час да ги потопи, заедно с по 4-5000 екипаж и 60-80 самолета! С много средства, от гигантските бомбардировачи-ракетоносци Ту-160М, Ту-22БМ, Су-34, МиГ-31 с "Кинжал", подводници, различни кораби от крайцери и есминци до незабележими ракетни катерчета, въоръжени с "Калибри"! Всеки кериър е поне трикратно покрит с някакъв тип ракета! Китайците веднага ще се намесят. Имат противокорабна ракета, която бие на 3000 км!
106
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 131 преди 2 години
Аз съм от "продуктите на онова време"! Бих искал да събереш десетина от "умните и красиви" и да направим среща във ФОРМАНТ "Стани богат!". 1:10!Обзалагам се, ще ви попилея, пиленца!Всеки ден излагате на показ въпиюща неграмотност! Една говорителка съобщи за нови трансуранови елементи, получени в ускорителя в...ДУБАЙ! Вицепрезидентът на ОЯИ в ДУБНА ми беше добър приятел "от онова време", мир на душата му!Или "Кухнята на слънчева ДЖОРДЖИЯ"!Южна Джорджия е мъглива и студена! За Грузия ставало дума!
105
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 148 Синовете на ТКЗСари никога не сте стигали по-далеч от цитати на Борисов. Няма как.
104
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марк Рюте "когато хванаха външния му министър в лъжа, обявявайки Путин в агресивност." Обвиненията към Путин в агресивност никога не може да са лъжа по дефиниция.
103
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А не е ли обратното? Мне, не е "по-вярно", но вече стана част от политиката на диктатурите да "обръщат наобратно". Всъщност това е стара тактика: да обвиняват враговете си в собствените им престъплнения. Единственото последствие от такива действия е, че привържениците на въпросните диктатури демонстрират, че дори не знаят за какво се борят (за какви принципи, иначе знаят, кой е господарят им).
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт "Ако Русия не получи това,което иска(а то не е много),ще си го вземе и то с лихвите." Изказването ти само потвърждава това, което казах за опитите да се "преговаря" с диктаторски режими. Диктаторските режими преговарят само за да изкопчат нещо с по-малко усилия, а не защото мислят да се откажат от методите си в преследването на целите си. Всички нормални държави не трябва да се съгласяват с нищо, което диктатури като Русия "предлагат". Без да искаш, ми потвърди аргументите.
101
2
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 години
До АнонименАко Русия не получи това,което иска(а то не е много),ще си го вземе и то с лихвите.После ще има вайкане,ама късно.Колкото до диктатурите-видяхме я американската демокрация миналата година,когато президентът,който можеше да спаси Америка бе отстранен с измама и на негово място бе сложена марионетка на Сорос,която закопава САЩ.За ЕС какво да кажем-нито знаят какво искат,нито как да го постигнат.
100
2
 
3
 
! Отговори
А не е ли обратното? преди 2 години
До Анонимен 138: Ако го обърнем обратно е още по-вярно: "какво предлага Русия на НАТО: взаимни гаранции за сигурност или взаимни заплахи." НАТО предлага Русия да я остави да прави каквото си иска и никакви гаранции (гаранциите на НАТО не струват пукната пара.
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак по опорката? "Уточненията" на подчинените на Путин имат стойност на празен лист.
98
2
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 137: Малко уточнение: Под "диктаторски режим" се разбира всяко правителство, което не се е е навело достатъчно пред САЩ. Няма да получат това от Русия, независим кой им е президент.
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Какъв е изборът? "какво предлага Русия на НАТО: взаимни гаранции за сигурност или взаимни заплахи." Русия предлага НАТО да я остави да прави каквото си иска и никакви гаранции (гаранциите на Русия не струват пукната пара).
96
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт Пробутваното внушение, че ако някой се опитва да омилостиви една диктатура, това ще доведе до добри резултати за него, е ясно непознаване на характера на диктаторските режими.
95
2
 
5
 
! Отговори
Какъв е изборът? преди 2 години
Какво предлага Русия на НАТО: взаимни гаранции за сигурност или взаимни заплахи. Да видим какво ще изберат. САЩ може и да изберат заплахите, защото си мислят, че са достатъчно далеч. но при съвременните оръжейни системи никой не е защитен.
94
1
 
4
 
! Отговори
факт преди 2 години
Ако сега САЩ не се разберат с Русия,след 10 години Китай ще ги оправи заедно с ЕС.Ако Америка иска да оцелее като велика сила,а и въобще,трябва да се помири с Русия.След като опитът да я смачка беше неуспешен,друг път няма.
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анализирай това Продължаването на безмислените "разсъждения" поради липса на аргументи в защита на руските смехотворни манипулативни "географски" претенции, не е добра тактика.
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби "И За Дружба и сътрудничество - Украйна го ДЕНОНСИРА ЕДНОСТРАННО" Това, което си написал не е вярно. Не са два договора, а един, в който се описват задълженията и последиците от действията на Русия и Украйна съответно. А Украйна го денонсира едностранно през 2018 - след като Русия я нападна и анексира нейни територии, в нарушение на двустранното им споразумение. Руснаците не си спазват писмените договори. Те са страна, чийто пдпис няма никаква стойност.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 122 "Щом не можеш да направиш разлика между нивото на образование тогава и сега." Мога, Рублофилите до един сте продукти на тогавашното "образование". Затова сте на това положение. То се видя де. Трябваше да мине повече от едно поколение, за да се пригоди що годе пазара на труда към реалностите на нормалната икономика. 90% от продуктите на "едното време" останаха да работят неквалифициран труд, защото бяха много "грамотни".
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 125 Със съвети към другите няма да станеш по-грамотен. Лека нощ.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анализирай това Вече нямаш какво да кажеш и започна с безмислените приказки ли?
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 124. Лека нощ, "формант". Учи повече.:)