Ако Зеленски контраатакува, Путин може да използва оръжие за масово унищожение

Конфликтът в Украйна може да се превърне в регионален
12 апр 2022 17:45, Анисия Иванова
285

Европейският съюз налага за първи път енергийни санкции срещу Русия. Междувременно външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург 6-и пакет от санкции срещу Русия. Прекратяването на покупките на петрол и газ, с цел спиране на финансирането на руските военни действия, разделя 27-те страни членки.

Политологът проф. Ана Кръстева коментира в студиото на "България сутрин" целите на Путин.  "Забравяме неговата вътрешна цел, защото в Украйна умират хора. Той успя радикално да задуши опозицията в Русия. Така, както не може да го направи в мирно време. А всички, които могат, напускат. Пълно е с руснаци по летищата, те не искат да бъдат асоциирани и свързвани със страна, която става все по-фашистка. Глобалната цел на Путин е да пренапише глобалния ред. По-малко от месец преди военната инвазия Китай и Русия сключиха неограничен договор - втората по мощ икономическа сила Китай да се съюзи с ядрената сила и военна Русия и това да се противопостави на Запада. Путин се опитва да постигне целите си на три нива, които са еднакво амбициозни. Но нищо не работи така лесно, дори по отношение на Китай", анализира политологът.

По думите й Орбан в Унгария спечели пореден мандат, задава нов тон, виждаме и една Полша, разярена на Унгария. ЕС се въздържа от тежко оръжие, но именно страни от Вишеградска четворка пращат оръжие - Чешката република, Словакия. Има много интензивни прегрупирания, които не са по посока отслабване на ЕС, а прегрупиране", коментира политологът.

Според нея ключово значение ще има изходът от президентските избори във Франция. Експертът по геополитика и международна сигурност Искрен Иванов уточни, че френско-германското сътрудничество е моторът на европейската интеграция.

"След резултатите от изборите ще разберем дали ще станем свидетели на промяна, или не. Зависимостите няма как лесно да бъдат разбити и разформировани. Френският народ трябва да направи мъдър избор. Виждаме държави с по-балансиран тон спрямо Русия и тези, които по-открито я критикуват. Полша и Прибалтика, които са на фронта, са доста остри в изказванията си. Те казват нещата такива каквито са, особено след Буча. Франция все още опитва да балансира. Една такава риторика е неоправдана. Руският президент не иска мир, а една Украйна, която влиза в руската сфера на влияние", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата събеседници са убедени, че бъдещето на Финландия и Швеция е в НАТО.

"Не смятам, че финландското и шведското присъединяване ще доведат до объркване в НАТО. Европейската архитектура за сигурност се променя много динамично. Желанието им да останат неутрални няма как да се  случи. Присъединяването им към Алианса ще допринесе за стабилността на стария континент. НАТО се намира под ядрения чадър на САЩ. Русия знае, че едно нападение срещу ядрения чадър гарантира взаимно унищожение", заяви експертът по международна сигурност.

Иванов коментира основната цел и място на Китай. Идеята на Си Дзинпин беше Китай да се надигне като икономически играч, глобалните икономически интереси да бъдат гарантирани. Путин с тази война падна в капана на дипломацията и изненада Китай. Бъдещето на Русия е в руско-китайския блок, Русия ще бъде ядрения чадър, а Китай - движещата сила на тази икономика. Докато Русия не попадне изцяло под влиянието на Китай. Да не забравяме, че в източна Русия се търгува в юани, а не в рубли", подчерта Иванов.

Според проф. Кръстева конфликтът ще се превърне в регионален. Добър знак е, че ЕС възстановява своето дипломатическо представителство. Има сигнали за регионализация на конфликта - ще се съсредоточи в Донецката и Луганската република. Не още утре, но в близко бъдеще може да се премине към замразен регионален конфликт", заяви проф. Кръстева.

Два сценария очерта в студиото експертът по международна сигурност.

"Единият е напрежението да деескалира при постигането на договорености, Украйна да бъде разделена на Източна и Западна. Не смятам, че украинците ще го позволят. Затова вероятно ще се стигне до допълнителна ескалация на напрежението. Там също има два сценария - отново да станем свидетели на руска военна интервенция в Източна Украйна. Ако Зеленски стигне до контранападение Русия може да премине към употребата на оръжие за масово унищожение", посочи Искрен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
1
 
! Отговори
дипломати тролове преди 2 години
Сигуренсъм ,че тук пишат хора от руското посолство в БГ. Ама хората не са прости! Фашиста на 21 век се казва Путин!
188
2
 
1
 
! Отговори
Star преди 2 години
По международна конвенция Русия няма право да използва такъв вид оръжие.Ако някой от подписниците наруши правилата на конвенцията,тази държава автоматично отпада от даденото споразумение.Което означава,че срещу тази държава може да бъде използвано също такова оръжие.Путин знае,че ако допусне използването на оръжия извън споразуменията на ООН,срещу него ще бъде използвано също такова оръжие,и която държава го използва,няма да носи отговорност пред ООН.Как мислите?Украйна дали има такова оръжие?
187
2
 
1
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Може, ако позеленялото се настимулиря яко с ''пудра захар'' може и да контраатакува макар че вече няма нито танкове, нито авиация !
186
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски да атакува?! От бункера в Полша?🤣🤣🤣 А едно време харесвах " Квартал 95" Очевидно дрогата тотално му е разградила мозъка. Той атакува наивниците от телевизорите, а заради неговата алчност са измрели хиляди
185
11
 
10
 
! Отговори
Украйна: преди 2 години
Ако обичате, бг русопоклонници, джермънци и франсета, не се притеснявайте за нас и не ни плашете! Съжаляваме, че направихме за смях любимата ви фейк армия! Вече получихме една част от тежкото въоръжение от Бритиш и САЩ и тепърва ще громим кремълската фейк армия. Не ви се сърдим, че сте "наведени глави", това е ваш избор.Поздрави от Украйна към всички разочаровани про-кремълски мишленца!
184
6
 
7
 
! Отговори
Питър преди 2 години
Германия спря с русофобията си,когато съветски войници развяха знамето над Райхстага. Франция и Наполеон и полските му мишки спряха с русофобията си чак когато Кутузов ги подгони чак до мишешките им дупки. А днес,какво ли ще бъде...
183
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако плъxовете не излезнат от подземията обявихс че ще ги изкарат както се вадят ......с газ кой устиска да излезе печели
182
6
 
13
 
! Отговори
Поплавски преди 2 години
ШУта ЗЕЛЕНски,нищо добро не го чака.Осем години този кърлеж изпълнява каквото му нареди тамошната мафия,избиваха невинни хора,защото говорели на майчиния си език.Този единствено само по един начин,може да защити народа си.Огромно, Бяло Знаме,застава пред руските войници и всичко приключва на минутата.Трябва да си ***,да допуснеш,че президента,главно командващ руската армия,ще стои със скръстени ръце и ще "чака" ракетите в Москва.Народа на Украйна,трябва да съди този клоун от киевския цирк.
181
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще говорят глупости , а не се говори кой е истинския виновник. САЩ .Европейските правителства са купени от сащ.Кой направи и финансира Майдана. Сащ .Колко мизерии направиха сащ по целия свят без никой да им държи сметка.Ама не -те били с добра умисъл.Сащ постигнаха главната си цел. Да се вдигнат цените на енергоносителите. Доста фирми ще избягат в сащ. В Европа ще настъпи невиждана рецесия.Така с един куршум два заека хем ще съсипят Русия хем ЕС.
180
5
 
11
 
! Отговори
джо преди 2 години
Aбсолютно , пълни глупости, написани от безхаберник.... С какво ще контраатакува Украйна.........
179
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости и дезинформация оплюваща Русия от страна н ЕС и САЩ
178
9
 
27
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
С такива така наречени експерти и политици нищо чудно, че сме на това дередже. А проамериканската и особено проукраинската пропаганда съвсем ще промият мозъците на повечето българи. Много зле е положението!
177
19
 
15
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
До Анонимен Боже! Защо само червените шушумиги са без мозък и всичките до един са лузери
176
26
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До : Фашистите нападат други държави :) Украйна не нападна никого. Това означава,че фашистите са просто от другата страна. Копейниците все още не са го разбрали...
175
18
 
17
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Приятел ти забравяш,че това е Украйна и е собствената им държава :) Ще се крият където си искат. Така както ако мен ме нападне някой руснак ... може да се скрия в мазето у дома и когато си тръгва да го опукам. Това е ! Натрапник който няма никаква работа У ДОМА ако не съм го канил. Имаш ли нещо против ?
174
19
 
30
 
! Отговори
преди 2 години
Цял Свят праща оръжие на фашиста - Зеле , за да продължават убийствата ! "Загриженият Запъд "
173
25
 
20
 
! Отговори
Варна преди 2 години
ПУТИН ИСКА ВОЙНА ЗАЩОТО ТОВА Е ЧУДОВИШЕ КОЕТО НИЩО ДРУГО НЕМУ ОСТАВА,НЕЖЕЛАН ОТ НАРОДА СИ И ОТ СВЕТА.ПСИХИЧЕСКИ НЕЕ ЗДРАВ. ЧУДЯ СЕ ЗАЩОГО ТЪРПЯТ. ЯВНО Е НАЙ--БОГАТИЯ ЗЛОДЕЙ НА СВЕТА.КОРУПЦИЯТА РАБОТИ НЕСАМО ПРИ НАС.ТАКА Е КАТО НЕСТАВА С МАЛКО, СТАВА С МНОГО ПАРИ...
172
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната страшилка! Може това Путин, може онова..... ама няма нужда! Никаква нужда няма да прави такива дивотии, тъй като и БЕЗ оръжия за масово поразяване и БЕЗ хим.оръжия - руснаците ще се справят с укр.военни в полето. На тях им е трудно в градовете, където всекии укр.войник се крие най-без-срам-но зад 2-3 цивилни граждани
171
13
 
18
 
! Отговори
Вуйчо преди 2 години
И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
170
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да контраакувала? Имайте малко милост към мен, прекалено много смях може да доведе до летален край. Абе тези глупости вследствие на бустера ли им идват или на пазара е излязла някакво ново поколение дрога?