Русия обвини Украйна в опити с коронавирус при прилепите

Най-голямото притеснение е свързано с т.нар. "етническо биооръжие"
10 мар 2022 11:51, Нели Христова
283
Русия обвини Украйна в опити с коронавирус при прилепите
Снимка: Pixabay/Pixel-mixer

В биолабораториите в Украйна са били правени опити с коронавирус при прилепите, заяви пред медиите официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия твърди, че тези лаборатории са финансирани от САЩ, а американските власти вече категорично го отрекоха и обвиниха, че има риск именно руската страна да ги разработва.

Още по темата

"В създадените и финансирани в Украйна биолаборатории, както сочат документите, са правени експерименти с образци на заразени с коронавирус прилепи", обяви днес Конашенков, съобщава РИА "Новости".

"Особен интерес предизвиква детайлната информация за реализация на проекта на САЩ на територията на Украйна за изучаване на преноса на патогени от диви птици, мигриращи между Украйна и Русия, както и в съседни страни", каза представителят на руското военно министерство. Той твърди, че е бил изучаван и преносът от птиците на африканска чума по свинете и сибирска язва с цел "да бъде създаден механизъм за скрито разпространение на смъртоносни патогени".

Повод за взаимните атаки между Русия и САЩ на тема биооръжие станаха изявления на руската страна, която показа документи от една биолаборатория в Украйна, от които се вижда, че там са изследвани различни патогени.

"В хода на специалната военна операция бяха разкрити факти за спешно прочистване от режима в Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ", заявиха от руското министерство на отбраната преди два дни.

Според информацията биологични центрове в Лвов са работели с патогени на чума, антракс и бруцелоза, а в Харков и Полтава - с патогени на дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Според руските сили най-голямото притеснение е свързано с т.нар. "етническо биооръжие".

"Под предлог за борба с Сovid, Украйна е изпратила на Съединените щати хиляди серумни проби от пациенти, предимно на тези, принадлежащи към "славянската етническа група", заяви Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична отбрана на въоръжените сили на РФ.

По този повод остро реагира и Китай, като официално поиска САЩ да внесе яснота по обвиненията за подкрепата им в разработването на биооръжия в Украйна.

По време на изслушване в Сената Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна е имало биолаборатории.

"В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Всъщност сме доста притеснени, че руската армия може да поеме контрол върху тях. Затова работим с украинците, за да предотвратим попадането на тези материали в ръцете на руските сили", заяви Нюланд в сряда в отговор на въпроса дали в Украйна има биологично оръжие.

Днес последва и опровержение от страна на Белия дом, че САЩ има каквато и да е връзка с тях. По думите на говорителя на президентската администрация Джен Саки тези обвинения са нелепи.

Тя предупреди за точно обратното - че съществува голям риск Русия да разработва такива биологически и химически оръжия.

"Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай, изглежда, оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст", предупреди Саки, цитирана и от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен99 преди 2 години
До Анонимен227:Привържениците на международния тероризъм ръкопляскат на САЩ.
249
5
 
13
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ето кой разработва коронавирус, а после се опитва да набеди Китай! Гадовe мръсни цял свят преобърнаха! Тя Диляна Гайтанджиева отдавна пише за тези... Защо не се задейства сега международната общност? Едно време в Ирак по измислени обвинения свалиха правителството и го убиха, а тук всички си мълчат. Трябва да се наложат санкции най-малкото! Има конвенция за забрана на биологичните оръжия и САЩ както и Украйна са я подписали! Не може да си правят винаги безнаказано каквото си искат с хората!
248
2
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Искам да знам дали Фаучи е вече зад решетките. И дали насилствено ваксаните са дали виновнивниците за геноцида на Международен Съд. Нямате ли журналисти да проверят и напишат статия за това? И организации срещу посегателствата срещу невинни деца и загубеното им детство, няма ли?
247
4
 
10
 
! Отговори
Къде е новината? преди 2 години
Съществуването на американски биолаборатории в Украйна е публична тайна. Те развиват дейност, която е забранена със закон на територията на САЩ.
246
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно Русия разработва коронавируси в лабаратория за биологично оръжие. Сега набееждава Украйна, за да отклони вниманието от себе си, защото точно Русия е заподозряна, че ни пусна ковид 19. Толкова са нагли!
245
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък не, повярвахме им на янките от раз.... те никога не са виновни, даже никога не са и чували за това.
244
4
 
11
 
! Отговори
В преди 2 години
До анонимнаНикой нищо не преписва на Украйна бе ***,на всички е ясно че всичко идва от САЩ,дори се съмнявам и един украинец да е работил в тези лабратории.Американската изметт опитва да затрие човечеството от дълги години...
243
3
 
11
 
! Отговори
В преди 2 години
Те от къде била чумата дето изби и унищожи цялото животновъдство в България,а аз си мислех че някък е дошла от Африка...А тука в тоя сайт пълно с национални предатели,защитават сатанистите дето унищожават всичко българско да ни тровят с техните ГМО ***...
242
6
 
18
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Ето кой е създал ковид - САЩ. Макар, че това отдавна се говореше от ухо, на ухо, че сащ дса създали този грип, с цел да прецакат китайците..... А то се оказва, че искат и славяните... Т.е. искат източна Европа и Азия за да се облагодетелства запада. Всичко се връща. А колкото до украинците - те са солен народ. По време на 2та Св. Война срещу заплащане са били евреите по концлагерите, че чак немците са се отврашавали от тяхното насилие. Четете повече, знанието е най-ценното нещо.
241
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лека-полека ще изплува на повърхността цялата американска тиня в Украйна.
240
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето къде САЩ са разработили Ковид пандемията.
239
17
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
A така! Украинците имат хубава поговорка:хто всрався-невiстка.В свободен превод значи, че винаги във всичко е виновна снахата.Така става сега и с Украйна в руската интерпритация.Сега и създаване на коронавируса ще й препишат.Явно не им стига много въображение на путиновите гарвани.
238
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи САЩ соа пуснали корана вируса през Украйна? Китай сега да иска възмездие защото ги очерниха брутално пред света. Въобще сащ трябва да дадът обяснение на целия свят,и да бъдат наказани,като ги изритат от всякъде ако това е вярно.
237
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лъжците и мошениците винаги ща си останат такива не зависимо какво говорят!
236
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен 246 преди 2 години
До Напротив той знае --- не знам кой при кого е на заплата, но до сега нито Натовци нито американци не са ни плашили с ракети (пък може и да съм много малък... кой знае)...
235
4
 
5
 
! Отговори
Напротив той знае преди 2 години
До Анонимен 246------но ти си на заплата в американското посолство и не знаеш!!!! ХА ХА ХА ХА
234
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мешана салата....с много горчив привкус
233
11
 
9
 
! Отговори
Вече преди 2 години
Не чета какво казват руснаците. След като твърдят че не нападат Украйна, и виждаш ли война там няма, и който употреби думата война в Русия го очаква затвор до 15 години. Бе демокрация по руски.
232
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До рашо много знаеш ти кои са най-авторитетните американски анализатори, журналисти и публицисти и създатели на алтернативни вестници в САЩ...
231
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Милите демократи от секретните биологични лаборатории , ни мислели доброто и благотенствието на крилете на прелетните птици , жеравите ,белоглавите орли. .