Ще има ли американски сили в български батальон?

Решението след срещата между България и САЩ
8 фев 2022 22:00, Петя Славова
86

България и САЩ обсъждат дали американски сили да участват в българската батальонна група в рамките на НАТО. Новината обяви военният министър Стефан Янев на Годишната конференция на началника на отбраната, предава Bulgaria ON AIR.

Решението за американско участие ще се вземе след срещата на военните министри на страните от НАТО следващата седмица. Формирането на бойната група беше анонсирано като реакция от страна на България за подсилване на Източния фланг на НАТО.

"В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Решения ще се вземат след разговори на друго ниво", посочи Стефан Янев.

Колко ще струва батальонната група - все още не е ясно. Всички решения за българската сигурност се вземат от правителството и не се налагат от НАТО, заяви още Янев.

Но призна, че струпването на руски военни части при Украйна нагнетява напрежението.

"Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство и има значително негативно отражение на нашата национална сигурност", допълни министърът.  

Пред генералите от Българската армия Янев заяви, че регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи след края на Студената война.

"Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно", посочи още той.

Сред приоритетите са и запълване на овакантените бройки в армията, които по последни данни са около 5000. Предстои и среща с представители на "Локхийд Мартин" заради предупреждението за забавяне на доставката на изтребителите F-16.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
5
 
1
 
! Отговори
Me преди 2 години
Добре са дошли! Не искаме ват ни ци на наша територия!
55
2
 
7
 
! Отговори
към прецизиращия преди 2 години
Ако Пиндостан иска да воюва с Русия, да го направи на своя територия, например в Калифорния. Защо да страда прекрасният прогресиращ полуостров Камчатка? Там руснаците са замислили да изградят две супермощни, абсолютно зелени приливни електростанции, евтината енергия от които Русия ще използва за производството на водород.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАРОДЕ ????
53
2
 
8
 
! Отговори
Хайде да прецизираме преди 2 години
До Анонимен 77: Хайде да прецизираме нещата. Въпросът би следвало да бъде трябва ли да има ли американски войски и бази в БГ? Отговорът е еднозначен: Не, не ни трябват. Ако искат да воюват с Русия да го правят в Камчатка или някъде по-далеч от нас.
52
2
 
10
 
! Отговори
В Словакия преди 2 години
Хиляди словаци се събраха във вторник, за да протестират срещу договора за военна отбрана между тяхната нация и Съединените щати, които и двете са членки на НАТО.Размахвайки национални знамена и транспаранти като "Спрете армията на САЩ", протестиращите се събраха в Братислава пред парламента.
51
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Трябва да се влючат великите атлантици - паси , коня , пленелиев , бате буци , и други знайни инезнайни именаРасчитам на тях
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да прецизираме нещата. Въпросът би следвало да бъде Ще има ли американски войски и бази в БГ? Отговорът е еднозначен: Да, ще има.
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите ега ти навлеците! Само те с техните глупости ни трябваха сега в кризите. Да се чуди човек, как сме оцелели 2000 години без да ги има тях да ни "пазят от руснаците". Услади им се да им плащаме за игричките им против Русия и искат още, само че те ще се изнижат като стане горещо, а ние ще отнесем боя.
48
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президент Радев колко беше прав с лобиране то си за,, Грипен",Хем за същите пари даваха още 2 самолета, тоест 10 броя хем до сега да сме ги получили.Сега ще чакаме Локхийд да снабди първо Бахрейн, Словакия и някой друг може би сле 10 години да получим първите 4 самолета!
47
5
 
21
 
! Отговори
АнатемаНаСулюПасито преди 2 години
Историята показва, че един път пуснеш ли Краваринът (ФАЩ) да ти се качи на главата, няма отърсване - ще смуча кръвта ти като кърлеж до последно, изводът от това е само един - ще храним Кърлежът.
46
1
 
20
 
! Отговори
Смех преди 2 години
Българският батальон от генерали ли е? Ние можем да участватваме с няколко батальони от генерали.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гaнчo преди две години плати милиарди авансово за чертежи, а днес му редстои среща с представители на "Локхийд Мартин", заради предупреждението за забавяне на доставката на допотопните изтребители F-16. Сега Гaнчo ще плати авансово за артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Колко ще струва батальонната група - все още не е ясно. Началникът обявява цената - ние плащаме и не получаваме. Партньори, блин.
44
2
 
12
 
! Отговори
американската преди 2 години
песен е изпята
43
0
 
3
 
! Отговори
62 преди 2 години
Отде да зема таз литература. Ако омсш път към зона 51,виж задели няколко секретни произведения на литературата да си обогати м речника.
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо им е на американците да влизат в българския батальон? Не се ли намериха 1000 баламурника в България да вдигнат оръжие срещу Русия, че ще трябва разни хамериканци да попълват българския батальон? Колко по-малко от 1000 човека трябва да участват във войната, за да се счита, че народа на една нация не иска да се занимава с чужди идеологии?
41
3
 
3
 
! Отговори
do 57 преди 2 години
кои сте вие бе?! ти НЕ представляваше всички!аре улево !
40
9
 
14
 
! Отговори
до NATO преди 2 години
Американския ядрен потенциал е над... 50 годишен! Щатите загубиха технологиите по производство на чист уран и го купуват за своите АЕЦ от... Русия! С най-съременото ядрено оръжие днес разполага Русия, новите - ЯРС, Сармат, Авангард, Рубеж и Булава, ядрените им блокове са маневриращи, а не летящи по строга балистика. Момче, вземе прочети малко "не пропагандистка литература", например на американските генерали от вишето ръководство на Пентагона.
39
3
 
5
 
! Отговори
Капрала преди 2 години
Редници ми пратете - ще им омотам .... от служба. Ще ги строявам здраво. Ще има падни-стани. И лъскане на тоалетните с четка за зъби.
38
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има разбира се! ние сме в НАТО !
37
15
 
4
 
! Отговори
NATO преди 2 години
АМЕРИКА има ядрен потенциал да изпепели Земята,но има разум и няма да го направи.